Käsillä ratkaisu alidiagnosointiin? Moni sairastaa keliakiaa tietämättään ja se on iso ongelma: "Oireet voivat olla mitä tahansa"

Keliakian tunnistamiseen uusia keinoja 9:45
Miksi nykyiset diagnostiikkamenetelmät eivät riitä? Katso keliakiatutkija Kalle Kurpan haastattelu videolta.

Moni sairastaa keliakiaa tietämättään, mistä voi seurata vakavia ongelmia. Suomessa on kehitetty uusi menetelmä, josta toivotaan apua keliakian alidiagnosointiin. Uutisaamussa vieraillut professori Kalle Kurppa kertoi, että tulevaisuudessa taudin puhkeaminen voidaan jopa kyetä estämään.   

Yli 100 000 suomalaista sairastaa keliakiaa, mutta arvioiden mukaan vain kolmanneksella heistä on diagnoosi. Suolistossa vuosikausia jylläävä tulehdus ja ohutsuolen alkuosan vauriot aiheuttavat imeytymishäiriöitä. Seurauksena voi olla esimerkiksi luuston haurastumista, lyhytkasvuisuutta ja hedelmättömyyttä.

Mikä keliakia?

Keliakiassa tiettyjen viljatuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurioitumisen perinnöllisesti alttiilla henkilöillä. Keliakia voi ilmetä missä iässä tahansa, eniten sitä todetaan aikuisiässä. Keliakiaa sairastaa noin 2 prosenttia suomalaisista.

Lähde: Terveyskirjasto

– Mikäli tauti pääsee pitkään hoitamattomana olemaan, niin kyllä sanoisin, että hyvin suurelle osalle kehittyy ainakin jonkinasteinen komplikaatio, Tampereen yliopiston lasten ja nuorten terveyden edistämisen professori Kalle Kurppa sanoi Uutisaamussa.

Diagnostiikassa ongelmana on keliakian epämääräinen oireilu. Vain osalla sairastuneita on klassisia taudista kertovia merkkejä, kuten mahakipua ja ripulia.

– Suurella osalla ellei jopa enemmistöllä oireet voivat olla mitä tahansa. Voi olla erilaisia epämääräisiä kipuja, anemiaa, nivelvaivoja. Ja sitten meillä on potilaita, joilla ei edes kauheasti oireita alkuvaiheessa ole, Kurppa sanoi.

Lisäksi vatsavaivat ovat kovin yleisiä. Sekä potilaan että lääkärin voi olla vaikea ymmärtää, mistä ne johtuvat. Kurppa kehottaa hakeutumaan tutkimuksiin mistä tahansa pitkittyneistä oireista. Lääkärille on hyvä kertoa, mikäli tietää suvussaan esiintyvän keliakiaa tai muita autoimmuunisairauksia.

Mikro-CT-menetelmällä tarkempi keliakiadiagnoosi

Tampereen yliopistossa on kehitetty uusi kuvantamismenetelmä, josta toivotaan apua tarkempien keliakiadiagnoosien tekemiseen. Mikro-CT-menetelmä on samantyyppinen tutkimus kuin muutkin tietokonekerroskuvaukset – vain hienostuneempi ja tarkempi.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Mikro-CT-laitteella voidaan kuvata koko ihmisen sijaan esimerkiksi ohutsuolen koepaloja. Tällöin kuvausaikaa voidaan venyttää tuntien mittaiseksi. Jopa tuhannesosamillimetrin tarkkuisista kuvista luodaan tietokoneella kolmiulotteinen kuva, josta voidaan tarkastella mahdollisia ohutsuolen vaurioita.

Tällä hetkellä keliakian diagnostiikassa käytetään verikokeita ja ohutsuolen tähystystä. Merkittävällä osalla potilaista diagnoosia ei kuitenkaan saada näillä menetelmillä tehtyä, jolloin seuraavana vaihtoehtona voisi olla mikro-CT-kuvaus.

Uudesta kuvantamismenetelmästä olisi Kurpan mukaan hyötyä myös sairauden seurannassa sekä lääketutkimuksessa. Siitä voisi olla hyötyä myös muiden suolistoon vaikuttavien sairauksien, kuten yleistyvien tulehduksellisten suolistosairauksien diagnosoimisessa.

Potilastyössä mikro-CT-kuvaus voisi olla käytössä jo muutaman lähivuoden aikana.

Autoimmuuni- ja suolistotaudit yleistyvät

Tampereen yliopistossa tutkitaan myös, löytyisikö uusia mahdollisia keliakian puhkeamiseen vaikuttavia ympäristötekijöitä sekä sitä, mitä elimistössä tapahtuu ennen taudin ilmenemistä.

Autoimmuunisairauksiin kuuluvat keliakia ja tyypin 1 diabetes ovat yleistyneet samaan aikaan tulehduksellisten suolistosairauksien kanssa. Potilaiden lisääntymisen taustalla saattaa olla yhteisiä nimittäviä tekijöitä.

– Kaikki ovat nousseet samaa tahtia ja nopeasti. Sitä eivät voi selittää pelkästään perimässä tapahtuneet muutokset, kyllä meillä on ympäristössäkin tapahtunut jotain. Se voi liittyä erilaisiin ympäristön hygienia-asioihin, viruksiin, ruokavalioon. Jos yhteisiä tekijöitä löydetään, se voisi mahdollistaa myös ehkäisyn, Kurppa sanoi.

Immuunivälitteisten keliakian ja tyypin 1 diabeteksen taustalla saattaa vaikuttaa esimeriksi enteroviruksen aiheuttama infektio, johon ollaan kehittämässä rokotetta. Lääketieteen harppausten ansiosta keliakiaan sairastuminen voitaisiin kenties osalla potilaista jopa estää.

Lue myös:

    Uusimmat