EK:n Häkämieheltä synkkä arvio lakkojen hinnasta Suomelle: "Lähes miljardin lasku"

Jyri Häkämies: "Lakoista miljardilasku" 0:51
Katso video: Lakot hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan tulevat kalliiksi, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

MTV:n Uutisextrassa vieraileva EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi viime aikojen ja ensi viikon poliittisten lakkojen kokonaisvaikutuksen Suomen bruttokansantuotteeseen olevan jo lähes miljardi euroa.

Elinkeinoelämän keskusliitto toivoo hallituksen kiirehtivän kiisteltyjä työmarkkinauudistuksia ja toivoo ay-liikkeen lopettavan poliittiset lakot.

Ensi viikolla jatkuvat poliittiset lakot tulevat EK:n arvion mukaan Suomelle kalliiksi.

– Menetyksiä on todella tulossa. Meillä on jo kolme lakkopäivää takana ja niistä tappiota lähes puoli miljardia euroa. Jos ensi viikon lakko toteutuu, samalla tavalla kuin aiempi lakko, joudutaan lähes miljardin laskuun. Menetyksenä siis Suomen bruttokansantuotteelle, arvioi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämies kannustaa hallitusta viemään työmarkkinauudistuksia eteenpäin vauhdilla. Ay-liikkeen toivomaa erillistä neuvottelua hän ei erikseen halua.

– Hallitus on todennut, että kolmikanta on käynnissä lakihankkeissa, kun niitä valmistellaan. Näissä työryhmissä voidaan tehdä teknisiä tarkistuksia. Hallitus pitänee kuitenkin isosta kuvasta kiinni. Viime aikoina on saatu hyvin huolestuttavia tietoja julkisesta taloudesta, Häkämies sanoo.

Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava ovat arvostelleet hallituksen työryhmiä siitä, ettei mitään palkansaajien toiveita oteta huomioon.

Syksyllä liittokierros laajenee

Taistelu työmarkkinauudistusten ympärillä saattaakin siirtyä kohta odottamaan syksyä, jolloin monella alalla on edessä uudet työehtosopimusneuvottelut.

Häkämies toivoo, etteivät ammattiliitot yritä rahastaa työnantajilta ylimääräistä työmarkkinauudistusten takia ja siten vaarantaa työllisyyskehitystä kovilla vaatimuksilla.

Ammattiliitot saattavat kuitenkin juuri näin toimia.

– Siinä sitten sahataan omaa jalkaa. Meillä on ennestään haastava työllisyystilanne. Olisi neuvotteluissa toimialoittain löydettävä lääkkeitä, miten työllisyys paranee, Häkämies sanoo.

Häkämies muistuttaa Uutisextrassa, että työnantajat ovat halunneet muuttaa muun muassa työrauhalainsäädäntöä eli muun muassa lyhentää poliittisten lakkojen kestoa jo vuosikymmenten ajan.

– Neuvotteluissa työrauhalainsäädännön muuttaminen ei ole kuitenkaan onnistunut. Nyt hallitus vie sitten muutosta eteenpäin. Ruotsissa yhtä laajat poliittiset lakot eivät olisi mahdollisia, hän toteaa.

Katso koko Jyri Häkämiehen haastattelu MTV Katsomosta.

Verohuojennusta investoinneille

EK esittää talouskasvun vauhdittamiseksi määräaikaisia verohuojennuksia yhteisöveroon yrityksille, jotka rakentavat Suomeen esimerkiksi vihreän siirtymän akku- tai vetylaitoksia.

Hallituksen toivotaan tekevän muutoksen kevään kehysriihessä.

– Verohuojennuksia käytetään jo esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Irlannissa tuloksellisesti. Yritys saisi määräaikaisen verohuojennuksen sen jälkeen, jos he toteuttaisivat investoinnin Suomeen. Valmistelun pitäisi kuitenkin olla läpinäkyvää, Häkämies sanoo.

– Kilpailu vihreän siirtymän investoinneista on maailmalla rajua. Suomella on hyvät lähtökohdat saada niitä lisää, hän lisää.

Kevään kehysriihessä selviää, kuinka herkällä korvalla hallitus elinkeinoelämän toiveita kuuntelee. Verohuojennus tuleville investoinneille ei lisäisi välittömästi valtion menoja, joten sikäli sen toteuttaminen tämän hetken hankalassa taloustilanteessa olisi mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat