Kristian Kuuselan pelikaverit kertovat: Työteliäästä tuittupäästä kehittyi Leijonat-mestari ja SM-liigan ennätysmies – "Hänen ei tarvitse jossitella, kun työt on jääkiekossa tehty"

2:41
Kristian Kuusela kertoi Hockey Nightille tuntemuksistaan rajapyykin kynnyksellä.

Tapparan Kristian Kuusela saavuttaa tuhannen SM-liigapelin kunnioitettavan rajapyykin Lukkoa vastaan perjantaina. MTV Urheilu kyseli muisteloita vanhoilta pelikavereilta. 

Kuuselasta tulee SM-liigan historian neljäs pelaaja, joka rikkoo tuhannen pelin rajan. Edellä ovat vielä Jan Latvala (1230), Markus Kankaanperä (1054) ja Erik Hämäläinen (1001).

Kuusela on ensimmäinen rajan rikkonut hyökkääjä. Toiseksi eniten hyökkääjistä pelejä on 977 ottelun miehellä Ville Vahalahdella

SM-liigaura lähti käyntiin jo Porin Ässissä 2000-luvun alussa. SM-liigassa hän on ehtinyt edustaa lisäksi Espoon Bluesia, Kärppiä ja nykyistä seuraansa Tapparaa. 

Menestystäkin on tullut: maailmanmestaruus, kolme SM-kultaa ja Ruotsin mestaruus. 

MTV Urheilu onnittelee!

Jari Korpisalo

Pelikaveri Ässissä 2002–2005

"Krisu oli lähtenyt jo nuorena poikana Pohjanmaalta Tampereelle junnuihin ja tuli sieltä Ässiin. Hänestä näki heti määrätietoisuuden ja kunnianhimon. 

Hän imutti paljon tietoa vanhemmilta jätkiltä ja oli viimeisiä, jotka poistuivat jäältä. Merkit näyttivät siltä, että hänestä tulee hyvä pelaaja. Työsulkukaudella meillä oli paljon loistavia pelaajia, ja Kuusela kävi paljon juttuja läpi Jason Williamsin kanssa. 

Kun itse loukkaannuin ja Krisu pääsi tuuraamaan, sanoin, että mene ja ota se paikka. 

Olen erittäin iloinen, että Kuusela on pystynyt pelaamaan noin pitkään. Hän on tehnyt paljon töitä, niin kuin hyvän ammattilaisen kuuluukin. Liike on pysynyt hyvänä näihin päiviin asti. 

Kuusela on hyvä esimerkki nuoremmille, koska hän pelaa joka ilta ja tasonheittely on minimaalista."

Juttu jatkuu kuvan alla.

Aki Uusikartano

Pelikaveri Ässissä  2004–2006

"Toisena yhteisenä kautena pelasimme samassa ketjussa, jossa kolmantena lenkkinä oli Marko Kivenmäki. Hän oli jo silloin erittäin hyvä rightin pelaaja. 

Silloin hänen tavoitteensa oli varmaan olla liigapelaajana, mutta Kuuselasta tuli erittäin kokonaisvaltainen pelaaja, joka osaa tehdä maaleja, pelata alivoimaa, johtaa joukkuetta ja niin edelleen. Ei tuhatta peliä pelata vahingossa. 

Kuusela oli erittäin urheilullinen ja teki kaikki asiat viimeisen päälle. Hän hioi paljon laukaustaan. Eivätkä ne maalit taivaasta tipu, kyllä ne täytyy tehdä."

Janne Pesonen

Joukkuekaveri Kärpissä 2007–08

"Pelasin Kuuselaa vastaan itse asiassa jo C-junnujen SM-karsinnoissa, hän Jeppiksessä ja minä Kajaanin Hokissa. Olemme niitä muistoja varmaan joskus verestelleetkin. Hän oli tosi taitava jo junnuvuosista lähtien. 

Kuusela tuli MoDosta Ruotsin mestarina Kärppiin. Sen huomasi heti, että kyseessä on kovan luokan pelimies. Hurja työmoraali ja voitontahto jäivät mieleen. 

Hän oli silloin enemmän hyökkäyssuuntautunut pelaaja. Kojon (Kari Jalonen) koulussa sai aika moni muukin hyviä vinkkejä uran varrelle. 

Kuusela haluaa kehittyä koko ajan. Siitä on osoitus pääseminen veteraani-ikäisenä MM-kisoihin.

Peli on muuttunut tosi paljon, mutta Kuusela ei ole kangistunut kaavoihinsa. Hän on uskaltanut muuttaa asioita rohkeasti."

Teemu Aalto

Pelikaveri Kärpissä 2009–2010 ja Tapparassa 2013–2016

"Kuusela muuttui aika paljon kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi, jos vertaa Kärppien ja Tapparan aikoja. Hän oli aina kova tekemään töitä ja antoi kaikkensa, mutta pelin hahmotus kehittyi vuosien varrella. 

Itse pääsin nauttimaan Kuuselan erikoisosaamisesta ylivoimalla. Variaatioita oli monta ja hän pystyi pelaamaan molemmilla puolilla. Se on vaikeaa alivoimapelaajan kannalta. 

Itse huomasin Kuuselan tapaan peliuran loppupuolella, että jos viitsii nähdä lisävaivaa, pelivuosia tulee lisää. Ei kukaan pelaa nelikymppiseksi, jos ei pidä kropastaan huolta. 

Kuuselan ei tarvitse paljon jossitella, kun työt on jääkiekossa tehty."

Ari Vallin

Pelikaveri Bluesissa 2011–2012

"Krisse on tosi itsekriittinen. Joskus näyttää, että hän käy ihan kuumana, mutta hän on sitä itselleen. 

Bluesissa Lauri Marjamäki otti hänet rooliin ja antoi uuden mahdollisuuden. Yleispelaaminen alkoi kehittyä, ja nykyään hänet voi heittää rooliin kuin rooliin. 

Hän on niin lojaali viisikolle. Maaleja ei synny viisikkopelin kustannuksella niin, että hän varastaisi tai luistaisi jostain. 

Pakkina Krissen kanssa oli helppo pelata. Pakkien parhaita kavereita ovat ne hyökkääjät, jotka tarjoavat paikkaa lyhyeen ja helppoon syöttöön. 

Kuusela osaa laittaa huumorihommat oikeaan kohtaan. Hän pystyy heittämään hyvän vastauksen naljailuihin. Krissellä leikkaa niin kopissa kuin jäälläkin."

Juttu jatkuu videon alla.

1:17
Kristian Kuusela näyttää syöttötaitoaan vanhaa seuraansa Kärppiä vastaan. 

Pasi Puistola

Pelikaveri Tapparassa 2013–2015, nykyinen valmentaja

"Kuusela on äärettömän määrätietoinen, ja hän on harjoitellut varsinkin viime vuosina hyvin. Peli on nopeutunut paljon viimeisten 5–6 aikana paljon ja hyökkääjien luistelutyö on lisääntynyt, joten sikälikin tuhat peliä on kunnioitettava lukema. 

Kuusela on hieno pelaaja ja persoona. Hän on rauhoittunut aika paljon nuoruusvuosistaan, jolloin hän oli välillä aikamoinen tuittupää. Löytyy sieltä vieläkin sitä samaa raivoa. Ja vanhan liiton syötöt ovat siellä vielä. 

Jokaisen pitää löytää oma polkunsa. Kuusela on päässyt hyviin organisaatioihin ja löytänyt voittavat jutut omilla avuillaan. 

En lähde veikkailemaan Kuuselan uran jatkosta. Olemme puhuneet, että nyt eletään hetkessä ja otetaan päivä kerrallaan. Ikää on jo sen verran, ettei tiedä mitä tässä tapahtuu. Pitää osata nauttia. Viittä vuotta ei ole kuitenkaan enää jäljellä"

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pekka Saravo

Pelikaveri Tapparassa 2013–2017

"Tuhat peliä on äärimmäisen kova saavutus kenellä tahansa, mutta varsinkin hyökkääjälle, noilla tehoilla ja tuolla tasolla. Se vaatii lahjakkuutta, järjettömän paljon töitä ja halua oppia uutta. 

Kuusela ei ole ainoastaan sopeutunut peliin, vaan hän on vienyt sitä omalta osaltaan eteenpäin. Kun pelaa Krissen kanssa, ei halua epäonnistua, vaan yleensä pelaajat nostavat omaakin tasoaan. 

Kovia treenaajia ja huippukuntoisia pelaajia on paljon, mutta Kuuselan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on, että hän jaksaa tehdä treenit säntillisesti vuodesta toiseen. Se on isompi juttu kuin joku kerran vuodessa äärirajoille vedetty porrastreeni. 

Kuusela on sopivalla tavalla juro, mutta ei noin pitkää pätkää voi pelata, jos ei huumori pelaa yhtään. Hallilla rentous ei ole se pääasia. 

Seinäjokelaisuus paistaa sieltä läpi edelleen, eikä hän sitä peittele. Hän on ylpeä kotijuuristaan ja saa siitä energiaa."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja