Kaikki eivät halua lapsia! Nämä asiat lapsettomuuden valinneet haluavat sinun tietävän

Yhdysvaltalainen sosiologian professori Amy Blackstone ei halua lapsia, ja on sopinut miehensä kanssa asiasta jo kauan sitten. Pariskunta on keskustellut aiheesta säännöllisesti varmistaakseen, että kumpikin on edelleen samaa mieltä.

Syynä Blackstonen ja tämän puolison valintaan on yksinkertaisesti se, ettei kumpikaan tunne vetoa perheenlisäystä kohtaan.

Blackstonen kokemuksen mukaan vapaaehtoinen lapsettomuus on ulkopuolisille usein hämmentävää. Tämän takia hän kirjoitti aiheesta kirjan, jota varten haastatteli 70 vapaaehtoisesti lapsetonta, jotka jakoivat kokemuksiaan.

Selvä viesti oli, että naisiin ja miehiin suhtaudutaan eri tavoin.

– Miehiä vain taputetaan selkään ja heille vitsaillaan, että ”oletpa onnekas, kun pääsit pälkähästä.”

– Naisille taas sanotaan, että ”voi sinua raukkaa, uskomatonta, että jäät paitsi merkittävimmästä kokemuksesta, jonka nainen voi saada. Olet varmasti niin surullinen ja yksinäinen.”

Blackstone, joka on tutkinut vapaaehtoista lapsettomuutta kymmenen vuotta, sanoo todenneensa, ettei paljon puhuttua äidinvaistoa ole olemassa ennen lasta. 

– Sen olemassaoloa tukevia tieteellisiä todisteita on hyvin vähän. 

"On mahdotonta kokea elämässä kaikki"

Blackstone listaa Todayn haastattelussa useita faktoja, joita toivoo ihmettelijöidenkin ymmärtävän. Yksi on se, ettei lapsettomuus tarkoita, etteikö ihminen pitäisi lapsista.

– Neljäsosa haastattelemistani ihmisistä oli itse asiassa valinnut uran, jossa työskennellään lasten parissa ja hyväksi. Monet heistä ovat opettajia, sosiaalityöntekijöitä, lastenlääkäreitä.

Kun valitsee lapsettomuuden, jää automaattisesti jotakin kokematta, mutta Blackstone muistuttaa, että sama pätee meihin kaikkiin.

– Kun ihmiset sanovat, että jäämme jostain paitsi, se on aivan totta. Mutta voisin kääntää sen myös ympäri ja sanoa, että mahdollisesti vanhemmatkin jäävät paitsi elämän tietyistä asioista. Ei kaikkea voi tehdä, on mahdotonta kokea elämässä kaikki.

– Jos minulla on missio, se on jakaa ajatusta, että pärjäämme kaikki paremmin, jos opimme ymmärtämään ja kunnioittamaan toistemme perhevalintoja. 

Lapseton ei ole automaattisesti perheetön

Myös perheen käsitettä olisi syytä tarkentaa.

– Olisi ihanaa, jos tunnustettaisiin, että lapsettomillakin on perhe. Lasken minut ja mieheni perheeksi, Blackstone sanoo.

– Lapsettomiin perheisiin sisältyvät samat elementit kuin lapsiperheisiinkin. Me muodostamme turvallisen talouden, joka tarjoaa läheisyyttä ja tilaa rauhoittua.

Myös Suomalaisten vapaaehtoinen lapsettomuus on viime vuosina lisääntynyt. Vuonna 2016 tehdyn kyselytutkimuksen perusteella lapsettomuutta suunnittelee noin 13 prosenttia 20-40-vuotiaista suomalaisista.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja