Isabelin, 14, ensimmäinen koulupäivä muuttui painajaiseksi – Espanjan poliisi tutkii tekoälyllä luotujen alastonkuvien vyyhtiä

Almendralejolaisen 14-vuotiaan Isabelin ensimmäinen koulutehtävä muuttui painajaiseksi, kun hän sai kuulla alastonkuvansa kiertävän luokkakavereiden keskuudessa. Espanjan poliisi tutkii tekoälyllä teinitytöistä luotujen alastonkuvien vyyhtiä. Asiasta kirjoittaa El País

Isabelin (nimi muutettu) ensimmäinen koulupäivä loman jälkeen sai karmivan käänteen jo koulun pihalla, sillä tavatessaan koulutovereitaan hänelle kerrottiin, että koululaisten puhelimiin on levitetty alastonkuvia naispuolisista koulukavereista.

Yhtäkkiä eräs poika lähestyi Isabelia ja totesi: "Näin sinusta alastonkuvan."

Asiasta pelästynyt Isabel kertoi asiasta äidilleen heti palattuaan kotiin. 

– Äiti, he sanovat, että minusta leviää alastonkuva, joka on tehty tekoälysovelluksella. Minua pelottaa. Jotkut tytöistä ovat myös saaneet sen, Isabelin äiti Sara kertaa kotona käytyä keskustelua El Paísille.

Yli 20 uhria

Sara lähestyi heti tyttärensä ystävän äitiä asiasta ja pian ilmiön laajuus selvisi vanhemmille. Tapauksessa oli yli 20 uhria.

30 000 asukkaan Almendralejossa on viisi yläkoulua. El Paísin tietojen mukaan niistä ainakin neljässä oppilaat ovat joutuneet vastaavan teon kohteeksi. Poliisilla on useita epäiltyjä tapaukseen liittyen.  

Tunnettu sosiaalisen median vaikuttaja ja gynekologi Miriam Al Adib kertoi Instagramissa tyttärensä joutuneen niin ikään uhriksi. Hänen tyttärensä näytti tekoälyn luomaa kuvaa hänestä äidilleen.

–Jos en tietäisi tyttäreni kehoa, luulisin sitä aidoksi.

Kolmannen uhrin äiti, Fátima Gómez, kertoi El Paìsille, että hänen tyttäreltään yritettiin pyytää rahaa. Kun rahaa ei herunut, viestin lähettänyt poika lähetti hänelle alastonkuvansa.

Huomenta Suomi 17.8.2023: Tekoäly tuottaa vaaroja lasten somekäyttäytymiseen

Tekoäly tuottaa vaaroja lasten somekäyttäytymiseen 9:43

Lue myös:

    Uusimmat