EM-mitalistista dopinguutinen – harjoitteli Venäjän kohuluotsin kanssa ennen reissua Suomeen

Italialaista taitoluistelun EM-hopeamitalisti Daniel Grasslia, 21, uhkaa rangaistus dopingrikkomuksesta. Häneltä on jäänyt väliin kolme dopingtestiä, Italian antidopingorganisaatio Nado vahvistaa.

Nadon edustaja kertoo venäläiselle uutistoimisto Ria Novostille, että Grasslilta odotetaan selitystä väliin jääneille dopingtesteille. 

Kolmesta väliin jääneestä testistä urheilijaa uhkaa yhden–kahden vuoden mittainen kilpailukielto, mutta Grasslin mahdollisesta rangaistuksesta ei ole vielä tehty päätöstä.

Tutberidze valmensi

Grassl kilpaili tammikuussa Espoon EM-kisoissa, joihin hän oli valmistautunut venäläisen kohuvalmentaja Eteri Tutberidzen alaisuudessa. Urheilijoita raportoidusti ankaralla tavalla koulinut Tutberidze on valmentanut muun muassa venäläistä taitoluistelijaa Kamila Valijevaa, jonka 15-vuotiaana joulukuussa 2021 antama dopingnäyte sisälsi kiellettyä trimetatsidiini-lääkevalmistetta. 

Ria Novosti kertoi lähdetietojensa pohjalta, että Grassl jätti Tutberidzen ryhmän kolmen väliin jääneen testin tuoneen dopingrikkomuksensa jälkeen. Grassl oli väitetysti ilmoittanut antidopingviranomaisille olevansa Italiassa, kun hän oli harjoittelemassa Venäjän Moskovassa.

Venäläisyhteistyöhön toi kyseenalaisen vireen myös se, että maa on ollut suljettu kansainvälisestä urheilusta Ukrainassa käymänsä hyökkäyssodan vuoksi. Grassl on kuitenkin sanonut italialaiselle tv-yhtiö Raille, että "urheilu ei ole politiikkaa".

Grassl saavutti taitoluistelun EM-hopeaa Tallinnassa 2022. Espoon EM-kisoissa hän sijoittui tänä vuonna kuudenneksi ja myöhemmin Tokion MM-kisoissa 12:nneksi.

Grasslilla on EM-hopean lisäksi muun muassa neljä Italian mestaruutta sekä juniorien MM-pronssi, jonka hän saavutti vuonna 2019.

Lue myös:

    Uusimmat