Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kuinka usein syöt grillilihaa? Diabetesriski voi kohota

7:33Näin sammutat grillipalon
Julkaistu 07.06.2018 19:30

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Grillattua tai avotulella valmistettua lihaa säännöllisesti syövät saattavat sairastua muita todennäköisemmin tyypin 2 diabetekseen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen osoittama yhteys havaitaan riippumatta siitä, miten paljon lihaa syö, joten todennäköisesti yhteys selittyy lihan valmistustavalla.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten sammutetaan grillipalo.

Grillaamalla tai vastaavalla tavalla kypsennettyä lihaa vähintään 15 kertaa kuussa syövät sairastuivat tyypin 2 diabetekseen kolmanneksen todennäköisemmin kuin vastaavaa lihaa korkeintaan kolmesti kuussa nauttivat. Yhteys koski punaista lihaa ja kanaa.

Myös runsas arvioitu heterosyklisten amiinien saanti liittyi suurentuneeseen diabetesriskiin. Heterosyklisiä amiineja syntyy kuumennettaessa lihaa korkeassa lämpötilassa. Ne on yhdistetty myös suurentuneeseen syövän vaaraan.

Tutkimus perustuu laadukkaiden NHS-, NHSII- ja HPFS-tutkimusten aineistoihin, jotka koostuvat yhteensä 140 000 sairaanhoitajan ja lääkärin 12–16-vuotisista seurantiedoista.

Vaikka tutkimuksissa huomioitiin kattavasti monia taustamuuttujia, ruokavalion ja ruoan valmistustavan lisäksi muutkin elintavat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi havainnot saattavat osin selittyä myös muilla seikoilla.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Punaista lihaa syövät suurentuneessa vaarassa sairastua diabetekseen – näin pienennät riskiäSyötkö paljon pekonia? Tutkijat vahvistavat sairastumisriskin – vahvaa näyttöä vaikutuksistaVälimeren ruokavalio voi auttaa miesten masennuksen ehkäisyssäDiabeteksen ja punaisen lihan yhteydestä lisänäyttöäGrillauksen ikävä kääntöpuoli: Nostaa riskiä sairastua yleiseen tautiin – punainen liha erityisen haitallista?Käytätkö verenpainelääkettä? Saatat säästyä dementialta
RavitsemusDiabetesGrillausLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 20.10.19:03
    Liikunta

    Näin ehkäiset murtumia – nappaa vinkit oikeanlaiseen liikuntaan

  • 14.10.15:14
    Ruoka

    Kasvisten hinta puhuttaa: Voiko pienituloinen syödä terveellisesti?

  • 8.10.07:44
    Kahvi

    Näin kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

  • 2.10.07:47
    Ruoka

    Näin saat syötyä 800 grammaa kasviksia päivässä