Kamila Valijevan dopingtapauksen käsittely keskeytyi

Venäläisen taitoluistelijan Kamila Valijevan vaiheikkaan dopingtapauksen ratkeaminen viivästyy jälleen. Urheilun välitystuomioistuin CAS kertoo nettisivuillaan, että tapauksen käsittely on keskeytynyt ja jatkuu 9.–10. marraskuuta. Syyskuussa tapausta ehdittiin käsitellä kolmena päivänä.

CAS varasi toivomiensa dokumenttien käsittelyyn lisäaikaa. CAS:n mukaan marraskuussa on luvassa eri osapuolten loppulausunnot.

Valijevan dopingnäytteestä paljastui urheilussa kielletyn sydänlääkkeen käyttö joulukuussa 2021, mutta tapausta ei ehditty käsitellä ennen Pekingin olympialaisia. Valijeva on selittänyt käryä isoisänsä lääkkeillä, joiden jäämiä hän olisi saanut kehoonsa ruokailuvälineistä.

Maailman antidopingtoimisto Wada ja Kansainvälinen luisteluliitto ISU valittivat tapauksesta CAS:iin, kun Venäjän antidopingtoimisto Rusada päätti tammikuussa olla rankaisematta Valijevaa.

Valijeva sai osallistua CAS:n luvalla Pekingin kisoihin helmikuussa 2022. Hän saavutti kisoissa kultamitalin joukkuekilpailussa ja sijoittui naisten yksinluistelussa neljänneksi. Valituksessa Wada vaatii Valijevalle neljän vuoden kilpailukieltoa ja tulosten mitätöimistä positiivisen dopingnäytteen ottopäivästä 25. joulukuuta 2021 eteenpäin.

Rusada arvioi Valijevan positiivisen dopingnäytteen vahingoksi. Se katsoi, ettei urheilija "tehnyt virhettä tai osoittanut huolimattomuutta". Wadan näkemyksen mukaan Valijeva on rikkonut urheilun dopingsääntöjä.

Pekingin tulokset yhä vahvistamatta

CAS:n kolme tuomaria käsitteli syyskuussa Valijevan tapausta suljetuin ovin. Kolmikko kuuli asiantuntijoita ja todistajia videoyhteyden avulla.

Valijevan tapauksen pitkäksi venähtänyt käsittely on ärsyttänyt Pekingin kisojen joukkuekilpailussa venäläisille hävinneitä vastustajia. Venäjän olympiakomitean joukkue voitti kilpailun ennen Yhdysvaltain, Japanin ja Kanadan joukkueita.

Nykyisin 17-vuotias Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen 15-vuotiaana.

Valijevan tapauksen seurauksensa ISU nostaa ensi vuonna taitoluistelun aikuisten kisojen alaikärajan 15:stä 17:ään vuoteen urheilijoiden "fyysisen ja henkisen terveyden sekä tunne-elämän" varjelemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat