Kuinka usein syöt grillilihaa? Diabetesriski voi kohota

7:33

Grillattua tai avotulella valmistettua lihaa säännöllisesti syövät saattavat sairastua muita todennäköisemmin tyypin 2 diabetekseen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen osoittama yhteys havaitaan riippumatta siitä, miten paljon lihaa syö, joten todennäköisesti yhteys selittyy lihan valmistustavalla.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten sammutetaan grillipalo.

Grillaamalla tai vastaavalla tavalla kypsennettyä lihaa vähintään 15 kertaa kuussa syövät sairastuivat tyypin 2 diabetekseen kolmanneksen todennäköisemmin kuin vastaavaa lihaa korkeintaan kolmesti kuussa nauttivat. Yhteys koski punaista lihaa ja kanaa.

Myös runsas arvioitu heterosyklisten amiinien saanti liittyi suurentuneeseen diabetesriskiin. Heterosyklisiä amiineja syntyy kuumennettaessa lihaa korkeassa lämpötilassa. Ne on yhdistetty myös suurentuneeseen syövän vaaraan.

Tutkimus perustuu laadukkaiden NHS-, NHSII- ja HPFS-tutkimusten aineistoihin, jotka koostuvat yhteensä 140 000 sairaanhoitajan ja lääkärin 12–16-vuotisista seurantiedoista.

Vaikka tutkimuksissa huomioitiin kattavasti monia taustamuuttujia, ruokavalion ja ruoan valmistustavan lisäksi muutkin elintavat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi havainnot saattavat osin selittyä myös muilla seikoilla.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja