Kansallinen hätätila ja Lontoossa lukuisia tulipaloja – näin hurjan kuumuuden pitäisi olla mahdotonta Britanniassa

Isossa-Britanniassa on kaikkien aikojen kuumimmat helteet – matkapuhelin verkot voidaan sulkea kuumuuden uhalla:"On suuri riski, että lämpöherkät laitteet lakkaavat toimimasta" 2:15

Britanniassa mitattiin maan korkein lämpötila koskaan. Eurooppaa koettelevan helleaallon voimistuessa junaraiteet vääntyivät ja tulipaloja on riehunut ympäri Lontoota, kertoo Reuters.

Lontoossa mitattiin tiistaina 40,3 astetta. Viimeisin ennätys oli vuonna 2019 mitattu 38,7 astetta.

Englannin ilmatieteenlaitoksen Stephen Belcher sanoo, ettei odottanut näkevänsä vastaavanlaisia lämpötiloja uransa aikana.

– Met Officen tutkimus on osoittanut, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa on käytännössä mahdotonta kokea 40 astetta häiriöttömässä ilmastossa, mutta kasvihuonekaasujen aiheuttama ilmastonmuutos on mahdollistanut nämä äärimmäiset lämpötilat, Belcher kertoo.

Britannialla on vaikeuksia ylläpitää keskeisiä liikennepalveluja äärimmäisessä kuumuudessa tai lumisateessa. Maa on asetettu kansalliseen hätätilaan ennennäkemättömien lämpötilojen vuoksi.

Junareittejä Lontoosta maan itä- ja länsirannikolle peruttiin, sähköyhtiöt ilmoittivat joukkokatkoksista, ja normaalisti vilkkaat kaupunkien keskustat olivat hiljaisia. Network Rail twiittasi useita kuvia, joissa näkyy kuumuuden aiheuttamia mutkia raiteissa.

Liikenneministeri Grant Shapps sanoi, että matkustaminen on häiriintynyt huomattavasti.

– Infrastruktuuri, josta suuri osa on rakennettu viktoriaanisella ajalla, ei ole rakennettu kestämään tämäntyyppisiä lämpötiloja, hän sanoi.

Hurjat lämpötilat yleistyvät lähivuosina

Lontoon palokunta julisti suuronnettomuustilan ja kehotti ihmisiä lopettamaan grillaamisen, kun 110 paloautoa taisteli paloja vastaan eri puolilla pääkaupunkia.

Itä-Lontoossa Wenningtonin kylässä syttyi suuri tulipalo. Liekit levisivät viereisillä kuivilla pelloilla ja lähestyivät historiallista kirkkoa. Muualla pääkaupungin ympäristössä paloi laajoja ruohikkoalueita, jotka puhalsivat savua pääteille ja lähialueille.

Ilmastotutkijat arvioivat, että käsittämättömät lämpötilat tulevat todennäköisesti yleistymään tulevina vuosina.

Euroopan yliopistoinstituutin ilmasto- ja makrotalouden professori Sony Kapoor sanoo, ihmisten aliarvioineen ilmastonmuutoksen vaikutuksia jo pitkään.

– Mutta edes minä en koskaan uskonut, että Lontoossa olisi 40 astetta vuonna 2022, Kapoor sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat