Ei aina vatsavaivoja! 10 salakavalaa keliakian oiretta – voi puhjeta missä iässä tahansa

Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita 3:25
Videolla ravitsemusterapeutti kertoo, millaisia ruokia ärtyvästä suolesta kärsivän kannattaisi välttää.

Keliakia on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa elimistöön päästä varpaisiin. Kaikki keliaakikot eivät kärsi klassisista vatsavaivoista ja tauti voi olla myös oireeton.

Keliakia on autoimmuunitauti, jossa viljatuotteiden sisältämä gluteeni vahingoittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Osalla keliaakikoista on myös iho-oireita, jolloin puhutaan ihokeliakiasta. Tautia hoidetaan noudattamalla pysyvästi gluteenitonta ruokavaliota.

Keliakiaa sairastaa noin 2 prosenttia suomalaisista, kertoo Terveyskirjasto. Tauti ilmenee usein perheittäin ja se voi puhjeta missä iässä tahansa. Useimmiten tauti todetaan aikuisiässä, mutta oireet voivat ilmestyä jo pikkulapsena tai vasta vanhuudessa.

Tyypillisesti keliakia aiheuttaa erilaisia suolistovaivoja, mutta elimistön tulehdustila voi saada aikaan liudan muitakin oireita. Joskus keliakia on kokonaan oireeton. Health-sivusto listasi, millaisia erilaisia merkkejä keliakia voi itsestään antaa.

1. Suolistovaivat

Suurella osalla sairastuneista keliakia aiheuttaa erilaisia suolisto-ongelmia, kuten pitkäaikaista ripulia, turvotusta, ilmavaivoja, ummetusta, vatsakipua ja erityisen pahanhajuista ulostetta. Oireet voivat olla seurausta myös yleisestä ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Kaikilla keliaakikoilla ei kuitenkaan ole suolisto-oireita, minkä vuoksi he eivät välttämättä saa oikeaa diagnoosia. Sairastumista epäilevän kannattaakin pitää silmällä myös muita mahdollisia merkkejä keliakiasta.

2. Aivosumu

Keliakia vaikuttaa myös hermostoon. Englantilaiset tutkijat vahvistivat vuonna 2020, että keliakia voi vahingoittaa aivoja, mikä ilmenee hidastuneena reaktionopeutena.

Myös lyhytaikaisen muistin katkokset, keskittymisvaikeudet sekä ongelmat löytää oikea sana voivat olla merkkejä keliakiasta, lääketieteen tohtori Salvatore Alesci Beyond Celiac -järjestöstä sanoo Health-sivustolle.

3. Masennus

Hoitamaton keliakia aiheuttaa melko usein mielialan laskua ja masennusta, kertoo Keliakialiitto.

Psyykkisten oireiden taustalla voi lääkäri Alescin mukaan olla elimistön pitkittynyt tulehdustila. Myös häiriöt ravintoaineiden, kuten B-12-vitamiinin, imeytymisessä saattavat vaikuttaa aivotoimintaan.

4. Koordinaatio- ja tasapaino-ongelmat

Keliakia voi aiheuttaa ataksiaa eli tahdonalaisten liikkeiden koordinaation häiriöitä. Ataksia voi näkyä esimerkiksi silmien liikehäiriöinä sekä ongelmina tasapainon ylläpitämisessä ja kävelemisessä.

Alesci esittää, että syypäänä edellä mainittuihin oireisiin ovat ohutsuolta vastaan hyökkäävät vasta-aineet, joita löytyy myös pikkuaivoiksi kutsutulta aivojen alueelta. Pikkuaivojen keskeinen tehtävä on koordinoida liikkeitä.

Yksi keliakiaan liittyvistä hermosto-oireista on lisäksi polyneuropatia eli monihermosairaus, joka aiheuttaa esimerkiksi jalkojen tai käsien puutumista, pistelyä ja särkyä.

5. Luunmurtumat

Hoitamattomaan keliakiaan liittyvät kalsiumin ja D-vitamiinin imeytymishäiriöt lisäävät riskiä luuston haurastumiselle ja osteoporoosille.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa keliakian hoito aloitetaan, sitä parempi on luustotaudin ennuste. Gluteeniton ruokavalio parantaa ravintoaineiden imeytymistä, mutta myös vitamiinilisille saattaa olla paikkansa.

6. Niveloireet

Hoitamattomaan keliakiaan liittyy toisinaan niveloireita, kuten nivelkipuja tai arkuutta. Myös nivelten turvotusta voi esiintyä.

Nivelreumaa keliaakikoilla ei ole muuta väestöä enempää.

7. Suuoireet

Pysyvien hampaiden kiillevauriot sekä aftat ja muut limakalvomuutokset voivat liittyä hoitamattomaan keliakiaan.

Suuoireet voivat liittyä pitkittyneeseen stressiin tai tulehdustilaan. Myös ravintoaineiden imeytymishäiriöt voivat johtaa suun kuivumiseen, millä on vaikutusta yleiseen terveydentilaan.

8. Anemia

Raudan, B12-vitamiinin ja foolihapon imeytymishäiriöt voivat aiheuttaa keliaakikoilla anemiaa ja väsymystä. Anemiaa hoidetaan rautalääkityksellä.

9. Lapsettomuus

Hoitamaton keliakia vaikuttaa naisen lisääntymisterveyteen. Tunnettuja vaikutuksia ovat kuukautisten alkamisiän myöhentyminen, varhainen menopaussi, kuukautishäiriöt, hedelmättömyys sekä keskenmenot.

Joissain tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että diagnosoimaton keliakia heikentää myös miesten hedelmällisyyttä.

Siitä, suojaako gluteeniton ruokavalio keskenmenoilta ja hedelmättömyydeltä, ei ole varmaa näyttöä.

10. Tahaton laihtuminen

Lukuisat sairaudet, myös keliakia, voivat aiheuttaa tahatonta laihtumista. Tutkimuksiin on syytä hakeutua, jos paino laskee 3–5 kiloa ilman syytä, neuvoo Terveyskirjasto.

Lääkäriin on syytä marssia etenkin, jos laihtumiseen liittyy muitakin oireita, kuten voimakasta väsymystä ja suorituskyvyn laskua ruumiillisessa rasituksessa.

Tunnetko suolistosyövän oireet? Videolla kerrotaan, mistä merkeistä kannattaisi huolestua.

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44

Lue myös:

    Uusimmat