Kuinka viilentää lemmikkiä helteellä? Vältä vaaralliset virheet

Vinkit koiran suojaamiseksi helteellä 7:47
KATSO MYÖS: Mitä koiranomistajan kannattaa muistaa kuumilla keleillä? Asiantuntija antaa vinkit.

Helteestä kärsivät ihmisten lisäksi lemmikit. Lue, miten koiran tai muiden lemmikkien oloa voi helpottaa!

Isossa-Britanniassa kärvistellään ennätyshelteissä, ja on Suomessakin nähty tänä kesänä kuumia päiviä. Helteestä kärsivät paitsi ihmiset myös eläimet. CNN listasi, miten lemmikin oloa voi helteillä helpottaa.

Älä lenkitä koiraa helteisen päivän kuumimpana hetkenä! Keskipäivällä voi viettää aikaa sisätiloissa rentoutuen. Koirat eivät hikoile samalla tavalla ihmiset, ja liian kuumassa niitä uhkaa ylikuumeneminen ja jopa lämpöhalvaus. Mene lenkille aikaisin aamulla tai myöhään illalla ja tarjoa vesipullosta juotavaa myös koiralle.

Älä koskaan, ikinä ja mistään syystä jätä koiraa tai muuta eläintä autoon kauppareissun ajaksi. Tämän pitäisi olla jo itsestään selvää! Koiraa ei tule jättää autoon edes ikkunat auki eikä edes pilvisellä säällä – lämpötila autossa nousee joka tapauksessa vaarallisen nopeasti.

Varo kuumaa asfalttia! Kuuma maa voi polttaa koiran tassut. Kokeile kädelläsi maata ennen kävelyä – jos maa on sinusta kuuma, se on sitä myös koirasi mielestä. Helteellä voikin olla parempi kävellä metsässä tai nurmella.

Voit kastella ja pakastaa maton tai pyyhkeen, ja levittää sen sitten koiran makuualustaksi. Viilennysavuksi voi tarjota myös esimerkiksi vedellä täytetyn kylmäkallen sukan sisällä.

Varmista, että eläimellä on koko ajan tarjolla viileää vettä. Vesiastiaan voi tarvittaessa lisätä jääpalan.

Tarkkaile ylikuumenemisen merkkejä! Koiran lämpöhalvauksen oireita ovat läähätys, apaattisuus, levottomuus, horjahtelu, kuolaaminen, kirkkaanpunaiset limakalvot, oksentelu ja ripuli. Jos huomaat mitään näistä, on aika toimia: vie koira varjoon ja viilennä sitä esimerkiksi valelemalla viileää vettä koiran nivusiin ja vatsan alueelle.

Älä anna koiralle ihmisjäätelöä – siinä on koiran makuun liikaa sokeria eikä ihmisjäätelö muutenkaan ole paras herkku koiralle. Voit tarjota lemmikillesi sille tarkoitettua jäätelöä tai jäädyttää esimerkiksi maksalaatikkoa pakastimessa hellepäiviä varten.

Katso myös: Tämä saksalaisyrittäjä laajensi jäätelömyyntinsä jo 2018 myös koiriin. Suurin hitti on maksamakkarajäätelö! Juttu jatkuu videon alla.

Helteellä maistuu jäätelö - myös koirille 0:55

Uiminen virkistää kuumana päivänä. Jos koira ei halua uida, pelkkä vedessä seisoskelu voi viilentää. Jos vedessä on sinilevää, älä anna koiran mennä veteen tai juoda sitä.

Koiran turkkia ei helteelläkään välttämättä kannata trimmata: karvalla on paitsi lämmittävä myös viilentävä tehtävä. Se, kannattaako turkkia leikata, riippuukin koiran rodusta ja turkin laadusta.

Muista myös pikkueläimet! Älä jätä esimerkiksi gerbiilin häkkiä tai liskon terraariota suoraan auringonvaloon. Tarjoa lemmikeille lajista riippumatta varjoa: esimerkiksi häkin suojaksi voi asettaa kostean, viileän pyyhkeen. Voit myös jäädyttää pullollisen vettä ja asettaa sen häkin viereen ulkoseinään kiinni – näin pullo hohkaa viileyttä häkkiin, mutta paleltumavaaraa ei ole.

Akvaarioihin on olemassa erityisiä veden jäähdyttimiä. Akvaarioveden lämpötilaa voi laskea poistamalla kansilasit ja sammuttamalla valot. Lasit voi myös korvata verkoilla. Näin veden haihtuminen lisääntyy, mikä viilentää kalojen oloa. Älä kuitenkaan lisää akvaarioon kylmää vettä, jotta veden lämpötila ei äkillisesti romahda!

Katso myös: Oregonin eläintarhan saukoilla on oiva keino viilentyä helteessä:

Oregonin eläintarhan saukoilla on oiva keino viilentyä helteessä 0:46

Lue myös:

    Uusimmat