Jari Tervon ja lukuisten muiden postipaketit ovat kulkeutuneet Helsingissä minne sattuu: "Julkisilla reissuun olisi mennyt varmaan pari tuntia" – näin Posti vastaa

Nämä kaikki toimet Posti on tehnyt varmistaakseen joulupostin menemisen perille ajoissa. 0:34
Posti vakuuttaa saavansa kaikki 1,5 miljoonaa joulupakettia perille.

Postin jouluruuhkan aiheuttamista ongelmista on käyty tiukkasanaista keskustelua.

Sijoittaja Kim Väisänen tilasi postitse kaksi joulupakettia.

– Ilmoitin noutopaikaksi Munkkiniemen R-kioskin, koska se on sopivasti kävelymatkan päässä kotoani. Toinen paketti päätyi Linnankoskenkadun postiin Töölöön ja toinen Pohjantorin K-Marketiin Tapiolaan, Väisänen kertoo.

– Eihän tässä ole järjen hiventä. Ennen paketit tulivat postiin ja niitä jonotettiin siellä. Nyt ne tulevat minne sattuu ja niitä jonotetaan sitten siellä.

Väisänen sanoo katsoneensa Google Mapsista pakettiensa noudon kestävän autolla 41 minuuttia. Tässä ei ole vielä mukana parkkipaikan etsintä tai jonotus noutopaikalla.

– Julkisilla tuohon reissuun olisi mennyt varmaan pari tuntia.

Väisänen ei ole ainoa Postin pakettipalveluihin suivaantunut kansalainen. Kirjailija Jari Tervo kertoo Twitterissä sarkastiseen tyyliinsä omasta kokemuksestaan.

– Kirjapaketin voi noutaa 5,5 kilometrin päästä Lauttasaaren Lidlistä Postin automaatista tai sitten Katajanokan omasta automaatista, joka sijaitsee meistä 400 metrin päässä. Kumpaan @Postigroup toimitti kirjani?

Posti saa laajemminkin huutia esimerkiksi Munkkivuoren Facebook-ryhmässä.

Eräs kirjoittaja kertoo pyytäneensä Munkkivuoren R-kioskille pakettinsa. Kuudesta paketista yhden hän oli hakenut Mannerheimintieltä, kaksi Pikku-Huopalahdesta, kaksi Munkkivuoren S-marketista ja yhden toivotusta paikasta eli R-kioskilta.

– Aika huono osumatarkkuus, kirjoittaja arvioi palvelua.

Toinen kirjoittaja kertoo hakeneensa pakettinsa ”lähimmästä vapaana olleesta postitoimipaikasta”. Se oli Itä-Helsingin Mellunkylä.

Kommentoijia tuntuu myös ärsyttävän paitsi kaukaiset noutopaikat, myös niiden palvelun laatu. Eräs munkkiniemeläiskirjoittaja kertoo jonottaneensa Taka-Töölön postissa puoli tuntia. Vasta tiskillä selvisi, että pankkiyhteydet ovat poikki eikä kortti käy maksuvälineenä.

Viikkoennätys 1,9 miljoonaa pakettia

Postin liiketoimintajohtaja Tommi Kässille edellä kuvatun kaltaiset tapaukset eivät ole aivan tuntemattomia. Hänen mukaansa paljon on tehty, esimerkiksi Lauttasaaressa tilannetta on parannettu ennen tätä sesonkia lisäämällä noin 650 luukun Omaposti-kioski.

Kässin mukaan ongelmat johtuvat osin joulun ajan poikkeuksellisen suurista toimitusmääristä. Toissa viikolla posti toimitti ennätykselliset 1,9 miljoonaa pakettia perille.

– Olemme pyrkineet reagoimaan pullonkauloihin ja perustaneet pahimman ruuhkan ajaksi 200 noutopisteen kapasiteettia vastaavan väliaikaisen verkoston kuten vaikkapa Munkkivuoren ostoskeskukselle.

Posti ei kerro, kuinka moni sen toimittamista paketeista ei päädy alunperin toivottuun tai tarkoitettuun noutopaikkaan. ”Tuota lukua emme ole valitettavasti avanneet, koska asiakaskokemukseen vaikuttavat myös monet muut asiat. Mikäli emme pysty toimittamaan pakettia sinne mihin se on tilattu, on seuraava tavoite toimittaa se mahdollisimman lähelle". Kässi sanoo.

Onko esimerkiksi hyvää palvelua laittaa katajanokkalainen hakemaan lähetyksensä Lauttasaaresta?

– Tässä tapauksessa on varmasti tapahtunut virhe josta olemme pahoillamme. Nämä valitettavat tilanteet selvitämme aina ja parannamme jatkuvasti. Meilläkin on vielä paljon parannettavaa ja kehitämme koko ajan kuunnellen asiakkaita.

Tekoäly tarttuu ongelmaan ensi vuonna

Postilla on yksi tekoälypohjainen ratkaisu käytössä kuljetustilausten validoinnissa. Pakettien ohjauksen optimointiin tekoälyratkaisu otetaan käyttöön ensi vuonna.

– Kun lajittelukone tekee lajittelua, ei vielä tiedetä onko kaikki edelliset paketit jo noudettu. Tämä on tekoälylle tyypillinen tapaus, jossa ratkaisu ottaa huomioon useita tekijöitä kuten ihmisten käyttäytyminen, historiallinen kiertonopeus, viikonpäivät, ruuhkat ja niin edelleen. Ratkaisu oppii ja kehittyy jatkuvasti ajan kuluessa.

– Pyrimme saamaan paketin sinne mihin se on tilattu ja mikäli tämä ei ole mahdollista niin mahdollisimman lähelle. Postin 3000 noutopisteen/automaatin verkosto on lähellä kuluttajia ja usein korvaava noutopiste löytyy hyvin läheltä alkuperäistä, Kässi kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat