Kaksinkertaisen olympiamitalistin mielenterveys järkkyi vakavan loukkaantumisen jälkeen – taustalla raju kaatuminen

Alppihiihdon kaksinkertainen olympiahopeamitalisti norjalainen Ragnhild Mowinckel loukkaantui vakavasti viime kauden loppupuolella. Hän kaatui rajusti ja ristiside sekä kierukka menivät rikki. Mowinckel avautui VG:lle vaikeasta kuntoutuksestaan.

Tapahtunut oli 26-vuotiaalle Mowinckelille ensimmäinen vakavampi loukkaantuminen. Hän kertoi loukkaantumisen jälkeen pelkäävänsä henkisten ongelmien ilmaantumista harjoittelun aikana. 

– Ne tulivat salakavalasti, eikä niille ollut minkäänlaisia varoituksen merkkejä. Ovi tulee aina uudelleen vastaan, kun kyse on askeleiden ottamisesta eteenpäin. Sinun täytyy nauraa jonkin verran. Se alkaa sujumaan taas ja huomaat, että olet enemmän todellisuudessa, joka on okei. Huomaat, ettei ole tapahtunut mitään pudotusta, Mowinckel sanoo.

– Mielialani kulkevat vuoristorataa. Kun kaikki tuntuu hyvältä, on kaikki kunnossa. Kun on paljon p****a, niin silloin asiat ovat huonosti. Kaikki menee kuitenkin nopeasti. Maailma jatkaa kulkemista eteenpäin, vaikka kattosi alle sataakin vähän, Mowinckel jatkaa.

Mowinckel voitti Pyeongchangissa kaksi olympiahopeaa. Kevään MM-kisoista hän nappasi yhden pronssimitalin. Hän kertoo, että henkisistä ongelmista selviytyminen on hidasta.

– Siihen kuluu aluksi paljon aikaa, koska olet tietoinen siitä, että kaikki kulkee hitaammin. Se oli vaikeaa, kun en voinut tehdä niitä asioita, joita olin suunnitellut tekeväni. Saat niin sanottua todellisuuskontrollia, kun asiat menevät hitaammin eteenpäin kuin luulit, Mowinckel toteaa.

Norjalainen ei epäile sitä, että voisiko hän vielä nousta samalla tasolle, jolla hän oli ennen vakavaa loukkaantumistaan.

Lue myös:

    Uusimmat