Isokokoinen koira raateli toisen kuoliaaksi ja puri sen omistajaa – oikeus määräsi tapettavaksi

Marjastajan isokokoinen koira karkasi, raateli toisen koiran kuoliaaksi ja puri sen omistajaa pahasti. Oikeus tuomitsi marjastajan sakkoihin ja määräsi koiran tapettavaksi.

Tapahtuma sattui viime elokuun alussa Siikalatvassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Nainen lähti marjaan ja otti saksanpaimenkoiransa Artun mukaan autoon. Sopivan marjapaikan löydettyään hän pysäköi tienvarteen ja otti takapenkiltä marjastustarvikkeet.

Koska naisen kädet olivat täynnä, hän työnsi auton oven takapuolellaan kiinni. Ovi ei kuitenkaan sulkeutunut kunnolla vaan jäi raolleen.

Samoihin aikoihin toinen nainen oli lähtenyt kävelylle lammaspaimenkoiransa Sulon kanssa. Sulo oli kytkettynä hihnaan.

Autoa lähestyessään nainen huomasi, että sen takaovi oli raollaan. Samassa ovesta hyökkäsi saksanpaimenkoira.

Nainen kääntyi ympäri suojellakseen omaa koiraansa ja vieras koira hyppäsi hänen selkäänsä niin, että sen tassut olivat hänen olkapäillään. Nainen kaatui rytäkässä maahan ja loukkasi polvensa.

Puri toisen koiran kurkun auki

Saksanpaimenkoira hyökkäsi lammaspaimenkoiran kimppuun, joka ei päässyt hihnansa takia pakenemaan. Hurjistunut hyökkääjä puri lammaspaimenkoiran kurkun ja vatsan auki.

Sulon omistajan pidellessä kiinni kuolleesta lemmikistään Arttu puri myös naisen kättä useita kertoja ja kerran tämän reittä.

Tilanne päättyi, kun marjastaja juoksi metsästä, sai koiransa haltuunsa ja lukitsi sen autoon.

Oikeudessa marjastaja kertoi hankkineensa saksanpaimenkoira Artun aikoinaan turvakseen. Tapahtuma-aikaan koira oli noin 5–6-vuotias.

Artun omistaja kertoi oikeudessa tilanteista, joissa ei ollut saanut koiraltaan pois tämän luvatta ottamia asioita. Hän kertoi myös vieraidensa pelkäävän koiraa ja että hän laittoi Artun tarhaan vierailijoiden ajaksi.

Koira oli kerran hoitopaikassaan päässyt karkuun ja purrut eräässä harrastekanalassa kuoliaaksi kuusi kanaan ja kukon. Samassa yhteydessä se oli käyttäytynyt uhkaavasti kanojen omistajaa kohtaan.

Koira määrättiin tapettavaksi

Oulun käräjäoikeus katsoi 73-vuotiaan naisen syylliseksi eläimen vartioimatta jättämiseen ja vammantuottamukseen. Oikeus määräsi naiselle rangaistukseksi 40 päiväsakkoa, joista tälle kertyy maksettavaa 520 euroa.

Lisäksi oikeus katsoi karkailualttiin, eläimiä tappavan ja ihmisiä kohtaan aggressiivisesti käyttäytyvän saksanpaimenkoira Artun tapettavaksi. Oikeus totesi kuitenkin, ettei lopetusmääräystä saa laittaa täytäntöön ennen kuin tuomio on lainvoimainen.

Artun omistaja valitti päätöksestä hovioikeuteen ja vaati muiden muassa, ettei hänen koiraansa lopeteta. Rovaniemen hovioikeus ei ottanut asiaa käsittelyyn, joten käräjäoikeuden päätös jäi pysyväksi.

Lue myös:

    Uusimmat