"Mindy kuolee!" huusi porvoolainen koiranomistaja kauhuissaan – lemmikin lämpöhalvaus on pahimmillaan hengenvaarallinen

Käristävä helle aiheuttaa koiralle tukalat oltavat – tässä eläinlääkärin parhaat vinkit lemmikin olon helpottamiseen 4:40
KATSO MYÖS: Käristävä helle aiheuttaa koiralle tukalat oltavat. Videolla eläinlääkärin parhaat vinkit koiran olon helpottamiseen.

Helteet hankaloittavat myös lemmikkien elämää. Porvoolainen Cia joutui todistamaan koiransa äkillistä lämpöhalvausta.

Porvoolainen Cia Frejborg koki kauhun hetkiä koiransa kanssa juhannusviikonlopun helteissä.

Juuri kaksi vuotta täyttänyt sekarotuinen Mindy lyyhistyi sunnuntaina auton lattialle hyvin nopeassa ajassa. Vain hetkeä aikaisemmin koira oli ollut kotipihassa täysin normaalin oloinen.

Frejborg kertoo Mindyn olevan hänen ensimmäinen koiransa, minkä takia huoli oli erityisen suuri.

– Minulla on ollut se ihan pennusta asti, todella aktiivinen ja kiltti koira, Frejborg kuvailee.

Perusterveen koiran kunto heikkeni helteessä kuitenkin häkellyttävän nopeasti.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYmuistuttaakin tiedotteessaan, että lemmikit eivät pysty hikoilemaan samalla tavalla kuin ihmiset, mikä hankaloittaa niiden lämmönsäätelyä lämpimillä ilmoilla. Lue jutun lopusta myös HESYn vinkit lemmikin olon helpottamiseksi.

Koira lyyhistyi kilometrin matkan aikana

Frejborg oli lähdössä sunnuntaina miehensä ja kahden koiransa kanssa rannalle uimaan autolla. Lämpöä oli noin +32 astetta, jonka takia autoakin oli viilennetty pari tuntia ikkunat auki, ennen kuin koirat hyppäsivät kyytiin.

– Me emme ikinä laita koiria takakonttiin, jos on näin kuuma, ne matkustavat takapenkillä ja ilmastointi puhaltaa viileää ilmaa juuri niiden päälle, jos eivät satu roikkumaan pää ulkona.

Noin kilometrin päässä kotoa kuskina ollut Frejborg alkoi katsella, ettei Mindyn päätä näy lainkaan peileistä.

– Se yleensä laittaa pään ulos ikkunasta ja katselee maailmaa. Kun en nähnyt Mindyä, minulle tuli paniikki, että eihän se ole hypännyt ikkunasta ulos.

Frejborg pyysi miestään tarkastamaan, onko Mindy kuskin penkin takana turvassa.

– Mies näki, että Mindy oli romahtanut ja makasi lattialla. Meille tuli nopeasti kummallekin paniikki ja pysäytin auton, kun mies alkoi huutaa, että ”Mindy kuolee”.

Koska mitään ei ollut tehtävissä Mindyn hyväksi tienposkessa, pariskunta päätti ajaa takaisin kotiin hoitaakseen Mindyä.

"Silmät seisoivat päässä ja kuono oli todella kuuma"

Kotona Frejborgin mies kantoi Mindyn suihkuun ja siellä sitä suihkutettiin kylmällä vedellä.

– Mindyn silmät seisoivat päässä ja sen kuono oli todella kuuma, Frejborg muistelee.

Koiran turkista kuivatettiin sitten runsaimmat vedet pois ja kannettiin keittiöön ilmastoinnin alle. Makoilevalle koiralle yritettiin juottaa vettä, mutta Mindy oli liian heikko juodakseen.

Frejborgin miehen vanhemmilla on lehmiä, joilta mies lähti hakemaan lainaan vasikoiden tuttipulloa, josko koiraa olisi sen avulla saatu nesteytettyä.

Mindy kuitenkin tokeni siinä määrin, että alkoi itse juomaan ja sille juotettiin pienin väliajoin aina hieman lisää vettä. Koira myös suihkutettiin vielä kertaalleen varmuuden vuoksi.

Toinen perheen koirista kesti kuumuutta paremmin, sillä Frejborgin mukaan sillä on huomattavasti ohuempi ja lyhyempi turkki. Pariskunta suihkutti varmuuden vuoksi kuitenkin kummatkin koirat viileällä vedellä.

– Kahdessa tunnissa Mindy palautui jo melko normaaliksi, mutta paniikki tilanteessa oli kyllä valtava.

Muilta koiranomistajilta sympatiaa ja vinkkejä

Mindyn vointi parani hyvin kotona, mutta Frejborg kertoo, että eläinlääkärin numero kaivettiin valmiiksi esille, jos tilanne olisi pahentunut.

Maanantaipäivällä, noin vuorokausi kunnon romahtamisen jälkeen, Mindy voi Frejborgin mukaan melko hyvin.

– Mutta olemme edelleen todella varovaisia, emme päästä molempia koiria samaan aikaan ulos, koska ne alkavat riehumaan.

Päiväsaikaan koiria on käytetty vain tarpeilla, mutta viileämpään ilta-aikaan ne pääsevät jaksaessaan jo hieman leikkimään.

Frejborg jakoi tarinan Mindyn koettelemuksista Facebookissa, muistuttaakseen muitakin koiranomistajia helteen riskeistä. Sympatian lisäksi hän sai monia vinkkejä koirien olon helpottamisesta helteillä.

Joku oli esimerkiksi vinkannut, että koiralle voisi kotipihassa järjestää leikkejä vesiletkun ja viileän veden avulla ja harkita uima-allasta koiralle. Lisäksi moni vinkkasi näppäristä omatekoisista "kylmäkalleista": täytä maitotölkki vedellä, pakasta ja jemmaa koiran petiin viilentämään lemmikkiä.

10 vinkkiä helteistä selviämiseen

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kertoo tiedotteessaan, että koira laskee ruumiinlämpötilaansa läähättämällä sekä tassujen kautta hikoilemalla, mutta sitten taas esimerkiksi kani ei käytännössä pysty sen paremmin hikoilemaan kuin läähättämäänkään.

HESY neuvoo siirtämään oireilevan lemmikin välittömästi viileään ja varjoisaan sisätilaan. Ensioireita koirilla ja kissoilla voi olla esimerkiksi raskas läähätys ja kuolaaminen.

Eläimen päälle tulisi tämän jälkeen asettaa kosteita, viileitä pyyhkeitä, jonka lisäksi koiran tassut sekä vatsanalusen ja korvalehdet voi valella viileällä vedellä. Lisäksi eläimelle voi tarjota pieniä määriä viileää vettä. HESYn mukaan lemmikki tulisi viedä ensiavun jälkeen tarkastettavaksi eläinlääkäriin, vaikka vaikuttaisikin siltä, että se on toipunut ennalleen.

Lemmikin lämpöhalvaus on pahimmillaan hengenvaarallinen tila. HESY onkin laatinut kymmenen vinkkiä, joita seuraamalla omistaja voi helpottaa karvaisen ystävänsä oloa helteillä.

10 vinkkiä lemmikin omistajille helteistä selviämiseen:

 1. Pidä puhdasta ja raikasta vettä aina lemmikin saatavilla. Lemmikkien vedenkulutus lisääntyy selvästi kuumalla säällä. Juomaveden voi pitää viileänä kulhoon laitetuilla jääpaloilla.
 2. Varmista, ettei pienlemmikkien asuintila ole suorassa auringonpaisteessa sisälläkään ja että ilmanvaihto toimii. Eläinkaupoissa on tarjolla erilaisia kylmiä alustoja lemmikin vilvoitteluun, ja esimerkiksi kanit lepäilevät mieluusti viileän keramiikkalaatan päällä. Koiran oloa voi viilentää märillä pyyhkeillä tai pyyhkeeseen käärityllä kylmäpakkauksella. Eläinkaupoista löytyy myös viilennysliivejä ja -huiveja.
 3. Älä jätä lemmikkiä autoon tai kytkettynä suoraan auringonpaahteeseen – edes lyhyeksi aikaa.
 4. Turkin leikkaus saattaa helpottaa joitakin koirarotuja, mutta on hyvä muistaa, että turkki myös suojaa auringolta sekä hyönteisiltä. Älä siis leikkaa koiraa aivan karvattomaksi. Kissan oloa helpottaa säännöllinen harjaaminen.
 5. Jätä pitkät ja rankat lenkit vilpoisemmille päiville. Nauttikaa mieluummin yhteisestä köllöttelyhetkestä puiden varjossa.
 6.  Ulkoile lemmikin kanssa varhain aamulla tai myöhään illalla. Pidä vesipullo mukana lenkillä.
 7. Älä luota lemmikin omaan arvostelukykyyn. Vie eläin pois auringonpaahteesta, vaikka se sinne itse hakeutuisikin.
 8. Suojaa koiran vähäkarvaisia ja kaljuja kohtia lapsille tarkoitetulla aurinkorasvalla, jossa on korkea suojakerroin. Varmista, että koira ei nuole rasvattuja kohtia ennen kuin rasva on imeytynyt.
 9. Tarjoa vesipedoille uimamahdollisuuksia, mutta muista hyvä pyyhekuivaus hot spot -ihotulehduksen välttämiseksi.
 10. Kuuma asvaltti voi polttaa pahasti lemmikin anturoita. Suojaa käpälät rasva- tai vahakerroksella ja suosi nurmialueita.

Näin viilennät koiraa kovilla helteillä:

Näin viilennät koiraa helteellä – liika lämpö voi olla vaarallista karvaiselle kaverille 7:20
Kuumuus voi olla liikaa koirakaverilla. Videolla kerrotaan, kuinka lemmikkiä voi viilentää helteillä.


Lue myös:

  Uusimmat