HUS-johtajat eri linjoilla maskisuosituksesta – infektioylilääkäri Järvinen ei luopuisi: "Viimeisiä keinoja"

3:59
Millainen uhka ovat rajojen yli kulkeutuvat virusmuunnokset? Myös tähän saadaan vastaus infektioylilääkäri Asko Järviseltä.

Koronatartuntojen määrä on ollut viime aikoina laskussa. Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Asko Järvinen luopuisi rajoituksista maltillisesti ja uskoo, että maskien käyttö tulee vielä jatkumaan.

– Vuodenaikaisvaihtelua tartunnoissa olemme nähneet aikaisemminkin. Nyt kevään rajoitusten jälkeen tartuntamäärät tuli alaspäin ja myös rokotuksilla on tässä iso osuus. Kyllä ne rokotukset näkyvät kaikissa maissa ja meillä myös voimakkaasti, Järvinen sanoo.

"En olisi kovin huolissani juhannuksesta"

Juhannus on tuloillaan ja moni jää silloin myös kesälomille.

– En olisi kovin huolissani juhannuksesta. Tartuntariski on tällä hetkellä jo aika pieni. Koko maa rupeaa olemaan perustason ympärillä. Tartuntaryppäitä voi tulla joitakin, mutta se ei varmasti johda kovin vaikeisiin tautimuotoihin. Kyllä rokotukset suojaavat tämän hetken käsityksen mukaan sangen hyvin sairaalahoidolta.

– Voidaan vähän ottaa tässä jo rennommin pikkuhiljaa. Se isoin riski varmaan liittyy rajojen yli tulevaan virusmuunnokseen.

Maskin käytölle on yhä perusteita

Maskisuosituksen kanssa on eletty viime vuoden elokuusta asti. Voidaanko maskeista luopua?

– Jos ajatellaan ihan pelkästään epidemiaa ja sen torjuntaa, niin sen kannalta ehkä kyllä. Mutta jos mietimme sitä, miten yhteiskunta toimii ja miten ihmiset uskaltautuvat liikkumaan ja olemaan, niin luulen, että se maskista luopuminen on niitä viimeisiä keinoja, vaikka se kesällä hankalalta tuntuukin.

– On ihmisiä, joilta vielä rokotussuoja puuttuu. Niin kauan kuin tautia vielä liikkuu, niin on kohteliasta, että käytetään maskia. Turvataan heitä ja jossain määrin vielä itseämme.

Ristiriitaisia lausuntoja

HUS-johtajien keskuudessa ei tunnu olevan yksimielisyyttä maskisuositusasiasta. Infektioylilääkäri Järvinen toteaa maskeista luopumisen olevan "viimeisiä keinoja", mutta eilen HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kommentoi MTV Uutisille toiseen sävyyn.

Lehtonen ei näe maskisuositukselle enää edellytyksiä valtaosassa maata.

– Jos ollaan epidemian perustasolla ja muuten noudatetaan hygieniaohjeita, eli ei ehdoin tahdoin tungeta sellaisiin tilaisuuksiin, missä on ruuhkaa tai tartunnan vaaraa, niin aika lailla olisin itse sitä mieltä, että maskia ei tarvitse enää käyttää, Lehtonen sanoo.

Asko Järvisen mukaan maskit eivät ole kuitenkaan jäämässä pysyvästi Suomen katukuvaan.

– Tuskin ne meidän kulttuuriin jäädäkseen ovat tulleet, mutta se mitä nyt pohditaan, on että tulisivatko ne sitten sairaaloihin hengitystieinfektiopotilaita hoidettaessa. Sinne se saattaa jäädä, Järvinen sanoo.

– Maskeista voidaan luopua ehkä siinä vaiheessa, kun väestö rupeaa olemaan aika kattavasti rokotettu. Siinä vaiheessa voidaan maskit enemmän tai vähemmän unohtaa. Ehkä jo vähän ennen sitä, mutta itse kokisin tällaisen kohteliaisuusetiketin vielä tässä vaiheessa aiheellisena.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja