Konkaritoimittaja kertoo television mullistuksista – "Kauheaa mössöä"

Toimittaja Timo Laukkio on todistanut suomalaisen television mullistuksia monta vuosikymmentä. Hän kertoo, kuinka 1970-luvun alun "mössöstä" ja aatteellisesta värittyneisyydestä on siirrytty yhä kovenevaan kilpailuun.

Timo Laukkio oli vuonna 1973 vasta lopettanut YLEn tv-uutisissa kesätoimittajana, kun MTV:lta soitettiin ja pyydettiin häntä ajankohtaisohjelmien toimittajaksi.

– Mietin noin 0,2 sekuntia ja vastasin: "mielelläni". Aloitin Maikkarilla vuoden 1974 helmikuussa, Laukkio kertoo.

Laukkio lähti kehittämään ajankohtaisjournalismia tekevää erikoistoimitusta, jolla oli tuolloin MTV:n kannalta tärkeä viestintäpoliittinen tehtävä.

– Sen piti osoittaa, että kunniallisen ja korkeatasoisen asiaohjelman lähettäminen ei ollut Yleisradion yksinoikeus. Noihin aikoihin YLEllä nimittäin oli vielä täydellinen herruus sähköisen median uutispalveluissa: vain se sai lähettää televisio- ja radiouutisia.

"Kauheaa mössöä"

Paitsi uutistoimintaa, Laukkio kertoo Yleisradion määränneen koko journalistista kulttuuria ja toimintatapoja.

– Sähköisten välineiden journalismin suuntaviivat määriteltiin YLEn hallintoneuvoston ohjelmatoiminnan säännöstössä.

– Uutistoiminta oli voimakkaasti politisoitunutta. Objektiivisuuden sijaan uutiset olivat jopa aatteellisesti värittyneitä. Ennemmin kuin yleistä kiinnostavuutta, aiheilta haettiin yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja poliittista kaikupohjaa.

Laukkio ei kaipaa noita aikoja.

– Aika kauheaa mössöä se oli, mitä Yleisradio etunenässä 1970-luvun alkupuolella lähetti. Siitä, mitä katsojat olisivat halunneet kuulla tai nähdä, vähät välitettiin. Eikä sille mahtanut mitään, Laukkio sanoo.

Mustavalkoisesta digitaaliseen

Asiat alkoivat muuttua syyskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1981, kun MTV sai luvan lähettää uutisia.

– Kymmenen uutisista tuli kilpailija YLEn uutislähetyksille. Katsojat huomasivat hyvin varhaisessa vaiheessa, että toisenlaisiakin uutisia oli mahdollista tehdä.

Teknisiä mullistuksia oli tapahtunut televisiossa jo ennen tätä.

– Kun tulin Maikkarille vuonna 1974, teimme mustavalkoisia ohjelmia. Väri tunkeutui televisioon lopullisesti vasta vuosina 1975–1976. Se rikastutti televisiotarjontaa ja visuaalisuutta valtavasti, Laukkio sanoo.

– Seuraava iso tekninen mullistus oli digitalisoituminen 2000-luvun vaihteessa. Siitä koitui paljon sekä iloa että murhetta.

Uutiset netistä

Digitalisoitumisen rinnalla radio ja televisio olivat jo 1990-luvun puolivälistä lähtien saaneet vierelleen kolmannen sähköisen median: internetin.

– Internet ei ollut yhden päivän tai vuoden vallankumous. Se lähti nousuun vähitellen ideoiden ja teknisten ratkaisujen lisäännyttyä.

Laukkio johti itse MTV3:n verkkouutisia vuosina 2007–2010.

– Jo silloin nuoret aikuiset käyttivät internetiä pääasiallisimpana uutistenhankintakeinonaan. Tämä trendi on edelleen vahvistunut.

Omatuotantoinen tv-viihde "heppoista"

Televisio joutuu myös uudenlaiseen kilpailutilanteeseen.

– Viihdepuolelle on rantautumassa monia uusia tulijoita. Jo nyt markkinoita jakavat laajakaistalla elokuvia ja sarjoja välittävät HBO ja Netflix.

– Perinteisen television täytyy luoda uusia konsepteja ja formaatteja, jotka ovat kilpailukykyisiä kansainvälisten tulijoiden kanssa. Tällä hetkellä esimerkiksi omatuotantoinen tv-viihde on kanavasta riippumatta luvattoman heppoista, Laukkio sanoo.

Timo Laukkio vierailee Studio55.fi lähetyksessä tiistaina 30.10. klo 9.25. Ohjelma on katsottavissa suorana myös nettisivuillamme ja Katsomossa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja