Konkaritoimittaja: Tämä on journalismin ongelma nykyään

Tuntuuko siltä, että juttuja kirjoitetaan nykyään hutaisten? Lähes 40 vuotta toimittajan töitä tehnyt Timo Laukkio kertoo, miksi suomalaisen journalismin taso on laskenut.

Timo Laukkio ei ole tyytyväinen suomalaiseen journalismiin.

– Toimitusmaailmassa leviää kuin rutto sellainen ajattelu, että kunhan juttu saadaan äkkiä ulos, niin kaikki on hyvin. Erityisesti nettiuutisten taso on huono, Laukkio sanoo.

Syynkin hän uskoo tietävänsä.

– Uutistoimittajamme ovat aivan liian nuoria. Heillä ei voi olla sellaista elämänkokemusta tai yleissivistystä, joka antaisi henkilökohtaisen selkänojan tehdä ja julkaista juttuja, Laukkio sanoo.

– En voi kyllin korostaa, kuinka tärkeää yhteiskunnallinen ja historiallinen valveutuneisuus tässä työssä on. On paljon helpompaa kirjoittaa uutinen, kun sen osaa istuttaa itselle jo ennestään tuttuun kontekstiin.

"Mitä on tullut jauhettua?"

Hutilointi ei Laukkion mielestä kuitenkaan ole pelkästään verkkotoimittajien synti.

– Huolimattomuus on edennyt niin pitkälle, että Helsingin Sanomien kolumneistakin löytää asiavirheitä.

– Teknologia on kehittynyt niin paljon, että juttuja tehdään painetuissakin lehdissä ehkä liian itsenäisesti. Toimittaja lähtee tekemään juttua läppäri kainalossa, palaa toimitukseen läppäri kainalossa, ehkä vähän siivoaa ja järjestelee tekstiä läppäri kainalossa… Juttu ei välttämättä kulje enää kenenkään muun silmien edestä. Se on kauheaa.

Laukkio kertoo, että aikaisemmin jutut kävivät läpi paljon enemmän sisällöllistä tarkistamista, jotta faktat tulivat oikein.

– Nyt ei ole esimiestä, joka tarkistaisi, että "jaaha, mitäs paskaa sitä on taas tullut jauhettua – huomasitko tuon asiavirheen tuossa", Laukkio selittää.

Timo Laukkio vierailee Studio55.fi lähetyksessä tiistaina 30.10. klo 9.25. Ohjelma on katsottavissa suorana myös nettisivuillamme ja Katsomossa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat