Hurjistunut Rölli yritti raadella Edi-koiran hengiltä kesken metsälenkin – isäntä päätyi painimaan rottweileruroksensa kanssa

Jackrusselin terrieri Edi ulkoili metsätiellä, kun se joutui äkisti rajun hyökkäyksen kohteeksi. Pikkukoiran kimppuun kävi suurikokoinen rottweileruros Rölli.

Tilanne alkoi kaikkien osapuolten näkökulmasta yllättäen. 

Tapahtumapaikka sijaitsi yksityisen koirien ulkoilutusalueen vieressä. Alue oli metsäinen tontti, joka oli rajattu panssariaidalla.

Ulkoilutusalue oli tarkoitettu turvalliseen koiraliikuntaan, jossa lemmikit eivät joudu kontaktiin vieraiden koirien kanssa. Koirapuiston ohjeistuksen mukaan koirien piti olla kytkettynä aitojen ulkopuolella.

Rölli-koiran omistajapariskunta oli saapunut juuri ulkoiluttamaan koiriaan alueelle. Lähistöllä jackrusselinterrieri Ediä ulkoiluttanut nainen yritti varmistella tilannetta.

– Ovatko koirat varmasti kiinni? hän huusi pariskunnalle.

– On, on! mies vakuutti.

Vakavat vammat

Parkkipaikalla pariskunnan naisosapuoli piteli koiria hihnassa ja mies kaivoi autosta lemmikkien vesikuppeja.

Samassa rottweiler-rotuinen Rölli tempaisi itsensä irti ja syöksyi päätä pahkaa kauempana tiellä ulkoilevan pikkukoiran kimppuun. Röllin isän huusi koiralleen pysähtymiskäskyjä ja juoksi tämän perään.

Mikään ei pysäyttänyt Rölliä. Isäntä joutui painimaan koiransa kanssa ennen kuin sai sen irrottamaan otteensa Edistä.

Mutta vahinko oli jo tapahtunut ja suuren koiran hampaisiin joutuneen pikkukoiran vammat olivat karmeat. 

Ediä jouduttiin hoitamaan muiden muassa leikkauksella, jossa sen perna poistettiin. Myös sen sydän pysähtyi kerran.

Vakavista vammoistaan huolimatta Edi selvisi hengissä hyökkäyksestä. Eläinlääkärikulut kohosivat 6 000 euroon.

Rölli oli purrut ennenkin

Rölli-koiran omistajat tiesivät koiransa aggressiiviseksi. Koiran isäntä kertoi oikeudessa, ettei hänelle silti tullut mieleenkään, että Rölli voisi tehdä tällaista.

Edi-koiran emäntä muistutti oikeudessa, että tapaus oli kuudes kahden vuoden sisällä, jossa saman omistajaparin koirat olivat olleet osallisina.

Oikeudessa esitettiin todisteina poliisin järjestelmästä löytyneitä ilmoituksia. 

Kesäkuussa 2020 kaksi koiraa oli purrut ihmistä. 

Maaliskuussa 2021 rottweiler-rotuiset koirat olivat juoksennelleet vapaina pihalla ja juosseet ohi kulkevan pariskunnan perään. Tuolloin 1,5-vuotias Rölli puri miestä sääreen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Röllin emännän tuolloin vammantuottamuksesta 24 päiväsakkoon.

Ihmiselle vaarallinen

Ohikulkijan jalan vahingoittuminen ei näytä pelästyttäneen omistajia, sillä heinäkuu 2021 alussa koirat juoksivat jälleen vapaina. Nyt niistä tehtiin saman päivän aikana kaksi erillistä ilmoitusta poliisille.

Ilmoitusten mukaan koirat käyttäytyivät aggressiivisesti sivullisia kohtaan.

Heinäkuun 2021 lopussa poliisi kirjasi rikosilmoituksen siitä, että toinen parin koirista kävi kahden koiran kimppuun ja puri näitä.

Maailman vanhin koira vietti syntymäpäiviä 0:45
Maailman vanhin koira Bobi kuoli 31-vuotiaana. Se vietti syntymäpäiviään puoli vuotta sitten.

Edi-koiraa koskevassa oikeudenkäynnissä rottweiler-koirien omistajapari vetosi siihen, että vain kaksi poliisille tehdyistä ilmoituksista oli edennyt oikeusprosessissa eteenpäin. Lisäksi Rölli oli heidän mukaansa ollut puremistapauksen aikaan vasta pentu, eikä ole muutoinkaan ihmiselle vaarallinen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli eri mieltä. Oikeuden mukaan 1,5-vuotias koira ei ole pieni pentu ja joka tapauksessa selvää oli, että Rölli oli riidattomasti aggressiivinen.

– Kun vielä otetaan huomioon se, että koira on aiemmin purrut ihmistä, pitää käräjäoikeus sitä ihmisille vaarallisena, oikeus totesi tuomiossaan.

Törkeää huolimattomuutta

Oikeus totesi Rölli-koiran omistajapariskunnan syylliseksi eläimen vartioimatta jättämiseen. Omistajien velvollisuutena olisi ollut huolehtia Röllistä paremmin.

Oikeuden mukaan erityisen törkeää huolimattomuutta oli, etteivät omistajat varmistuneet vartioinnista siitäkään huolimatta, että Edi-koiran emäntä varmisteli asiaa.

Rölli-koiran omistajat olivat tehneet omatoimisesti velkakirjan korvatakseen Edi-koiran eläinlääkärikulut. He olivat noudattaneet velkakirjaa.

Pariskunta ja myös Edi-koiran omistaja pyysivät, että tämä huomioitaisiin oikeuskäsittelyssä.

– Kun huomattavat vahingot on sovittu asianomistajan kanssa, päätyy käräjäoikeus siihen, että kumpikin vastaaja voidaan jättää rangaistukseen tuomitsematta.

Rikos tapahtui Laitilassa lokakuussa 2022.

 

Lue myös:

    Uusimmat