Kirja: Vuoden 2018 Jussi-gaalan kulisseissa vallitsi jäätävä tunnelma – gaalavieraat paljastavat: "Helvetti, se oli niin hirveää"

Aku Louhimies pyysi virheitään anteeksi Jussi-gaalassa 3:24
Aku Louhimies antoi Kymmenen uutisiin suoran haastattelun Jussi-gaalan jälkeen.

Vuoden 2018 Jussi-gaala on jäänyt monelle tv-katsojalle mieleen erikoisen, jopa hyytävän tunnelmansa vuoksi. Vain päiviä ennen tapahtumaa ohjaaja Aku Louhimiehen ympärille nousi valtava kohu, joka loi leimansa koko gaalaillalle. 

Jussi-palkinnon historiaa käsittelevässä Matti Rämön ja Anton Vanha-Majamaan uudessa kirjassa Sitkeä Jussi – 80 vuotta elokuvaa, kriisejä ja tähtiloistoa muistellaan muun muassa vuoden 2018 Jussi-gaalaa, jota leimasi hyytävä tunnelma. 

Vain viisi päivää ennen gaalaa näyttelijät  Pamela Tola, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja muut naisnäyttelijät olivat avautuneet ohjaaja Aku Louhimiehen kyseenalaisista metodeista Ylen artikkelissa

He paljastivat, että Louhimies oli kiusannut, alistanut ja nöyryyttänyt heitä elokuviensa kuvauksissa ja käyttänyt jopa sadistisia metodeja, jotka kohdistuivat erityisesti naisnäyttelijöihin. Metodeihin kuului muun muassa huutamista, sylkemistä, läpsimistä ja riisuttamista.

Louhimies itse kiisti väitteet Ylen artikkelissa. Artikkeli synnytti valtaisan kohun ja Jussi-gaalassa ohjaaja sai kylmää kyytiä. 

Jussi-gaalassa jännitettiin, saapuuko Louhimies paikan päälle. Hänen ohjaamansa Tuntematon sotilas oli ollut vuoden 2017 suuri menestys ja se oli ehdolla jopa kymmenessä kategoriassa. 

Filmiauran hallitukselle kerrottiin ennen gaalaa, että yleisöpalkinto menee Tuntemattomalle sotilaalle. Se tarkoitti, että mikäli Louhimies saapuisi gaalaan, nousisi hän ainakin kerran lavalle vastaanottamaan palkintoa. 

Silloinen kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi jakamasta palkintoa Louhimiehelle, joten hätiin tuli ohjaaja Markus Selin, joka päätti soittaa vanhalle ystävälleen, entiselle MTV-pomolle Jorma Sairaselle. Sairainen suostui Selinin pyyntöön. 

Louhimies saapui gaalaan, mutta takaoven kautta eikä kohdannut paikalla olevaa mediaa. Kirjassa Louhimiehen käyttäytymistä ihmettelee Filmiauran silloinen varapuheenjohtaja Riina Liukkonen. Hänen mielestään kaikkia gaalaan saapuvia vieraita tulee kohdella yhdenmukaisesti. Jos gaalaan haluaa tulla, on tultava punaisen maton kautta. 

 Hän kuitenkin halusi tulla paikalle ja esille, joten mielestäni hänen olisi pitänyt kohdata myös media ja alan ihmiset, Liukkonen sanoo kirjassa.

Louhimies saapui hänelle varatulle paikalle vasta, kun kamerat alkoivat pyöriä. 

– Helvetti, se oli niin hirveää, ohjaaja Zaida Bergroth kommentoi kirjassa Louhimiehen saapumista paikan päälle. 

Hän kertoo miettineensä, miltä Louhimiehestä tilanne mahtoi tuntua. 

Gaalapuheissa toistuivat huomiot tasa-arvosta, turvallisesta työympäristöstä ja ahdistelun kitkemisestä. Kirjassa monet paikalla olleet vieraat muistelevat, että tunnelma oli jännittynyt, kireä ja jopa hautajaismainen. Monet olivat pukeutuneet mustaan.

Näyttelijä Krista Kosonen muistelee kirjassa, että jotkut suunnittelivat gaalaan kulkuetta, jossa naisnäyttelijät kantaisivat kynttilöitä. 

Olin ihan, että ei jumalauta. Menee vähän hautajaiskulkueeksi, Kosonen kertoi. 

Pian tuli hetki, jota oli odotettu ja pelätty. Yleisössä arvattiin, että yleisöpalkinto menisi Tuntemattomalle sotilaalle. 

Louhimies saapui vastaanottomaan palkinnon ja pyysi puheessaan anteeksi. Hän myönsi käyttäneensä valtaansa väärin ja tehneensä virheitä sekä kertoi hakeneensa apua.

Ohjaaja Alli Haapasalo muistelee kiusallista hetkeä Louhimiehen puheen jälkeen. 

Piti valita, taputetaanko vai ei. Muistaakseni valitsin, etten reagoi ollenkaan. Se oli mun hiljainen protestini, Haapasalo kertoo. 

Louhimies kertoo kirjassa, että hän ei muista, miksi hän päätti tulla paikalle, vaikka "lukuisat rahoittajat ja päättävissä asemissa olleet" neuvoivat, ettei kannattaisi. 

Hän ei muista myöskään, millainen tunnelma gaalassa oli tai jännittikö häntä. 

Taisin olla aika sokissa. Ja hyvin hämmentynyt, että niin iso ihmisjoukko tuntui uskovan väitteisiin, joista ajattelin, että ne ovat aika perättömiä, Louhimies sanoo.

Ohjaaja muistelee, että paineet anteeksipyyntöön olivat todella kovat. 

– Ehkä mulle itsellenikin oli vähän epäselvää, että mitä mä nyt pyydän anteeksi, Louhimies sanoo nyt lähes kuusi vuotta gaalan jälkeen. 

Vuoden 2023 parhaille kotimaisille elokuville jaetaan Jussi-palkinnot tänään perjantaina 22.3.2024 Jussi-gaalassa Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. MTV Uutiset on paikan päällä ja seuraa liveä kello 16.15 alkaen.

Jussi-gaala esitetään suorana lähetyksenä MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla pe 22.3. klo 19.30 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat