Kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosi viivästyy usein vuosia

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavat voivat joutua odottamaan oikeaa diagnoosia pitkään sen jälkeen, kun oireet ovat alkaneet. Aiheesta kirjoitti WebMD.

Heinäkuussa Canadian Journal of Psychiatry -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen perusteella kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnosointi viivästyy potilailla keskimäärin kuusi vuotta.

Tutkimusta johtanut psykiatrian professori Matthew Large New South Walesin yliopistosta arvioi viivästyksen johtuvan siitä, että kaksisuuntaisen mielialahäiriön varhaisen vaiheen tunnistaminen on vaikeaa. Asiantuntijat eivät aina erota kaksisuuntaisen mielialahäiriön masennusvaihetta muista masennuksen tyypeistä.

Viivästystä selittää myös se, että diagnoosin tueksi tarvitaan yksityiskohtaista tietoa potilaan elämänhistoriasta. Tiedon keruu taas vaatii aikaa ja vaivaa. Nuorilla potilailla apeus ja mielialanvaihtelut myös pannaan helpommin vain teini-iän piikkiin.

Diagnoosi olisi tärkeää tehdä ajoissa, jotta sairautta päästäisiin lääkitsemään ja hoitamaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 9 400 potilaan tietoja 27 aikaisemmasta tutkimuksesta.

Lähde: Webmd.com

Mikä on masennuksen ja alakulon ero?

Miten erottaa masennus ja jokaisen elämään joskus kuuluva apeus? Millaisia hoitokeinoja masennukseen on? HYKS:n vanhuspsykiatrian ylilääkäri Björn Appelberg vieraili Studio55.fi-lähetyksessä syyskuussa 2015.

Masennus ikäihmisten mielenterveysongelmana 25:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja