Vantaan epäilty vankilamurha oikeudessa, MTV paikalla: Käsittämättömän julman teon yksityiskohdat julki – istunto alkoi uhkaavalla välikohtauksella

Murhasta ja törkeistä raiskauksista syytetty alkoi riehumaan käräjäoikeudessa Vantaalla 1:07
Murhasta ja törkeistä raiskauksista syytetty alkoi riehua käräjäoikeudessa Vantaalla

Vantaan vankilan matkasellissä tammikuussa tapahtunutta henkirikosta ryhdyttiin tänään käsittelemään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Kahdelle nuorelle miehelle luettiin syytteet 21-vuotiaan miehen murhasta. Lisäksi kumpaakin syytetään uhrin törkeästä raiskauksesta.

Poliisin mukaan matkasellissä tapahtunut henkirikos tehtiin erityisen raa'alla ja brutaalilla tavalla ja väkivalta kesti erityisen pitkään. Uhriksi joutunut 21-vuotias mies kuoli lopulta tukehtumalla, sillä teon päätteeksi hänen päähänsä oli sidottu muovipussi.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Klo 10.57 Oikeudenkäynti jatkuu loppupäivän salaisena. Ensi viikon torstaina on luvassa syytettyjen miesten kuuleminen.

Klo 10.20 Kumpikin syytetyistä kiistää murhan. Ensimmäinen syytetyistä, joka aloitti teon, myöntää tapon.

Toinen syytetty kiistää myös tapon. Hän myöntää vain törkeän pahoinpitelyn. Hän kiistää tunteneensa ensimmäistä syytettyä entuudestaan.

Kumpikin syytetty kiistää törkeän raiskauksen.

Klo 10.19 Tässä alla oleva teonkuvaus voi järkyttää herkimpiä.

Uhria käskettiin kirjoittamaan itsemurhaviesti

Klo 10.00 Teonkuvaus jatkuu. Syytteen mukaan toisen raiskauksen jälkeen uhrin käskettiin kirjoittaa itsemurhaviesti. Hänen sormensa mustattiin musteella ja hänen sormenjälkensä laitettiin viestiin.

Uhri meni yläsänkyyn, jonne myös itsemurhaviesti laitettiin.

Ensimmäinen syytetyistä toi uhrille partahöylän terän ja käski uhria viiltämään ranteensa auki. Uhri ei saanut viillosta riittävän syvää, jolloin syytetty syvensi syytteen mukaan itse viiltoa partaterällä ja sahaamalla sitä muovisella veitsellä.

Tämän jälkeen uhrin käskettiin maata selällään kädet vartalon sivuilla. Häneltä kysyttiin useita kertoja "koira, oletko hereillä". Uhri ei kuollut vielä tähänkään.

Syytetty käski uhria rukoilemaan, koska hän tulisi kuolemaan.

Ensimmäinen syytetyistä otti muovipussin ja irrotti housuistaan narun. Yhdessä kaksi syytettyä laittoi muovipussin uhrin päähän ja narun kaulaan. Lisäksi ensimmäinen syytetyistä kuristi uhria käsillä kaulasta, kun toinen syytetty piti häntä alavartalosta kiinni, jotta tämä ei pääsisi liikkumaan.

Lopulta liike loppui ja uhri kuoli. Muovipussia pidettiin uhrin päässä tämän jälkeen vielä muutaman minuutin ajan, jotta tekijät varmistuivat uhrin kuolemasta.

Seuraavana aamuna, torstaina 27. tammikuuta ensimmäinen syytetty ilmoitti vartijoille, että uhri oli tappanut itsensä.

Uhrille aiheutui teosta lukuisia eri vammoja eri puolille vartaloa. Hänellä oli myös paljon mustelmia, mutta vankilan vartijat eivät niitä nähneet näiden päivien aikana.

Uhrin kuolemansyy oli kuristaminen ja tukehduttaminen.

Syytteen mukaan 21-vuotias uhri oli koko teon ajan lamaantunut, alistunut ja puolustuskyvytön. Teko oli erittäin pitkäkestoinen ja siinä käytettiin moninaista väkivaltaa. Uhri olisi voinut kuolla jo aiemmin.

Syyttäjä vaatii kummallekin tekijöistä elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Moninaista ja julmaa väkivaltaa

Klo 9.45 Vessassa tapahtuneen raiskauksen jälkeen ensimmäinen syytetty jatkoi väkivaltaa uhria kohtaan keskiviikkona 26. tammikuuta. Mies löi uhria pään alueelle ja käski häntä liikkua sellissä konttaamalla.

Muut sellin asukkaat näkivät tilanteen vierestä.

Iltapäivällä tämä syytetty pyysi vartijalta, että hän saisi tuttavansa samaan matkaselliin kanssaan. Tämä mies on jutun toinen syytetty.

Mies siirrettiin samaan selliin ja kaksikko teki uhrille yhdessä moninaista väkivaltaa ja nöyryytti häntä kahden päivän ajan 26.-27. tammikuuta.

Uhria potkittiin kengät jalassa kasvoihin, häntä kuristettiin, häntä sotkettiin ruoalla ja häntä pyydettiin nuolemaan sellin lattiaa. Uhria kutsuttiin koiraksi ja hänen käskettiin kulkemaan sellissä konttaamalla.

Tekijät virtsasivat uhrin juomapulloon ja pakottivat hänet juomaan virtsan.

Syytteen mukaan tekijät keittivät kolmella eri kerralla vedenkeittimessä vettä, ja he heittivät vettä uhrin sukupuolielimiin, vartaloihin ja kasvoihin. Osalla kerroista uhria käskettiin ensin riisumaan vaatteensa.

Uhria lyötiin päähän ja vartaloon ja hänen kämmeniään ja sormiaan poljettiin. Lisäksi häneltä rikottiin silmälasit.

Uhrin maatessa sellin yläsängyssä, häntä lyötiin tuolilla. Tekijät myös syytteen mukaan tumppasivat palavia savukkeita uhrin kieleen ja pakottivat hänet nielemään 12 tupakantumppia.

Tekijät pitivät vuorotellen seisomassa olleesta uhrista kiinni samalla kun toinen heistä löi ja potki uhria esteettömästi vartalon ja pään alueelle. Uhri menetti tämän vuoksi tajuntansa ja kaatui lopulta pää edellä lattiaan.

Kun uhri heräsi, tekoa jatkettiin.

Jossain vaiheessa keskiviikon aikana selliin samana päivänä muuttanut toinen syytetty raiskasi uhrin. Teon aikana tekijät kysyivät syytteen mukaan uhrilta "miltä tuntuu tulla raiskatuksi?". 

Tekijöiden lisäksi ainakin yksi henkilö näki teon.

Uhri raiskattiin vessassa

Klo 9.39 Nyt syyttäjä lukee syytteen murhasta kahdelle syytetylle. Haastehakemuksesta käy ilmi, että teko on ollut aivan äärettömän julma ja nöyryyttävä.

Henkirikos tapahtui Vantaan vankilan matkasellissä 25.-27. tammikuuta.

Syytteen mukaan ensimmäinen syytetyistä saapui uhriksi joutuneen miehen kanssa samaan matkaselliin illalla maanantaina 24. tammikuuta. Sellissä oli tuolloin kolme henkilöä heidän lisäkseen.

Tämä syytetty teippasi yksin vartijakutsupaineen mikrofonin heti seuraavana päivänä, tiistaina 25. tammikuuta. Hän kielsi uhria syömästä ja löi häntä noin kahden tunnin ajan päähän samalla, kun hän käski uhrin vastata hänen kysymyksiinsä.

Välillä hän antoi uhrille luvan itkeä.

Kysymykset liittyivät siihen, että uhri oli suorittamassa tuomiota alaikäiseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta. Tilanteen jälkeen syytetty käski uhrin kontata matkasellin vessaan ja hän sanoi muille, ettei saa tulla häiritsemään.

Vessassa mies syytteen mukaan raiskasi uhrin. Tämän vuoksi häntä syytetään törkeästä raiskauksesta.

Syytteen mukaan teko tehtiin nöyryytystarkoituksessa, jotta uhri tuntisi miltä raiskatuksi tuleminen tuntuu.

Tilanne vessassa keskeytyi, kun kolmas henkilö halusi tulla vessaan.

Klo 9.30 Istunnon aluksi käsiteltiin sitä, mitkä asiat ovat salassapidettäviä. Uhrin omaiset haluavat käsitellä tiettyjä yksityisiä asioita suljetuin ovin.

Syytetty vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun

Klo 9.25 Asianosaiset ja media kutsuttiin saliin myöhässä. Salissa istui jo valmiiksi kaksi syytettyä miestä, jotka olivat peittäneet kasvonsa.

Toinen peitteli kasvojaan maskilla ja paperilla ja toinen oli vetänyt huivin niin tiukasti päähänsä, että miehestä näkyi vain silmät. Tämä syytetty oli silminnähden hermostunut, kun häntä kuvattiin.

Miehen kädet vapisivat ja yhtäkkiä hän nousi seisomaan paikoiltaan. Syytetty vaikutti siltä kuin hän olisi yrittänyt hyökätä kuvaajien kimppuun.

Miehen ympärillä olevat vartijat ottivat syytetyn tiukkaan otteeseen ja painoivat hänet seinää vasten. Mies laitettiin käsirautoihin.

Median edustajat poistettiin salista hetkeksi. Kun toimittajat päästettiin takaisin saliin, syytetty istui taas paikoillaan, mutta nyt hänen kätensä on sidottu käsirautoihin selän taakse.

Klo 9.10 Oikeudenkäynnin alku on viivästynyt eikä osallisia ole vielä kutsuttu edes saliin. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla on paljon median edustajia menossa seuraamaan istuntoa.

Lisäksi paikalla on useita uhriksi joutuneen 21-vuotiaan miehen lähiomaisia.

Uhriin oli esitutkinnan mukaan kohdistettu väkivaltaa jopa kahden päivän ajan. Väkivalta alkoi lievempinä tekoina ja yltyi erittäin julmaksi.

Henkirikoksen motiivina oli uhrin aiempi rikostausta. Hengiltä pahoinpidelty nuori mies oli aiemmin tuomittu kahteen alaikäiseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Henkilökunnan toimia tutkitaan

Poliisi tiedotti eilen, että se aloittaa esitutkinnan myös vankilan henkilökunnan toiminnasta.

Uhriin kohdistunut väkivalta oli syystä tai toisesta jäänyt vankilan henkilökunnalta huomaamatta. Matkasellissä ei ole valvontakameroita.

Poliisi on esiselvityksen aikana käynyt läpi vankeinhoitoon liittyvää lainsäädäntöä, määräyksiä ja ohjeita sekä Vantaan vankilan toimintaa näiden pohjalta.

Poliisin mukaan uhriin kohdistunut väkivalta kesti ainakin pari päivää. Uhria oli pahoinpidelty ensimmäisen kerran ilmeisesti jo tiistaina. Väkivalta jatkui myös keskiviikkona.

Matkasellissä olleet vangit olivat ulkoilleet ja oleskelleet sellin ulkopuolella näiden kahden päivän aikana. Myös uhrilla oli mahdollisuus käydä ulkona sellistä. Hän ei ollut kuitenkaan kertonut vankilan henkilökunnalle kohtaamastaan väkivallasta.

Lue myös:

    Uusimmat