Vantaan vankilasurman motiivina oli uhrin rikostausta – seksuaalirikoksista tuomittu mies tapettiin "brutaalisti"

Kahta nuorta miestä vaaditaan vangittavaksi Vantaan vankilamurhasta 4:23
MTV Uutiset oli paikalla murhasta epäiltyjen vankien vangitsemisoikeudenkäynnissä. Katso raportti yltä.

Vantaan vankilan matkasellissä tapahtuneen henkirikoksen motiivina oli uhrin aiempi rikostausta. Poliisin mukaan brutaalilla tavalla hengiltä pahoinpidelty mies oli aiemmin tuomittu kahteen alaikäiseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Parikymppinen mies löydettiin kuolleena matkasellistä varhain torstaiaamuna 27. tammikuuta, kun vankilaviranomaiset menivät normaalisti aamulla paikalle. Kukaan ei ollut hälyttänyt selliin apua.

Henkirikoksesta epäillään kahta uhrin kanssa sellissä ollutta vankia. 23- ja 19-vuotiailla epäillyillä on aiempaa väkivaltarikostaustaa.

Epäiltyjen lisäksi sellissä oli myös kolme muuta, mutta heillä ei uskota olevan osaa väkivallantekoon.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä kertoo MTV Uutisille, että väkivallanteon motiiviksi on poliisitutkinnassa valjennut uhrin tausta.

– Kyse on henkilön rikostaustasta, Tyynelä täsmentää.

Tällaisista rikoksista mies tuomittiin

Poliisi ei ole uhrin taustaa tarkemmin julkisuudessa avannut, eikä avaa nytkään, mutta aiemmin on uutisoitu, että henkirikoksen uhri oli tuomittu kahteen alaikäiseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Mies oli syyllistynyt teoista ensimmäiseen vain päivä 18-vuotissyntymäpäiviensä jälkeen marraskuussa 2018. Mies oli raiskannut 15-vuotiaan tytön kahdesti.

Vain päivää myöhemmin mies oli aloittanut seksisuhteen 14-vuotiaan tytön kanssa.

Mies tuomittiin syksyllä 2020 raiskauksesta ja kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 2,5 vuoden vankeuteen. Turun hovioikeus päätti viime syksynä, että tuomio pysyy voimassa.

Vantaan vankilan matkasellissä mies oli tammikuussa, sillä hän oli matkalla Helsingin käräjäoikeuden oikeudenkäyntiin, jossa käsiteltiin häneen kohdistunutta pahoinpitelyä.

"Eivät he ihan tuppisuina ole olleet"

Poliisi on tutkinut matkasellin tapahtumia murhana.

Kovaa rikosnimikettä selittää muun muassa se, että poliisin käsityksen mukaan uhriin kohdistettiin äärimmäisen raakaa väkivaltaa.

– Voi sanoa, että se on ollut brutaalia, Tyynelä sanoo.

Väkivalta oli myös pitkäkestoista. Tyynelän mukaan uhria pahoinpideltiin kahden päivän aikana.

Poliisi on ennättänyt tähän mennessä kuulustella jo kaikki sellissä olleet vangit, ja Tyynelän mukaan poliisille on muodostunut hyvä kuva tapahtumien kulusta. Jopa epäillyt ovat puhuneet. Sitä Tyynelä ei kuitenkaan kommentoi, ovatko epäillyt myöntäneet tekonsa.

– Eivät he ihan tuppisuina ole olleet. Jonkinlaista kertomusta on saatu kaikilta, jotka ovat sellissä olleet.

Vantaan vankilamurhan uhriin kohdistettiin monenlaista väkivaltaa 7:33
Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala kertoi Rikospaikan haastattelussa vankiloiden turvallisuustilanteesta ja kommentoi myös Vantaan vankilamurhaa.

Lue myös:

    Uusimmat