Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kuinka usein syöt grillilihaa? Diabetesriski voi kohota

7:33Näin sammutat grillipalon
Julkaistu 07.06.2018 19:30

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Grillattua tai avotulella valmistettua lihaa säännöllisesti syövät saattavat sairastua muita todennäköisemmin tyypin 2 diabetekseen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen osoittama yhteys havaitaan riippumatta siitä, miten paljon lihaa syö, joten todennäköisesti yhteys selittyy lihan valmistustavalla.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten sammutetaan grillipalo.

Grillaamalla tai vastaavalla tavalla kypsennettyä lihaa vähintään 15 kertaa kuussa syövät sairastuivat tyypin 2 diabetekseen kolmanneksen todennäköisemmin kuin vastaavaa lihaa korkeintaan kolmesti kuussa nauttivat. Yhteys koski punaista lihaa ja kanaa.

Myös runsas arvioitu heterosyklisten amiinien saanti liittyi suurentuneeseen diabetesriskiin. Heterosyklisiä amiineja syntyy kuumennettaessa lihaa korkeassa lämpötilassa. Ne on yhdistetty myös suurentuneeseen syövän vaaraan.

Tutkimus perustuu laadukkaiden NHS-, NHSII- ja HPFS-tutkimusten aineistoihin, jotka koostuvat yhteensä 140 000 sairaanhoitajan ja lääkärin 12–16-vuotisista seurantiedoista.

Vaikka tutkimuksissa huomioitiin kattavasti monia taustamuuttujia, ruokavalion ja ruoan valmistustavan lisäksi muutkin elintavat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi havainnot saattavat osin selittyä myös muilla seikoilla.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Punaista lihaa syövät suurentuneessa vaarassa sairastua diabetekseen – näin pienennät riskiäSyötkö paljon pekonia? Tutkijat vahvistavat sairastumisriskin – vahvaa näyttöä vaikutuksistaVälimeren ruokavalio voi auttaa miesten masennuksen ehkäisyssäDiabeteksen ja punaisen lihan yhteydestä lisänäyttöäGrillauksen ikävä kääntöpuoli: Nostaa riskiä sairastua yleiseen tautiin – punainen liha erityisen haitallista?Käytätkö verenpainelääkettä? Saatat säästyä dementialta
RavitsemusDiabetesGrillausLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 9.12.06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • 8.12.06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • 7.12.19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta

  • 7.12.08:41
    Ruoka

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 5.12.16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"