Mainos

Jyri Häkämiehen nettikolumni: "Pienet ja suuret yhdessä"

Aika ajoin suomalaista yrityskenttää yritetään laittaa vastakkain. Että vain pk-yritykset ovat hyviä. Ei. Kaikki yritykset ovat hyviä – isot, pienet ja keskikokoiset. Jokainen itsensätyöllistäjä on hyvä. Kaikkia tarvitaan – ja lisää.

Suomen vienti lepää liiaksi suurten yritysten varaan. Totta. Suurien viejien lista on pitkälti sama kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Siihen joukkoon on vaikea kasvaa, mutta silti sitä kannattaa tavoitella ja uskoa onnistumiseen.

Saksan menestys vientirintamalla on perustunut keskisuurten yritysten varaan. Tämä joukko on vienyt erityisesti Kiinaan.  Suomessa tarvitaankin lisää näitä 250–500 henkilöä työllistäviä oman tuotteen viejiä.

Suomessa työpaikat syntyvät lähestulkoon yksinomaan pk-yrityksiin. Osa näistä työpaikoista on syntynyt siksi, että suuremmat yritykset keskittyvät vain ydintehtäviin. Suurista on ulkoistamalla siirtynyt työpaikkoja pk-yrityksiin.

Noin 15 000 työnantajayritystä on juuri nyt sukupolvenvaihdostilanteessa. Vaikka asiasta on puhuttu vuosia, haaste on edessä. Miten tämä vaihdos menee, vaikuttaa suoraan maamme menestykseen – olipa kyse sitten perheen sisäisestä sukupolvenvaihdoksesta, yritysjohdon MBO-kaupasta tai muusta yrityskaupasta. Tapoja on monia. Mitä enemmän meillä on nälkäisiä ja vientiin tähtääviä yrityksiä, sitä parempi.

Itsensä työllistäminen tulee entistä tärkeämmäksi. Tietotyön osaajille ja monille palveluammattilaisille on hyvä keino työllistää ensin itsensä, myöhemmin vielä joku muukin. Erilaisten alustojen kautta työtä tarjotaan ja sitä ostetaan.

EK:n Etlalta tilaama tutkimus kertoo, että yritysten verkostot ovat entistä tärkeämpiä. Näissä verkostoissa suuret, pk-yritykset ja itsensätyöllistäjät muodostavat kokonaisuuden. Ei ole mitään vastakkainasettelua vaan hienoa yhteistyötä.

Reilu vuosi sitten julkaisimme kirjasen Suurten yritysten ja start up:ien yhteistyöstä. Tämä yhteistyö elää ja voi hyvin. Start up -yritytys hakee monasti pääomaa tai jakelukanavaa, suuri ketteryyttä ja uusia ideoita.

Ja start up -buumi on ihan oma tarinansa. Kun OECD arvioi maamme taloutta, se nosti yhdeksi kärkiasiaksi start up -yritysten kasvun. Nämä määrätietoiset ja kansainväliset yritykset muokkaavat jo nyt yrityskenttäämme.

Kaikkia tarvitaan ja kaikki ovat yhtä tärkeitä omalla tavallaan! 

Jyri Häkämies, toimitusjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliitto

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.