Suomalaistoimittaja kaipaa alalle kunnianhimoa – "Kyynisyys ei tee hyvää toimittajaa"

Toimittaja Timo Laukkio on raportoinut sotaisasta Libanonista ja haastatellut Indira Gandhia. Hänen mielestään suomalaisten toimittajien pitäisi olla kunnianhimoisempia.

Timo Laukkio on tehnyt pitkän uran journalistina. 1980-luvulla hän työskenteli ulkomaantoimittajana ja lähti juttumatkalle Libanoniin.

– Se ei ollut mikään hauska keikka. Israelilaisten ja palestiinalaisten välille oli juuri saatu heiveröinen aselepo. Operaatio "Rauha Galileaan" oli edennyt pääkaupunkiin Beirutiin asti, mutta alueella oli silti erittäin rauhatonta, Laukkio kertoo.

– Kaduilla ammuskeltiin kaikkea, mikä liikkui – myös ulkomaalaisia toimittajia.

Haastatteli Indira Gandhia

Paitsi paikkoja, joihin moni ei olisi halunnut mennä, Laukkio pääsi tapaamaan ihmisiä, joita moni olisi ehkä halunnut nähdä.

– Tein Intian pääministeristä Indira Gandhista laajan henkilöhaastattelun Delhissä.

– Oli hyvin kiehtovaa tutustua naiseen, joka johti lähes miljardia ihmistä – oli hänen poliittisista mielipiteistään ja menetelmistään sitten mitä mieltä tahansa.

Ulkomaalaiset kunnianhimoisempia

Matkoillaan Laukkio huomasi, että ulkomaalaiset toimittajat ovat paljon kunnianhimoisempia kuin suomalaiset.

– He keräävät taustamateriaalia ja tarkistavat faktat paremmin. Huippukokouksissa he syöksähtelevät kärppinä paikasta toiseen hankkien tietoa ja lausuntoja.

– Toki loistavia suomalaisia kirjeenvaihtajiakin on. Konkareista esimerkiksi Helena Petäistö on koko Euroopan arvostama journalisti.

Nöyrä, ei kyyninen

Laukkio jää eläkkeelle ensi maaliskuussa. Kyynistyikö hän toimittajan työssä?

– En. Nuorena uutistoimittajana kävin ehkä läpi sen kaltaisen vaiheen, mutta pääsin siitä yli. On vapauttavaa ymmärtää, että olemalla kyyninen paskiainen ei välttämättä olekaan hirveän hyvä toimittaja, Laukkio sanoo.

– Olen minä toki – Herra varjele – kuvannut elämän inhimillisiä puolia ja tragedioita riittämiin. Mutta jos pitäisi jokin adjektiivi valita, niin en minä kyyninen ole. Ennemminkin nöyrä.

Timo Laukkio vierailee Studio55.fi lähetyksessä tiistaina 30.10. klo 9.25. Ohjelma on katsottavissa suorana myös nettisivuillamme ja Katsomossa.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja