Keskusta suunnitteli Rinteen kaatamista jo perjantai-iltana? Keskustan Antti Kurvinen avaa "törkeän vuodon" taustoja: "Jo perjantaina alkoi nousta esiin, mitä Posti-casessa tapahtuu"

Keskusta ja SDP - miten tästä eteenpäin? 8:54
Huomenta Suomen vieraina keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sekä Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman

Julkisuudessa on viimeisen vuorokauden aikana käyty spekulaatiota siitä, miten Antti Rinteen (sd.) ero lopulta junailtiin. Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut Antti Kurvinen (kesk.) avaa hieman tapahtumia niin sanotun WhatsApp-kohun taustalla.

Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin pääministeri Antti Rinteen kaatamista jo perjantai-iltana. 

Iltalehti julkaisi viestinvaihtoa, jota on lehden mukaan käyty keskustan suljetuissa keskusteluryhmissä, joissa myös entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sekä Huomenta Suomen sohvalla istunut Antti Kurvinen ovat olleet aktiivisia.

Kyseessä on Kurvisen mukaan ollut tuiki tavallinen keskusteluryhmä, jollaisia ylläpidetään esimerkiksi harraste- ja työporukoissa.

Kurvisen mukaan ”Iltalehden törkeä vuoto” liittyy siihen, että keskustalaisilla on ollut WhatsApp-ryhmä, jossa puoluesihteeri on tiedottanut ryhmän jäseniä esimerkiksi aikatauluihin liittyen.

Ensimmäinen vuoto tapahtui perjantaina tai lauantaina

Sisäisen tiedottamisen lisäksi ryhmässä on käyty Kurvisen mukaan myös "normaalia" poliittista sananvaihtoa.

– Siellä alkoi nousta perjantaina esiin, mikä on tilanne, mitä tässä Posti-casessa tapahtuu. Siellä on käyty koko ryhmän keskeistä keskustelua.

– Mutta nämä tapahtumat, jotka johtivat sitten eiliseen pääministerin eroon, niin niitä asioita on valmistellut puoluejohto, eli puolueen puheenjohtaja, kolme varapuheenjohtajaa, puoluesihteeri ja allekirjoittanut, Kurvinen kertaa.

"Ei ole kuitenkaan mikään operaatioketju ollut"

Vaikka Rinteen eron valmisteluista vastasikin Kurvisen mainitsema kuusikko, keskustalaisetovat kiivaasti käyneet keskustelua myös puolueen sisällä laajemminkin. Kurvinen kertoo soittaneensa eduskuntaryhmiä läpi viikonlopun aikana.

Useat keskustan kansanedustajat kertoivat keskustelussa saaneensa puolueen jäseniltä vahvoja viestejä, joiden mukaan luottamus Rinteeseen oli jo mennyt.

Kannatus Rinteen kaatamiselle vahvistuikin entisestään viikonlopun aikana, kun Rinteen eroa valmistellut ryhmä sai tukea muiltakin puolueensa jäseniltä.

Myöskään Iltalehden tekemän viestivuodon mukaan WhatsApp-keskusteluryhmässä juuri kukaan asettunut tukemaan Rinteen jatkoa.

– Tästä WhatsApp-ryhmästä tuli ensimmäinen vuoto perjantaina tai lauantaina, minkä jälkeen koko ketju suljettiin minun määräyksestäni. Se ei ole kuitenkaan mikään operaatioketju ollut, vaan se on vuosikauden ollut olemassa eduskuntaryhmän WhatsApp-ketju. Nyt se on valitettavasti suljettu tämän törkeän vuodon takia, Kurvinen korostaa.

Katri Kulmuni:"Keskustan eduskuntaryhmällä ja puoluehallituksella ei ole luottamusta Antti Rinteeseen" 2:05
Katso videolta keskustajohtajien Katri Kulmunin ja Antti Kurvisen kommentit!

Tilanteet elivät nopeasti

WhatsApp-keskusteluiden jälkeen tilanteet etenivätkin sutjakkaasti: sunnuntaina käytyjen keskusteluiden jälkeen pääministeri vaati keskustalaisilta kirjalliset perusteet siihen, miksi puolue ei tunne luottamusta Rinnettä kohtaan. 

Lue myös:

    Uusimmat