Mainos

Joudutko käyttämään töissä kuulokkeita keskittyäksesi? ”On ihan väärin, että se jää työntekijän harteille”

7:00

Työntekoa avokonttorissa häiritsee eniten muiden puhe. Ongelmasta yritetään selvitä laittamalla kuulokkeet korville. Parempiakin keinoja olisi, mutta ne vaativat panostusta työnantajalta. 

Avokonttoreissa näkee usein ihmisiä kuulokkeet korvilla. Kuulokkeista ei välttämättä edes kuunnella mitään, vaan niillä halutaan vain viestittää työkavereille, että kaipaa työskentelyrauhaa eikä tahdo tulla häirityksi.

– Mielestäni on ihan väärin, että se jää työntekijän harteille. Kyllä sen pitäisi lähteä siitä, että työpaikalla laitetaan koko työtila kuntoon, psykologi ja tutkija Annu Haapakangas kertoi Huomenta Suomessa maanantaiaamuna.

Haapakangas on juuri tehnyt väitöskirjan, joka käsittelee avotoimistoiden melun vaikutuksia. Näyttää siltä, että juuri toisten keskustelut häiritsevät työn tekemistä avokonttoreissa kaikkein eniten. Seurauksena on stressioireita ja virheiden lisääntymistä keskittymistä vaativissa töissä. Joissakin tutkimuksissa myös sairauspoissaolojen on todettu lisääntyvän.

Haapakangas kertoo, että ongelmiin pitäisi puuttua esimerkiksi akustiikalla.

– Melutasohan ei ole ongelma, joten mielestäni tällaiset (kuulokkeiden kaltaiset) ratkaisut, jotka perustuvat siihen, että olisi muka liian meluisaa, eivät ole ollenkaan sopivia toimistoympäristöön – ne on tarkoitettu ihan toisenlaiseen ympäristöön.

– Hyvin paljon voitaisiin tehdä sillä, että laitetaan akustiikka kuntoon. Se tarkoittaa vaimennusmateriaaleja, sermejä sekä peiteääntä, joka vaikuttaa puheen erotettavuuteen. Eli kun taustaäänitaso – sellainen ilmanvaihdon tyyppinen hurina – olisi pikkaisen korkeampi, silloin ne kauempana työskentelevät ihmiset eivät häiritsisi niin paljon, Haapakangas selittää.

Myös esimerkiksi puronsolina voisi toimia tehokkaana ja miellyttävänä peiteäänenä, kun taas musiikkia ei voida suositella yleiseen käyttöön.

Peiteäänen lisäksi työskentelyolosuhteita voi parantaa hiljaisilla huoneilla, hiljaiseen työskentelyyn varatuilla alueilla sekä kopeilla, joissa voi puhua puheluita tai tehdä keskittymistä vaativaa työtä. Toimistosuunnittelussa tällaisia ratkaisuja on alettukin tehdä: trendi on siirtymässä avokonttoreista monitilatoimistoihin.

– Toimistosuunnittelussakin on tajuttu, että jos ollaan pelkästään avotoimistossa, niin siitä ei yleensä mitään hyvää seuraa. Tutkimuskin tukee sitä, että monitilatoimisto on hyvä suuntaus myös keskittymisen ja työhyvinvoinnin kannalta, Haapakangas sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.