Hallitus kaatui, mitä nyt? Katso kaaviosta, miten asiat etenevät ja kuinka Suomelle saadaan uusi hallitus

16:21
Video: Rinne jätti eropyyntönsä tänään presidentti Sauli Niinistölle. Katso videolta Rinteen tiedotustilaisuus asiasta.

Antti Rinteen hallitus kaatui tänään aamupäivällä. Mutta mitä nyt? Kokosimme yhteen hallituksen kaatumista seuraavat askeleet.

1. Nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, joka ei voi tehdä uusia päätöksiä.

2. Hallitustunnustelut alkavat pian niin, että suurimman puolueen eduskuntaryhmän edustaja kutsuu puolueet koolle.

3. Eduskunta jatkaa normaalisti toimintaansa. Sillä on loppuvuonna päätettävänä tärkeitä asioita, kuten ensi vuoden talousarvio.

4. Kaikki viisi hallituspuoluetta eli SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat ilmoittaneet haluavansa jatkaa samalla hallituspohjalla ja samalla hallitusohjelmalla.

5. Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on arvioinut, että jos vanha hallituspohja jatkaa, kyse on noin viikon mittaisesta prosessista. Jos taas hallituspohjaan tulee muutoksia ja neuvotellaan kokonaan hallitusohjelma uudelleen, se kestää viikoista jopa puoleentoista kuukauteen.

6. Pääministerin tehtävästä eronnut Antti Rinne on sanonut jatkavansa SDP:n puheenjohtajana kesäkuun puoluekokoukseen asti.

7. SDP:n puoluehallitus kokoontuu torstaina. Puolueen sääntöjen mukaan pääministeriehdokkaan nimeää SDP:n puoluevaltuusto.

Entä EU-puheenjohtajuus?

Puhemies Vanhanen toivoo, että EU:n ministerineuvoston puheenjohtajuus, joka kestää vielä muutaman viikon, saataisiin vietyä toimitusministeristöllä säntillisesti päätökseen.

Toimitusministeristö ei voi tehdä uusia päätöksiä, mutta Vanhasen käsitys on se, että näissä EU:n ministerineuvoston kokouksissa otetaan se tulkinta, että hallituksen ministerit saavat eduskunnalta sen poliittisen mandaatin, jolla he neuvostoa johtavat.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja