Vantaan vankilamurhasta epäillyillä miehillä vakava väkivaltarikostausta: 23-vuotias yritti murhata kaverinsa, 19-vuotias tappaa oman isänsä

Kahta nuorta miestä vaaditaan vangittavaksi Vantaan vankilamurhasta 4:23
Kaksi nuorta miestä vangittiin Vantaan vankilamurhasta todennäköisin syin epäiltynä – MTV Uutiset raportoi oikeudesta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi perjantaina kaksi nuorta miestä todennäköisin syin epäiltynä Vantaan vankilan matkasellissä tapahtuneesta murhasta. Vuosina 1998 ja 2003 syntyneillä nuorilla miehillä on kummallakin aiempaa väkivaltarikostaustaa. Kumpikin heistä on yrittänyt aiemmin henkirikosta.

23-vuotias suomalaismies tuomittiin viime maaliskuussa Helsingin käräjäoikeudessa murhan yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta kymmeneksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Rikokset tapahtuivat marras-joulukuussa vuonna 2020.

Nuori mies valitti tuomiosta hovioikeuteen ja juttua on määrä käsitellä kesäkuussa.

Yritti murhata kaverinsa

Käräjäoikeuden mukaan 23-vuotias mies yritti murhata yhdessä toisen miehen kanssa kolmannen miehen. Uhria lyötiin useita kertoja veitsellä ja häntä yritettiin ampua.

Oikeuden mukaan tekijät sopivat etukäteen teon toteuttamisesta ja uhrin tappamisesta. Suunnitelman mukaan uhri houkuteltiin yhteiselle kuvitteelliselle ryöstökeikalle, jolla hänet tapetaan. Uhrille oli kerrottu ryöstökeikasta, josta hän saisi myös palkkion. Uhrin piti toimia keikalla kuskina. Hän oli tuntenut 23-vuotiaan miehen noin viiden vuoden ajan.

Teon oli määrä tapahtua Vuosaaressa Itäväylän varrella olevalla parkkipaikalla. Siellä oli kuitenkin ulkopuolisia, joten uhri ohjeistettiin ajamaan lähistöllä olevaan alikulkutunneliin. Tekijät olivat tässä vaiheessa jo uhrin auton kyydissä.

Alikulkutunnelissa 23-vuotias otti esiin veitsen ja antoi merkin toiselle tekijälle, että ottaa uhrista kiinni. Kun toinen mies piti uhrista kiinni, 23-vuotias löi uhria autossa useita kertoja veitsellä ylävartaloon, käsivarteen ja sääreen.

Uhri onnistui kamppailemaan itsensä irti tilanteesta ja hän pääsi autosta ulos. Tekijät seurasivat perässä, jolloin uhri meni takaisin autoon. Hän yritti päästä karkuun, jolloin 23-vuotias ampui häntä kohti .22 kaliiperin pienoispistoolilla auton ulkopuolelta.

Laukaus ei kuitenkaan osunut uhriin ja hän pääsi pakenemaan paikalta autolla. Uhri soitti itse hätäkeskukseen. Hän sai leikkaushoitoa vaativia vammoja.

23-vuotias kiisti syyllistyneensä murha yritykseen. Hän myönsi lyöneensä uhria kaksi kertaa veitsellä ja ampuneensa aseella, mutta hän kiisti, että laukauksen tarkoituksena olisi ollut vahingoittaa uhria.

23-vuotias myönsi syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn tai enintään tapon yritykseen. Hän kiisti kuitenkin, että kyse olisi ollut vakaasti harkitusta teosta.

Toinen tekijä tuomittiin murhan yrityksestä seitsemän ja puolen vuoden vankeuteen.

Yritti tappaa isänsä

Toinen Vantaan vankilamurhasta todennäköisin syin epäilty ja tänään vangittu on 19-vuotias ulkomaalaistaustainen mies, joka on tuomittu tapon yrityksestä. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi nuoren miehen viime kesäkuussa kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistukseen.

Tuomion mukaan nuori mies yritti tappaa oman isänsä puukottamalla tätä huhtikuussa 2021 Helsingissä.

Miehellä on nuoresta iästään huolimatta myös muuta väkivaltarikostaustaa.

Seksuaalirikollinen samassa sellissä väkivaltarikollisten kanssa

Nyt 23-vuotiasta ja 19-vuotiasta epäillään todennäköisin syin 21-vuotiaan miehen murhasta, joka tapahtui Vantaan vankilan matkasellissä. Uhriksi joutunut 21-vuotias mies oli MTV Uutisten tietojen mukaan aiemmin tuomittu kahteen alaikäiseen tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista. Hän syyllistyi ensimmäisen tekoon vain päivä sen jälkeen, kun oli täyttänyt 18 vuotta marraskuussa 2018.

Poliisi ei ole kommentoinut sitä, miksi seksuaalirikoksista tuomittu mies oli sijoitettu samaan matkaselliin väkivaltarikoksista tuomittujen nuorten miesten kanssa.

Seksuaalirikolliset ovat yleisesti ottaen vankiloissa suurimmassa riskissä joutua väkivallan kohteeksi.

– Sitä selvitetään ehkä myöhemmin, miksi juuri nämä henkilöt ovat päätyneet samaan selliin, mutta nyt tutkitaan tätä murhajuttua ja keskitytään siihen, tutkinnanjohtajaa sijaistava rikoskomisario Mikko Minkkinen toteaa MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat