EK:n Häkämies: Valtionomistuksia voitaisiin vähentää neljällä miljardilla eurolla seuraavalla vaalikaudella

9:12
Katso Jyri Häkämiehen haastattelu Uutisextrassa!

Elinkeinolelämän keskusliitto EK esittää, että valtio vähentäisi omistuksiaan noin miljardilla eurolla vuodessa seuraavalla vaalikaudella.

Myyntitulot pitäisi käyttää esimerkiksi liikenneverkkoon, tutkimus- ja kehitystoimintaan, vihreään energiasiirtymään ja työllisyyden edistämiseen, ehdottaa MTV:n Uutisextrassa vieraillut EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Valtiovarainministeriö arvioi, että tulevilla hallituskausilla menoja ja tuloja on tasapainotettava noin 10 miljardin edestä. Kahdelle seuraavalle hallituskaudelle jaetuna se tarkoittaisi noin miljardin euron edestä menoleikkauksia ja verotulojen lisäämistä vuosittain.

"Meillä ei ole varoja uusiin kasvupanostuksiin"

Elinkeinoelämän keskusliitto ehdottaa seuraavalle hallitukselle, että valtio vähentää omistuksiaan hallitusti. Näin rahaa olisi käytettävissä myös kasvuun, ei vain taloutta helposti kurjistaviin sopetustoimiin.

– On syntymässä tilanne, että ei meillä ei ole varoja uusiin kasvupanostuksiin. Sen takia esitämme, että valtionomistusta vähennetään eli liudennetaan hallitusti ja siitä saatavia varoja kohdistetaan kasvua ja työllisyyttä vahvistaviin hankkeisiin,  EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo. 

Valtio on suuri yritysomistaja. Vuoden 2021 lopussa omaisuuden markkina-arvoksi laskettiin 47 miljardia euroa. Häkämiehen mukaan seuraavan hallituksen pitäisi tehdä kokonaisarvio omistuksistaan ja mistä yhtiöistä voitaisiin lohkaista rahaa. 

– Päälinjan tulee olla se, että liudennetaan omistuksia esimerkiksi noin mijardi vuodessa ja vaalikauden aikana noin neljä miljardia. Tästä saatavat varat käytetään tutkimus- ja kehitystoimintaan, liikenneverkkoihin ja sitten esimerkiksi vetytalouden edistämiseen, Häkämies listaa.

Pelkällä sopeutuksella ei pärjää

Häkämiehen mukaan tulevan hallituksen urakka on kova, mutta vain sopeutukseen keskittyminen ei auta talouden tervehdyttämisessä.

– Pelkällä sopeutuksella emme pärjää, vaan tarvitaan myös kasvua, jotta tästä taloudellisesta tilanteesta myös noustaan.

Valtion omistamia yrityksiä voitaisiin myös kehittää omistusta vähentämällä tai pörssiin menolla. Esimerkkeinä Häkämies mainitsee Finnairin ja Postin.

Katso Jyri Häkämiehen koko pitkä haastattelu MTV Katsomosta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja