Pariskunnan riidoilla täysin sama lopputulos 1,5 vuoden välein: Koira puri päihtynyttä, uhkaavasti käyttäytynyttä vaimoa

Aviopari riiteli kotonaan. Kun päihtynyt vaimo käyttäytyi uhkaavasti miestään kohtaan, aviomiehen koira puri naista.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta eläimen vartioimatta jättämisestä ja vammantuottamuksesta. Mies kiisti rikoksen ja kertoi, että vaikka koira oli hänen omistuksessaan, se oli koko perheen koira.

Koira oli rakas myös perheen lapsille.

Puremistilanteita tapahtui itse asiassa kaksi, mutta syyttäjä vaati rangaistusta vain jälkimmäisestä marraskuussa 2022 tapahtuneesta hyökkäyksestä. 

Ensimmäisellä kerralla kesäkuussa 2021 päihtynyt vaimo huusi, elehti uhkaavasti ja uhkasi aviomiestään kädessään olleella paistinpannulla. Perheen uroskoira haukkui varoitushaukun ja päätti sitten lopettaa riitelyn.

Koira otti kiinni naisen jalasta, sitten kädestä ja lopulta selästä. Naiselle jäi tilanteesta naarmut.

Mies kiskoi koiran irti

Toinen kerta tapahtui noin puolitoista vuotta myöhemmin, kun pariskunnalla tuli riitaa miehen saavuttua töistä kotiin. Vaimo laittoi ruokaa päihtyneenä ja ryhtyi huutamaan miehelleen siivoamisesta.

Mies ryhtyi kiihtyneenä siivoamaan paikkoja, josta vaimo kiihtyi entisestään.

Perheen koira haukkui varoitushaukun ja hyökkäsi sitten naiseen naisen selkään ja tarrasi hampaillaan kiinni. Naiselle jäi selkään pienet arvet.

Mies kiskoi koiran irti naisesta ja lopetti tilanteen.

Ei yleensä aggressiivinen

Koira oli asunut pariskunnan lapsiperheessä jälkimmäiseen tapahtuma-aikaan kuusi vuotta, eikä se koskaan muutoin ollut käyttäytynyt aggressiivisesti ketään kohtaan.

Nainen sai molemmilla kerroilla pinnallisia naarmuja, ensimmäisellä kerralla hän ei käynyt edes lääkärissä. Toisella kerralla hän kävi lääkärissä vasta myöhemmin.

Aviomies vetosi oikeudessa siihen, että koira oli karkeakarvainen saksanseisoja, joka toimi perhekoirana ja tämän lisäksi metsästyskoirana. 

Koira oli kooltaan keskikokoinen. Jos se olisi halunnut oikeasti satuttaa naista, se olisi purrut tätä, eikä vain näykkäissyt.

Oikeudessa koiran käytöksestä todisti myös kaksi muuta henkilöä.

Syyteet nurin

Lapin käräjäoikeus hylkäsi syytteet miestä vastaan. Oikeuden mukaan mies ei jättänyt koiraa tahallaan vartioimatta.

Tapahtuma oli sattunut sisätiloissa pariskunnan kotona Kittilässä, jossa koiraa ei voi lähtökohtaisesti pitää jatkuvasti kytkettynä. Pariskunnan riitatilanne oli kehittynyt nopeasti ja koiran reagointi tuli molemmille yllätyksenä, sillä ensimmäisestä kerrasta oli niin pitkä aika.

Oikeus huomautti, että mies myös puuttui välittömästi koiran hyökkäykseen ja vei sen pois.

Syytteiden hylkääminen saattoi pelastaa myös koiran hengen, sillä oikeuden ei tarvinnut edes pohtia koko asiaa.

Lue myös:

    Uusimmat