Mainos

Kommentti: Työllisyyskokeilut loppuvat – kokoomuksen sisälläkin suututtiin hallituksen päätöksestä: "Asiassa ei ole järjen hiventä!"

Työllisyyskokeilut koettelevat hallitusrauhaa nyt enemmänkin. Kokoomuksen yksi kärkipoliitikoista, suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen, ilmoitti tänään Twitterissä, että työllisyyskokeilujen lopettaminen ei käy.

"Asiassa ei ole järjen hiventä!" ilmoittaa Satonen.

Satonen aikoo tehdä työllisyyskokeilujen jatkosta lakialoitteen. Tilanne on hallituksen kannalta kiusallinen, sillä aloite tulee hallituksen sisältä eikä miltä tahansa riviedustajalta. Vastuuministeri Jari Lindström tykkää varmasti kyttyrää. Lindström ilmoitti aiemmin, että työllisyyskokeiluita ryhdytään ajamaan alas jo tämän kuun lopussa. 

Ja tuskin puolueen puheenjohtaja, rahaministeri Petteri Orpokaan hyppii tasajalkaa riemusta Satosen ulostulon takia.

Hallituksen kärkihanke

Hallitus on siis päättänyt lopettaa eri puolilla Suomea käynnissä olevat työllisyyskokeilut vuoden lopussa. Tässä hallituksen yhdessä kärkihankkeessa kunnat ovat ottaneet tilapäisesti vastuun työttömien työnhakijoiden palveluista. Työ- ja elinkeino- eli TE-palvelut ovat kuuluneet valtion vastuulle – kokeiluissa palveluvastuu siirtyi kunnille.

Kuntaliiton laskelman mukaan työllistämiskokeilut ovat säästäneet runsaan vuoden aikana 11,5 miljoonaa euroa työmarkkinatuen menoja ja tuottaneet 10 000 työpaikkaa kaikkein vaikeimmin työllistyville. Tätä matematiikkaa vasten moni voi pitää kokeiluja tuloksellisina. 

Viikonloppuna kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen otti hallitusta puolustavan kannan.

"Kuntakokeilujen tuloksellisuudesta ei ole mitään tieteellistä näyttöä. Niihin uskominen on sama kuin väittäisi työllisyyskasvun olevan hallituksen ansiota", Vartiainen näpäyttää Twitter-tilillään.

Turusta Rovaniemelle toivotaan jatkoa

Taustalla kaikessa on paljon puhuttu tuleva maakuntauudistus. Hallituksen mukaan työllisyyden hoito siirtyy valtiolta uusien maakuntien vastuulle, eikä tästä tehdä poikkeuksia suurten kaupunkien vetoomuksista huolimatta. 

Satonen, pirkanmaalaisena, on noteerannut homman toimivuuden Tampereen alueella. Ja laajemminkin tyytyväisyyttä ilmenee. Kysyin helmikuussa kokeilualueilta Turusta Rovaniemelle, ja etelästä pohjoiseen viesti oli sama – kokeiluille toivottiin jatkoa.  

Aloitteellaan Satonen antaa lyömäaseen jo valmiiksi räyhäävälle oppositiolle. Samalla hän testaa hallituksen toimintakykyä. 

Satonen haluaa ihmisten työllistyvän. Ja niin haluavat muutkin. Keinoista ollaan montaa mieltä. Vaalit lähestyvät, se on selvää. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja