Korutaiteilija Noora Luhtala yhdistää neutraalin hopean ja luovan hulluuden

Korutaiteilija Noora Luhtalan innostui korujen tekemisestä jo nuorena. – Hopea on niin neutraali, että siihen voi yhdistää jotain ihan hullua. Haluan kokeilla: jos laittaa möntin hopeaa tuohon, miltä se näyttää? Luhtala kuvailee suosikkimateriaaliaan.

Korutaiteilija Noora Luhtalan mummi osasi tehdä hopeaketjuja. Taito periytyi Luhtalalle, joka jalosti siitä itsensä näköisen – hänestä tuli paitsi artesaani, myös taidekorujen suunnittelija.

Luhtalan suunnittelemissa koruissa materiaaleina on käytetty hopeaa, muovia ja luutakin. Korutaide on käyttökoruja massiivisempaa ja kokeilevampaa.

– Mielestäni taidekoru ei ole ihan niin käytännöllinen kuin arkikäyttökoru. Taidekorua voi käyttää erityisissä tilaisuuksissa, henkilökohtaisesti ajattelen näin, Luhtala kertoo.

"Innostuin oikeastaan heti"

Lukion jälkeen Luhtalalla oli kaksi vaihtoehtoa: kelloseppäkoulu tai Toholammin artesaaniopisto. Pääsykokeet olivat samana päivänä, joten molempiin ei voinut yrittää.

Luhtala valitsi korut.

– Sieltä innostus sitten tuli, kun pääsi tekemään. Innostuin oikeastaan heti.

Vuonna 1989 syntynyt Luhtala valmistui Toholammin artesaaniopistosta vuonna 2012. Lopputyönään hän valmisti rintaliivit. Perinteisen puuvillan sijaan liivien materiaaleina olivat hopea ja nahka.

– Ne rintaliivit on tehty vähän niin kuin Madonnalle. Madonna on hahmona karismaattinen ja tykkään hänen tyylistään. Tykkään kyllä paljon tv-sarjoista ja elokuvistakin, ja pienenä olin suurin Michael Jackson -fani., popkulttuurista inspiroituva Luhtala kuvaa.

Luhtalan mukaan Madonna "kolahti kunnolla" vuonna 2005, Confessions on a Dancefloor -levyn ilmestymisen jälkeen

– Hän vaihtaa tyyliä eikä pelkää. Aika paljon mediassa haukutaan Madonnan pukeutumistyyliä. Ei mua semmoinen haittaa. Ajattelen, että joo, pistä jotain kauheaa päälle! Onhan siinä se shokeerausmeininki, joka on tarttunut muihinkin, kuten (Lady) Gagaan, Luhtala kuvaa.

Jos tilaisuus joskus tulisi, Luhtala suunnittelisi Madonnalle kaulakorun. Ison, jopa massiivisen kaulakorun.

– Tykkään, että korun pitää olla iso. Et tarvitse mitään muuta: on yksinkertainen musta asu ja statement piece. Madonna tykkää käyttää ristejä, ehkä koru olisi risti-aiheinen, mutta omalla tyylilläni.

Näin hopeakoru valmistuu

Luhtala suorittaa tällä hetkellä Bachelor of Arts -tutkintoa London Metropolitan Universityn Jewellery & Silversmithing -linjalla. Hopea on hänen suosikkielementtinsä.

– Tykkään siitä, minkä värinen se on. Jos kulta on hirveän lämmin, niin hopea on kylmempi, neutraali. Sen kanssa on kiva työskennellä. Englannissa on joutunut tekemään koruja kuparista tai muusta metallista, ja hopeaa on mukavampi työstää.

Hopean työstämiseen tarvitaan saha, viila ja erilaisia vasaroita, joilla hopeaa voi työstää metallivasteen päällä.

– Hopeaa juotetaan juotteella, jota kuumennetaan. Siihen tehdään pinnat, ensin hiekkapaperilla ja sitten kiillotetaan koneella: siinä on laikka, johon pistetään vahaa, Luhtala kuvailee.

Hopeakoruja voisi periaatteessa valmistaa myös kotona, mutta se ei ole kovin kätevää.

– Lontoossa meillä on hyvä paja. Työskentelen siellä suurimmaksi osaksi, koska pitää olla työpöytä ja -penkki, ja pitää kaasun kanssa (tehdä työtä). Kotona periaatteessa voisi pienellä kaasupullolla juottaa, ja sahata jotenkin. Itse olen jo tottunut siihen, että on oikea penkki, Luhtala pohtii.

Nuoltavia asioita

Hopean lisäksi taidekoruja syntyy myös muovista.

– Tykkään kirkkaista, nuoltavista asioista, niin sanotusti. Asioista, jotka haluaisi laittaa suuhun, Luhtala nauraa.

Onko muovi materiaalina aliarvostettu? Luhtalan mukaan näin saattaa olla, sillä muovista valmistetaan niin paljon roskaa.

– Muovi on kehittynyt lyhyessä ajassa paljon. Se on halpaa. Henkilökohtaisesti kyllä tykkään muovista, Luhtala sanoo.

Luhtalan äiti tekee taidetta tekstiileistä. Hänen kauttaan myös Nooran töissä vilahtelee tekstiilejä.

– Ei ole tullut hirveästi vastaan mitään materiaalia, mitä en haluaisi hyödyntää. Ehkä savi! En tykkää savitöistä, ne eivät oikein luonnistu. Kaikki kovempi materiaali on henkilökohtaisesti mulle kiinnostavampaa kuin pehmeä. Mutta olen avoin pehmeillekin

Muovin ja hopean voi myös yhdistää. Niin syntyy hammassormuksia ja kirousriipuksia.

– Haluan yhdistää ja kokeilla: jos laittaa möntin hopeaa tuohon, miltä se näyttää? Hopea on niin neutraali, että siihen voi yhdistää jotain ihan hullua.

Luhtalan haaveissa siintää luonnollisesti oma korumallisto. Yksityiskohtaisempiakin unelmia löytyy.

– Haluaisin nähdä mallistoni punaisella matolla, Oscareiden punaisella matolla. Sitten voisin sanoa, että tuolla on mun koru.

Noora Luhtalan korutaidetta Galleria Saimassa Helsingissä 19.02. - 09.03.2014.


Lue myös:

Katso video kierrätyskoruista!


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat