Raiskasi heti 18 vuotta täytettyään – tällaisista teoista Vantaan vankilassa tapetuksi epäilty vanki oli tuomittu

Poliisi epäilee, että nuori vanki joutui henkirikoksen uhriksi Vantaan vankilan matkasellissä. Vanki löydettiin kuolleena eilen aamulla. Vainajassa oli näkyviä vammoja, kertoo tutkinnanjohtaja Tero Tyynelä MTV Uutisille.

Teosta epäillään viittä muuta matkasellissä tekoaikaan ollutta vankia. Poliisi on tapauksesta vaitonainen, koska tutkinta on vielä pahasti kesken.

– Oli vammoja, mutta en tarkenna niitä, tutkinnanjohtaja Tero Tyynelä Itä-Uudenmaan poliisista kertoo MTV Uutisille.

Hän kertoo uhrin olleen yli parikymppinen vanki, mutta ei kommentoi uhrin tai epäiltyjen henkilöllisyyttä tarkemmin. Muita sellissä olleita vankeja esitetään tapauksen johdosta vangittaviksi viikonlopun aikana.

Uhreina 14- ja 15-vuotiaat tytöt

MTV Uutisten tietojen mukaan kuolleena löydetty vanki on 21-vuotias mies, joka on tuomittu kahteen alaikäiseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista. Hän syyllistyi ensimmäisen tekoon vain päivä sen jälkeen, kun oli täyttänyt 18 vuotta marraskuussa 2018.

Hän raiskasi 15-vuotiaan tytön kahdesti työntämällä sormen tämän emättimeen tytön kielloista huolimatta. Tyttö kertoi pelänneensä miestä, sillä asunnossa oli teräaseita, ja mies puhui myös etälamauttimen käytöstä. 

Vain päivää myöhemmin hän aloitti useita yhdyntöjä sisältäneen suhteen 14-vuotiaan tytön kanssa. Viimeinen kolmesta tapaamisesta tytön kanssa oli joulukuun 2018 alussa. Kaikilla tapaamisilla harrastettiin seksiä. Hovioikeudenkaan mukaan kyse ei ollut esimerkiksi seurustelusuhteesta, vaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mielentila tutkittiin

Mies tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa syksyllä 2020 raiskauksesta ja kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 2,5 vuoden vankeuteen sekä lähes 10 000 euron korvauksiin uhreille.

Viime syksynä Turun hovioikeus piti rangaistuksen voimassa ja korotti kärsimyskorvauksia tuhannella eurolla.

Hovioikeus punnitsi tarkkaan, edellyttivätkö teot vankilaan tuomitsemista, sillä nuorelle henkilölle vankeudella voi olla kovat seuraukset. Hovioikeuden käsittelyn yhteydessä myös miehen mielentila tutkittiin hänen omasta pyynnöstään. Hänet todettiin syyntakeiseksi ja teot vakavuudeltaan sellaisiksi, ettei ehdollinen rangaistus ollut riittävä.

Matkasellissä oikeudenkäynnin vuoksi

MTV Uutisten tietojen mukaan 21-vuotias oli Vantaan vankilassa ja matkasellissä, koska hänen oli määrä olla torstaiaamuna läsnä Helsingin käräjäoikeudessa oikeudenkäynnissä, jossa käsiteltiin häneen kohdistunutta pahoinpitelyä. Oikeudenkäynnistä sekä vangin rikoshistoriasta kertoivat aiemmin myös Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Turvallisuusasioista vastaava apulaisjohtaja Jaakko Jokinen Vantaan vankilasta ei kommentoi tapausta, mutta kertoo yleisellä tasolla, että matkasellejä käytetään tilapäismajoitukseen vankien siirtyessä paikasta toiseen.

Tyypillinen matkaselliä käyttävä vanki, vankilakielellä matkamies, on Jokisen mukaan henkilö, joka istuu vankeusrangaistusta jossain vankilassa, ja jonka täytyy lähteä oikeudenkäyntiin toiseen osaan Suomea.

Matkasellit kuudelle hengelle

Vantaan vankilassa valtaosa matkaselleistä on kuuden hengen sellejä, ja tyypillisesti sellissä vietetään yksi tai kaksi yötä. Jokinen painottaa, että matkasellit eivät ole pysyviä majoitustiloja, ja niistä pyritään ensi sijassa siirtämään pois osastosijoitusta odottavat vangit.

Matkaselleissä ei ole valvontakameroita, koska vankeuslaki kieltää muun muassa majoitustilojen kameravalvonnan. Kameravalvontaa voidaan harjoittaa vain tarkkailuun määrätyille vangeille tarkkailusellissä.

Vankien sijoittelu tapauskohtaista

Henkilökunta käy selleissä kuitenkin usein, kun henkilöitä siirtyy sinne ja sieltä pois, vangit saavat ruokansa ja ulkoilunsa tai kun nämä tapaavat esimerkiksi asianajajiaan. Ilta- ja yöaikaan selleissä käydään vain, kun vangeille tulee tarve. Vangeilla on ympäri vuorokauden mahdollisuus olla yhteydessä sellin ulkopuolelle nappia painamalla.

Jokinen kommentoi, että vankien sijoittelu ja matkasellissä majoittuvien kokoonpano on aina tapauskohtaista. Hän ei halua kommentoida asiaa tarkemmin, koska uskoo asiaa käytävän läpi poliisin henkirikosepäilyn vuoksi tekemässä esitutkinnassa.

Lue myös:

    Uusimmat