Huolettaako heikko hedelmällisyys? Yksi ravintolisä voi parantaa sperman laatua – vaikutusta myös kivesten kokoon

Tanskalaistutkimus vihjaa, että kalaöljyvalmisteiden käyttäminen voi parantaa siemennesteen laatua.

Miesten spermanlaatu on romahtanut 2000-luvulla. Syyksi huolestuttavaan ja hedelmällisyyttä heikentävään kehitykseen on epäilty elinympäristön ja elintapojen muutoksia. Vuonna 2019 julkaistu Harvardin yliopiston tutkimus vihjasi, että erityisesti roskaruoan syöminen huonontaa sperman laatua jo nuorilla miehillä.

Tuore Etelä-Tanskan yliopiston tutkimus puolestaan vihjaa, että tietyillä ruokavaliomuutoksilla siemennesteen laatu paranee. Omega-3-rasvahappoja sisältävät kalaöljyvalmisteet näyttävät olevan yhteydessä korkeampaan siemennesteen tilavuuteen ja siittiöiden määrään sekä suurempiin määriin miesten hedelmällisyyttä edistäviä hormoneita. Lisäksi kalaöljyt olivat yhteydessä suurempiin kiveksiin.

Vaikuttaakin siltä, että kalaöljyjen käyttö parantaa kivesten toimintaa ja siemennesteen laatua.

Aiemmin myös runsaasti pehmeää rasvaa sisältävien pähkinöiden on huomattu voivan parantaa siemennesteen laatua.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui 1679 nuorta tervettä tanskalaismiestä. Miehille tehtiin terveystarkastus asepalvelukseen astumisen yhteydessä vuosien 2012–2017 aikana. He suostuivat osallistumaan kivesten toimintaa selvittävään tutkimukseen, josta heille maksettiin noin 65 euroa.

Tutkimusta varten miehet täyttivät tutkijoiden laatiman kyselylomakkeen, suorittivat fyysisen tutkimuksen, toimittivat tutkijoille siemennestettään sekä antoivat verinäytteen. Miehet raportoivat ruokavaliostaan, käyttämistään vitamiineista ja ravintolisistä, elämäntavoistaan ja terveydentilastaan.

Tutkimus ilmestyi JAMA Network Open -julkaisussa.

Huolehdi spermanlaadusta ja terveydestä

Tutkimus osoittaa vain yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta kalaöljyvalmisteiden ja paremman spermanlaadun välillä. Kalaöljykapseleiden lisäksi mies voi parantaa hedelmällisyyttään tupakoimattomuudella, pitämällä alkoholin käytön kohtuullisena ja välttämällä ylipainoa. Myös sukuelintulehdusten ehkäisy ja tehokas hoito on tärkeää.

Kalaöljyjen sisältämistä omega-3-rasvahapoista on kuitenkin muutakin hyötyä kuin mahdollisesti parempi siemenneste. Omega-rasvahapot ovat tyydyttymätöntä rasvaa, joiden riittävä saanti ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia ja tyypin 2 diabetesta. Pehmeän rasvan sopiva saanti lievittää lisäksi elimistön matala-asteista tulehdusta ja auttaa kohonneen verenpaineen hoidossa.

Kalassa on pitempiketjuisia omega-3-rasvahappoja, EPA:a ja DHA:ta. Kalaa olisikin suositeltava syödä 2–3 kertaa viikossa.

Lue myös:

    Uusimmat