Joni Mäki ylsi 2015 asettamaansa tavoitteeseen – "Monta vuotta odottanut"

Pohti SkiTeamin ensimmäiset viestinviejät Juuso Haarala, Juuso Mäkelä ja Joel Ikonen järjestivät ankkuri Joni Mäen täydellisiin asemiin Äänekosken SM-hiihtojen 4x10 kilometrin viestissä. Mäki palkitsi erinomaisen esityön tekijät seuran ensimmäisellä pitkän viestin Suomen mestaruudella.

Pyhäjärveläisellä seuralla oli ennestään mestaruus pariviestistä ja kaksi pronssia neljän osuuden viestistä.

– Voitto merkitsee paljon. Suomen mestaruus on ollut tavoitteena siitä asti, kun tulin seuraan vuonna 2015, Mäki kertoi.

– Koko kylä on mukana hommassa. Kylän raitilla kysellään aina, ovatko hiihtäjät kunnossa.

Mäki kiihdytti viestin viimeiselle osuudelle yhdessä Jämin Jänteen Lauri Lepistön kanssa. Kaksikko piti sen verran vauhtia, ettei Imatran Urheilijoiden Miro Karppanen tavoittanut heitä.

– Olen monta vuotta odottanut, että pääsisin viestin ankkuriosuudella ihan samaa aikaa kärjen kanssa. Nyt lähtöpaikka oli ihanteellinen kuten osasin jo ennalta toivoa, Mäki jatkoi hiihtonsa vaiheista.

– Parin, kolmen kilsan jälkeen uskoin voittoon. Vauhti oli sopivan mukava.

Lepistö tiesi pelin hengen

Jämin Jänteen hopeajoukkueessa hiihtivät Lepistön lisäksi Niko Husu, Ristomatti Hakola ja Markus Vuorela.

– Aina kisataan kaikkia vastaan, mutta Jonin ihan viimeksi halusin siihen. Tiesin, että tällä radalla ja tällä kelillä häntä on vaikea tiputtaa, ja lopussa hän on varmasti vahva, Lepistö tunnusti.

Eikä Mäen väkevä ratkaisu tullut Lepistölle minkäänlaisena yllätyksenä.

– Tiesin, minkälaista se on, kun olen ennenkin hiihtänyt Jonia vastaan.

Peesihyöty oli sunnuntain kelissä melkoinen, mikä lykkäsi ratkaisun ankkuriosuudelle. Pohdin mestaruus rakentui Juuso Mäkelän ja Joel Ikosen sitkeyteen Ristomatti Hakolan ja Markus Vuorelan kyydissä.

Imatran Urheilijoiden Olli Ahonen, Ville Ahonen ja Remi Lindholm lähettivät Miro Karppasen lähes puolen minuutin päässä kärjestä ankkuriosuudelle, eikä ero ollut kurottavissa umpeen.

– Hiihdin kymmenen kilometrin tasaisen vedon. Sen ihmeempää omalla osuudella ei tapahtunut, Karppanen totesi pronssiin päättyneestä kilpailusta.

– Äkkiä huomasin, ettei kärkikaksikko päästä minua voittokamppailuun.

Vilma Nissinen ratkaisi naisten viestivoiton

Naisten viestin voitto ratkesi sunnuntaina Vilma Nissisen korskeaan ankkuriosuuteen. Nissinen varmisti Vuokatti Ski Teamin mestaruuden karkaamalla Ikaalisten Urheilijoiden viimeiseltä viestinviejältä Hilla Niemelältä reitin raskaimmassa kohdassa.

Katri Lylynperä hiihti mestarijoukkueessa perinteisen hiihtotavan osuuden ja Jasmin Kähärä ensimmäisen vapaan osuuden ennen Nissistä. Katariina Lonka ja Krista Pärmäkoski hoitivat Ikaalisten Urheilijoiden ensimmäiset osuudet 3x5 kilometrin kilpailussa.

Vantaan Hiihtoseuran Anni Kainulainen, Eeva Haasanen ja Jasmi Joensuu palkittiin pronssimitalein.

Nissinen varmisti kainuulaisten mestaruuden kymmenen sekunnin turvin.

– Kuulin ennen pitkää laskua, että Hilla oli vähän ahtaalla. Päätin sitten hiihtää koko nousun kovaa, Nissinen kertasi ratkaisuaan Niemelää vastaan.

– Tämä oli minulle paras taktiikka.

Vaikean alkukauden jälkeen viestimestaruudesta tuli Nissisen talven kohokohta.

– Tästä tuli periaatteessa kilpailukauteni päätavoite, Nissinen totesi.

Joensuun voimat hupenivat takaa-ajoon

Alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa sprinttihopean saavuttanut Niemelä joutui päästämään Nissisen karkuun, säästeli sitten hetken voimiaan ja kiri lopussa Joensuulta ja neljänneksi jääneen Kainuun Hiihtoseuran Anne Kyllöseltä karkuun.

– En pystynyt hiihtämään aivan niin kovaa kuin Vilma, mutten hiihtänyt siinä itseäni ihan loppuun, Niemelä kertoi.

– Jasmi ja Anne olivat hiihtäneet koko matkan kunnon vauhtia, mutta tuntui silti hyvältä saada hopea, kun vastassa oli kansainvälisen tason kirinaisia.

Kolmantena maaliin kirinyt Joensuu on Suomen maajoukkueen ykkössprintteri, mutta voimat hupenivat viestissä takaa-ajoon.

– Lopussa eväät oli syöty, Joensuu sanoi kiritappiostaan Niemelälle.

– Jouduimme Annen kanssa hiihtämään vähän ylikovaa, kun yritimme kärkeä kiinni. Siinä joutui niin koville, ettei kyennyt kirissä oikein vastaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat