Tiedätkö älylaitteen kriittisen lämpötilarajan? Jos puhelimesi ylikuumenee, älä missään nimessä sorru tähän viilennyskikkaan

Älypuhelimen käyttäjän tulee Suomen kesässä huomioida myös kuumuus. 

Esimerkiksi Apple ja Samsung eivät suosittele laitteidensa käyttämistä yli 35 celsiusasteen lämpötilassa, mutta suorassa auringonvalossa oleva laite voi altistua tätä huomattavasti korkeammillekin lämpötiloille.

DNA muistuttaa tiedotteessaan, että ehjien mobiililaitteiden kohdalla ei tarvitse olla huolissaan laitteen vioittumisesta ylikuumenemisen takia, sillä laitteet seuraavat lämpötilaa itsenäisesti ja varoittavat tai sammuvat, mikäli käyttölämpötila kohoaa liian korkeaksi.

– Kriittinen lämpötilaraja älylaitteella menee noin 50 asteessa, jolloin toiminnot voivat alkaa kärsiä ja häiriöriski kasvaa. Suosittelenkin pitämään striimaamiseen käytettävää älylaitetta aina suojassa suoralta auringonvalolta, jottei korkea lämpötila aiheuta esimerkiksi akun lämpölaajenemista, DNA:n laajakaista- ja TV-liiketoiminnan johtaja Jarno Haikonen toteaa tiedotteessa.

Viilennysniksi voi olla haitallinen

Haikonen kehottaa välttämään niksiä, johon on voinut törmätä niin sanotusti puskaradion kautta.

Kesäreissulla mukana olevasta kylmälaukusta mahdollisesti löytyvää kylmäkallea ei nimittäin saa missään nimessä käyttää viilentävänä alustana älylaitteelle. Haikosen mukaan ei edes niin, että laitteen ja kylmäkallen väliin pistäisi pyyhkeen.

– Nopea lämpötilanvaihtelu voi niin ikään olla haitallista laitteelle ja pyyhkeestä huolimatta kosteus voi aiheuttaa ongelmia vettä kestämättömissä laitteissa, Haikonen kertoo.

Paras tapa laitteen viilentämiseen on DNA:n mukaan lopettaa sen käyttäminen hetkeksi ja asettaa laite suojaan varjoisaan paikkaan.

– 10–15 minuuttia auttaa usein jo kummasti, Haikonen kertoo.

Lähde: DNA

Artikkeli on julkaistu aiemmin kesällä 2021.

Lue myös:

    Uusimmat