Mainos

Kommentti: TPS sai urheilujohtoonsa ristiriitojen miehen – jatkaako hän tutun tuskaista linjaa Turun Piiloutujien Seurassa?

Videolla TPS:n ja Sportin ottelun jälkeinen lehdistötilaisuus.

TPS palkkasi urheilutoimenjohtajakseen Rauli Uraman. Hänellä on uraltaan hyviä näyttöjä, mutta myös "pimeämpi puoli". MTV Urheilun Marko Leppänen pohtii, miten Urama sopii uuteen tehtäväänsä. 

Siinä oli urheilun, valmentamisen ja elämän riemua, kun nuori Rauli Urama aloitteli valmentajanuraansa Rauman Lukon junnuissa 1990-luvun loppupuolella. 

Tuosta miehestä tulee vielä jotain, mietin, kun seurasin touhua sivusta. 

Kirkassilmäisen kiekkomiehen ajatuksissa oli raikkautta, sanoissa ryhtiä. Hänessä kyti jo nuorena koutsina hyvää vanhan liiton kiekkomiestä, joka osasi tarpeen tullen värittää tarinansa hauskasti. 

Aivan kuin hänestä olisi puhallettu ilma pois, kun sama mies valmensi Tapparaa ja Lukkoa SM-liigan päävalmentajana. Hauskat jutut olivat poissa. Stressaantuneen oloinen päävalmentaja piiloutui varsinkin vaikeina hetkinä "vierumäkikieleen", liiton kursseilla opittuihin kiekkosivistyssanoihin, jotka siivosivat pois asian ytimen. 

Yksi Uraman bravuureista oli korostaa systeemin merkitystä voiton jälkeen. Tappion hetkellä hän vetosi pelaajien henkilökohtaisiin virheisiin. 

Vaikka jälki SM-liigavalmentaja oli jälkeenpäin ajateltuna kelvollinen, päävalmentajan paineet tuntuivat olevan liikaa. Ei mikään ihme, että hän siirtyi taustatehtäviin Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajaksi. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Uraman näytöt liitossa vuodesta 2012 lähtien ovat kiistattomat, vaikka hän ei ole tietenkään yksin tuonut arvokisamitaleja ja kasvattanut hyviä NHL-pelaajia.

Suomikiekko on ottanut tällä vuosikymmenellä hyviä harppauksia eteenpäin, ja Urama on yksi merkittävä palanen kokonaisuudessa. Hän on luonut isoja linjoja ja puskenut valmennusta enemmän yksilön kehittämisen suuntaan, mikä on tuonut hyvää tulosta. 

Urama on ollut suomikiekon harmaa taustahahmo, joka on esiintynyt harvoin julkisuudessa. Hän on sitä jopa vältellyt. TPS:n uusi urheilutoimenjohtaja on kiekkomies, joka nauttii siitä, kun hän saa istua muistiinpanovälineet käsissä kylmässä harjoitushallissa katsomassa junioreiden harjoitusturnausta. 

Vuoden urheilutoimittajana palkittu Länsi-Suomen Kimmo Mäkeläinen kirjoitti tammikuussa 2017 Uramalle avoimen kirjeen, kun liiton iso pomo ei vastannut lukuisiin yhteydenottopyyntöihin. No, jutun jälkeen haastattelu onnistui. 

Huippu-urheilujohtajana Urama on voinut olla luvan kanssa enemmän piilossa kuin SM-liigassa. 

Nyt hän palaa liigakehiin, ja kellarin avaimet on löydyttävä jostain. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

TPS:n uudeksi nimeksi voitaisiin antaa Turun Piiloutujien Seura. 

Itsensä irtisanonut Antero Niittymäki vietti suurimman osa ajastaan median ulottumattomissa, suojatussa katakombissa. Puheenjohtaja Veli-Pekka Marin antoi Turun Sanomille yhden nollasisältöisen haastattelun ja teippasi sen jälkeen suunsa. 

Nyt juuri kun TPS olisi tarvinnut aidosti avoimen ja raikkaan hahmon, työryhmä valitsi Erkka Westerlundin johdolla Uraman, joka on väistelyn erikoismies. 

Urama tekee varmasti kotiläksynsä viimeisen päälle uudessa tehtävässään, mutta se on vain osa nykyaikaisen urheilujohtajan tehtäväkenttää. Enää ei lehtiön kanssa harjoitushallissa istuskelu ja powerpointtien pyörittely riitä. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Valmentajana Urama kävi seurajohdon hermoille vaatimuslistansa kanssa. Kun pelaaja sairastui Pitsiturnauksen tienoilla flunssaan, hän marssi paniikissa toimistoon vaatimaan lisävahvistuksia. 

Nyt Urama on itse siellä toimistossa, edessään budjettiraami, jonka sisässä on pysyttävä. Miten hän reagoi, kun TPS:n uusi valmentaja tulee esittämään vaatimuksiaan?

Uramalla on nyt uudessa tehtävässä tuhannen taalan paikka näyttää uusi versio itsestään – tai vanha. 

Haluaisin vielä nähdä sen Rauli Uraman, joka veti hevosenkenkäkiertoa Lukon B-junnuille Äijänsuon harjoitushallissa. Sen aidon palon silmissä. 

Kyllä se vielä siellä kytee. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja