"Maskisuositukselle ei enää edellytyksiä valtaosassa Suomea" – HUS-johtajalta toiveikkaita sanoja

1:03
Katso video: Pilkottaako nenä maskin alta? Kerääntyvätkö käytetyt maskit taskun pohjalle? Kokosimme yleisiä mokia kasvomaskin käyttämisestä.

Etätyö- ja maskisuositukset ovat yhä käytössä koko maassa, vaikka epidemiatilanne on laajalti rauhoittunut.

Vain neljä sairaanhoitopiiriä on epidemian kiihtymisvaiheessa ja loput perustasolla. Leviämisvaihetta ei ole enää missään. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ei näe maskisuositukselle enää edellytyksiä valtaosassa maata.

– Jos ollaan epidemian perustasolla ja muuten noudatetaan hygieniaohjeita, eli ei ehdoin tahdoin tungeta sellaisiin tilaisuuksiin, missä on ruuhkaa tai tartunnan vaaraa, niin aika lailla olisin itse sitä mieltä, että maskia ei tarvitse enää käyttää, Lehtonen sanoo.

Kiihtymisvaiheessa ovat enää Helsingin ja Uudenmaan, Keski-Pohjanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit. 

”Valtakunnalliselle etätyösuositukselle ei perustetta”

Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijalääkärin Auli Rytivaaran mukaan valtakunnalliselle etätyösuositukselle ”ei ole enää mitään perusteita”.

– Epidemiatilanne on jo niin hyvä, että nyt pitäisi välittömästi siirtyä arvioimaan tilannetta alueellisesti sekä työpaikka- ja tehtäväkohtaisesti. 

Työntekijä ei lähtökohtaisesti voi kieltätyä lähityöhön palaamisesta, sillä työnantajalla on oikeus määrätä sekä työn tekemisen aika että paikka.

Entä jos pelottaa koronavirustartunnat työpaikalla?

– Täytyy työnantajan kanssa keskustella, onko mahdollista tehdä työtä, mitä ei tarvitse tehdä lähityönä, Rytivaara vastaa.

Viime vuonna etätyösuositus päättyi heinäkuun jälkeen, mutta valtakunnallinen suositus palautettiin jälleen lokakuun lopulla. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja