Mainos

Käytä autosi valoja oikein – äläkä luota avustimiin sokeasti

Lumi yllättää autoilijat joka syksy ja talvenkin aikana. Miten lumen aiheuttamiin näkyvyys- ja havaitsemisongelmiin voi vastata?

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ohjeistaa huolehtimaan, että pyyhkijänsulat ovat kunnossa. Hyvätkin sulat jäätyvät helposti lumisateella ja ne on syytä puhdistaa säännöllisesti lumesta ja jäästä. 

- Tutustu myös ajamasi auton valojen toimintaperiaatteeseen. Lumisella kelillä ajettaessa on tärkeää, että myös auton takavalot palavat, Vesalainen muistuttaa.

Monessa autossa näin ei ole päiväajovaloilla ajettaessa. 

- Selvitä, missä asennossa valokatkaisimen tulee olla, jotta auton molemmissa päissä on riittävästi valoa, Vesalainen ohjeistaa.

Auton havaittavuutta takaa päin voit parantaa käyttämällä takasumuvaloa lumen pöllytessä. Selvitä käyttöohjekirjan avulla jo etukäteen, mistä takasumuvalon saa kytkettyä päälle. Jos sinun on vaikea erottaa edessäsi ajavaa, on takanasi ajavankin vaikea havaita sinut. Takasumuvalo on usein hyvä ratkaisu ongelmaan.

Myös valojen puhdistaminen on tärkeää sekä ennen ajoon lähtöä että sen aikana. Erityisesti auton takavalot muurautuvat helposti umpeen lumisella kelillä. 

- Ajoneuvotekniikka avustaa kuljettajaa monessa asiassa. Ikäautoilijakoulutuksissa olenkin usein todennut, että uusien järjestelmien avulla monta ikäautoilijoille tyypillistä haastetta on voitettavissa, Vesalainen kertoo.

Älä luota avustimiin sokeasti

Monet avustimet perustuvat autossa oleviin tutkiin tai kameroihin. On tärkeää huomata, että mikäli avustimen tarvitsemat tutkat, kamerat tai tunnistimet ovat lumen tai jään peitossa, eivät ne ole toiminnassa. Näihin ei siis pidä luottaa sokeasti – varsinkaan talvikelillä. Myös lumen ja jään huolellinen puhdistaminen on esiarvoisen tärkeää kaikkialta autosta. Esimerkiksi luminen takapuskuri tekee peruutustutkasta toimintakyvyttömän. Myös tien pinnassa oleva lumi häiritsee esimerkiksi kaista-avustimen toimintaa. 

Talvella korostuukin ajamisen huolellinen suunnittelu etukäteen. Tutustumalla sää- ja kelitietoihin voi oman matkan ajoittaa mahdollisuuksien mukaa hyvän sään aikaan. 

- Ikäautoilijat raportoivat usein, että hämäränäkö on heikentynyt ja ajaminen pimeässä tai muuten huonossa kelissä tuntuu hankalalta, Vesalainen kertoo.

Tällöin ajamisen ajankohdat on Vesalaisen mielestä järkevä valita niin, ettei epämukavuusalueelle tarvitse mennä, jos ei ole aivan pakko.

---

Emma Kimiläinen opastaa oikeaoppisen taskuparkin saloihin:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.