Kohujoukkue putosi MM-kisoista – supertähti jäi ilman maalia koko turnauksessa

Loistavan arvokisavireen löytänyt Japani jatkoi voittokulkuaan jalkapallon naisten MM-lopputurnauksessa ja eteni kisojen puolivälieriin 3–1-voitolla Norjasta. Japani kruunasi upean lohkovaiheensa 4–0-yllätysvoitolla Espanjasta, ja neljännesvälierässä se kontrolloi ennakkosuosikkina peliä alusta alkaen.

Japani ratkaisi Wellingtonissa pelatun ottelun toisella puoliajalla Risa Shimizun ja turnauksen maalipörssiä johtavan Hinata Miyazawan osumilla. Shimizu pääsi 50. minuutilla vapaaksi Norjan rangaistusalueella Vilde Böe Risan karmaisevan harhasyötön jälkeen, eikä laitapelaaja jättänyt avopaikkaa käyttämättä.

Puoli tuntia myöhemmin Miyazawa viimeisteli viileästi jo turnauksen viidennen maalinsa, kun Aoba Fujino vapautti hyökkääjän läpiajoon.

Norjalle jäi jossiteltavaa myös Japanin avausmaalista, jota Miyazawa oli juonimassa vartin kohdalla. Norjalaisten keskikenttäpelaaja Ingrid Syrstad Engen ohjasi epäonnekseen 23-vuotiaan japanilaistähden keskityksen omaan maaliin. Hetken kuluttua Japani päästi turnauksen ensimmäisen maalinsa, kun Guro Reiten puski norjalaishyökkäyksen jälkeen 1–1-tasoituksen.

Vuoden 2011 maailmanmestari ja vuoden 2015 MM-hopeajoukkue Japani kohtaa puolivälierässä Ruotsin tai hallitsevan mestarin Yhdysvallat. Neljä vuotta sitten Japani jäi neljännesvälieriin, mutta Oseaniassa nuori ja kurinalainen joukkue on ollut jälleen kisojen ehdotonta parhaimmistoa.

Norja pelasi viime vuoden EM-pettymyksen jatkoksi alakuloisen MM-turnauksen, vaikka Filippiinit kaatuikin lohkon päätösottelussa 6–0. Nivusvaivasta kärsinyt Ada Hegerberg tuli Japania vastaan vaihdosta kentälle, mutta turnauksen maalitili jäi hyökkääjältä avaamatta.

Norja kulki kisoissa kohusta toiseen. Esimerkiksi Barcelonan tähtipelaaja Caroline Graham Hansen syytti kokeneensa epäreilua kohtelua maajoukkueessa jouduttuaan penkitetyksi lohkovaiheen 0-0-tasapelissä Sveitsiä vastaan.

Graham Hansen pyysi myöhemmin anteeksi sanomisiaan.

Myös Hegelbergin loukkaantuminen ja poistuminen kentältä juuri ennen aloituspotkua herätti ihmetystä lohkovaiheessa.