Kempeleen koulu-uhkauksen tehnyt sai sakkoja – kuvaili Jodelin luotiliivi-viestiä "läpän heitoksi"

Koulu sulki ovensa uhkausviestin takia Kempeleessä – rehtori kertoo varotoimenpiteistä ja tunnelmista 2:05
Koulu sulki uhkausviestin takia ovensa – näin rehtori kertoo varotoimenpiteistä ja tunnelmista tuoreeltaan MTV Uutiset Livelle.

Kempeleessä joulukuussa 2021 tehdyn koulu-uhkauksen tekijä tuomittiin helmikuussa sakkorangaistukseen.

Nuori mies oli kirjoittanut Kempeleen lukion Jodel-keskustelukanavalle viestin, jossa kehotti ihmisiä ottamaan kouluun mukaan luotiliivit. Tämä tulkittiin viittaavan kouluampumiseen.

Syyttäjä katsoi, että viesti oli omiaan aiheuttamaan pelastus- tai turvallisuustoimia tai pakokauhua. Hän katsoi, että nuorukaisen olisi pitänyt pitää varsin todennäköisenä viestin lukeminen kouluampumisten valossa.

Viestin seurauksena koulu rehtori oli ilmoittanut asiasta poliisille, ja keskusrikospoliisilta pyydettiin apua kirjoittajan henkilöllisyyden pikaiseksi selvittämiseksi. Rehtori myös päätyi lukitsemaan koulun ovet koulupäivän ajaksi.

Kirjoittajan henkilöllisyys selvisi kaksi päivää uhkauksen jälkeen.

Nuorukainen ei saapunut käsittelemään asiaa oikeuteen, joten asia ratkaistiin ilman hänen läsnäoloaan. Hän oli aiemmin esitutkinnassa myöntänyt toimiteensa mainitulla tavalla.

– [Mies] on esitutkinnassa kertonut ajatelleensa, että alempiluokkalaiset eivät välttämättä ole ymmärtäneet, että viesti olisi ”läpän heitto”, koska he eivät ole nähneet aikaisempaa viestittelyä, oikeuden tuomiossa kerrotaan.

Vuonna 2003 syntynyt nuori mies sai Pohjanmaan käräjäoikeudessa 30 päiväsakon rangaistuksen perättömästä vaarailmoitukseta. Nuorukaisen tuloilla tämä tarkoittaa 180 euron seuraamusta.

Tapahtuman aikaan sosiaalisen median palvelu TikTokissa levisi haaste, jossa yllytettiin tekemään koulu-uhkaus.

Lue myös:

    Uusimmat