Kroonisista kivuista kärsinyt nuori kuoli yliannostukseen: "Isä löysi tytön kasvot lattiaa vasten, kipulääkeresepti vierellään"

Amy sairastui teini-iässä vakavasti, minkä vuoksi hän söi päivittäin valtavasti lääkkeitä. Hän kuoli lääkkeiden yliannostukseen vain 23 vuoden iässä, minkä vuoksi Amyn äiti varoittaa nyt kipulääkkeiden vaaroista.

Alison Carter huomasi noin vuosikymmen sitten, ettei hänen ontuvalla tyttärellään ollut kaikki hyvin. Eräänä päivänä Amy ei kyennyt enää nousemaan portaita tai ottamaan pikkiriikkisiä askelia.

Terveyskeskuslääkärit sanoivat tytön kärsivän vain kasvukivuista, ja tyttö passitettiin kipuinensa kotiin.

Kivut pahanivat – syynä parantumaton sairaus

Kuukausia myöhemmin tytön kivut muuttuivat sietämättömäksi, eikä koululainen jaksanut tehdä muuta kuin nukkua ja levätä.

Amylle tehdyt verikokeet paljastivat tytön kärsivän lupuksesta, eli kroonisesta sidekudostaudista, johon ei ole parannuskeinoa.

– Amylle määrättiin lukuisia lääkkeitä, muun muassa steroideja, kipulääkkeitä ja vastustuskykyä vahvistavia lääkkeitä, Alison luettelee The Sunille.

Neljä vuotta myöhemmin Amylla todettiin epilepsia vaikean epileptisen kohtauksen jälkeen, mikä kasvatti Amyn syömien lääkkeiden listaa entisestään.

Äiti piti huolen lääkkeiden ottamisesta

Yksinäisyydestä kärsinyt tyttö asui vielä tuolloin äitinsä ja tämän miehen kanssa. Koska Amy joutui syömään päivittäin valtavia määriä lääkkeitä, hänen äitinsä piti huolen, että nuori käytti niitä määräysten mukaan.

Täytettyään 20 vuotta Amy halusi kuitenkin itsenäistyä.

– En ole ihan varma tästä. Entä sinun kipusi ja lääkityksesi, äiti oli kysynyt tyttäreltään, joka vakuutti pärjäävänsä omillaan.

Tyttären omilleen muuttamisen jälkeen Alison soitti tyttärelleen joka päivä varmistaakseen, että Amy oli ottanut kaikki 30 tablettiaan määräysten mukaisesti.

– Äiti, kaikki on kunnossa, Amy edelleen vakuutteli huolestuneelle äidilleen.

Tyttö löytyi kuolleena kotoaan

Eräänä päivänä Alison huomasi, ettei ollut puhunut tyttärensä kanssa pariin päivään, mikä poikkesi tavallisesta.

Kun tyttö ei vastannut viesteihin tai puheluihin, Amyn isä lähti tarkistamaan tilanteen tyttärensä luokse. Kun oven koputuksiin ei reagoitu, isä murtautui asuntoon, josta tyttö löytyi kuolleena.

– Isä löysi tytön kasvot lattiaa vasten, kipulääkeresepti vierellään. Hän oli vain 23-vuotias, äiti kertaa tragediaa.

Video: HYKS Kipuklinikan ylilääkäri Katri Hamunen kertoo Terve aamu Extrassa, miten lääkitä itseään kotikonstein oikein.

Ruumiinavauksessa selvisi, että Amy oli kuollut sattumanvaraiseen kipulääkkeiden yliannostukseen.

– Emme saa koskaan tietää, ottiko hän liikaa lääkkeitä kipuihinsa vai siksi, että hän oli unohtanut, montako lääkettä hän oli jo ehtinyt ottaa, Alison toteaa.

Kipulääkkeiden kanssa ei saisi pelleillä

Amyn kuolemasta on tullut kuuluneeksi reilu puoli vuotta. Ainoan lapsensa haudannut äiti haluaakin nyt varoittaa kaikkia kipulääkkeisiin liittyvistä vaaroista.

– Ihmiset ovat usein niin kovissa kivuissa, että he eivät tiedä, montako kipulääkettä he ovat ottaneet.

Alison rohkaiseekin ihmisiä pitämään kirjaa päivittäin käyttämistään lääkemääristä. Samaan hengenvetoon hän kehottaa aina tarkistamaan, että lääkkeet ovat varmasti oikeanlaiset.

– Amy jätettiin lääkkeidensä kanssa oman onnensa nojaan, eikä kipuklinikan ammattilaiset koskaan varmistaneet, ottaako Amy oikeita lääkkeitä, Alison valittelee.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat