Mies, alushousut vaikuttavat spermaasi – suosi näitä

7:33

Harvardin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella hedelmällisyyttään vaalivan miehen kannattaa käyttää mieluummin boksereita kuin lahkeettomia alushousuja. Aiheesta kertoi NBC News.

Yllä olevalla videolla lääkäri kertoo, miten todennäköisyys yhden alkionsiirron päätymisestä lapsen syntymään saataisiin nostettua jopa 80 prosenttiin.

Klassiset ”speedo-malliset” alushousut voivat nostaa kivespussien lämpötilaa ja sitä kautta vaikuttaa haitallisesti kivesten toimintaan ja vähentää sperman määrää. Human Reproduction -julkaisussa keskiviikkona ilmestynyt tutkimus vahvistaa näin ollen aikaisempien, pienempien selvitysten tuloksia.

Tutkimuksessa seurattiin 17 vuoden ajan 656 miestä, jotka olivat hakeutuneet hedelmöityshoitoihin pariskunnan toisena osapuolena. Vuonna 2017 päättyneen seurannan löydöksiä pidetään vakuuttavina: alushousumalli on yhteydessä siemennesteen laatuun.

– Boksereita käyttävillä miehillä oli suurempi spermapitoisuus kuin tiukempia alushousuja käyttävillä miehillä, tutkimusta johtanut ravitsemustieteen ja epidemiologian apulaisprofessori Jorge Chavarro on kommentoinut.

Noin puolet tutkimukseen osallistuneista miehistä kertoi käyttävänsä useimmiten boksereita. Kaikkiaan näillä miehillä oli 25 prosenttia suurempi spermapitoisuus ja 17 prosenttia suurempi siittiöiden kokonaismäärä.

Tiukkoja alushousuja käyttävillä miehillä oli myös 14 prosenttia korkeampi FSH-taso (follikkelia stimuloiva hormoni) kuin ”bokserimiehillä”. Kohonnut FSH-taso viittaa miehillä spermatogeneesiin eli siittiöiden muodostuksen häiriöön.

Suosi löysiä alkkareita

Tutkimukseen osallistuneet miehet antoivat tietoa alusvaatevalinnoistaan kotona itse täytettävällä kyselylomakkeella. Lisäksi heiltä otettiin sperma- ja verinäytteet. Alusvaatevalinta näytti vaikuttavan vain siittiöiden määrään, ei niiden liikkuvuuteen, muotoon tai DNA-vaurioihin.

Tuloksia ei välttämättä voi yleistää koko väestöön, sillä tutkimukseen valikoituneet miehet olivat alun alkaenkin hakeutuneet lapsettomuustutkimuksiin. Luultavasti heidän joukossaan oli jonkin verran enemmän sperman poikkeavuutta kuin normaaliväestössä, vaikka ongelmat lapsensaannissa ovat toki voineet kytkeytyä myös naiseen.

Lisäksi ongelmallista on, että miehet raportoivat alushousujen käytöstään itse, eivätkä tutkijat varmentaneet heidän vastauksiaan käytännössä. Tutkijoilla ei myöskään ollut tietoa mahdollisista muista kivesten lämpötilaan vaikuttavista tekijöistä, kuten päällishousuista tai alushousujen materiaalista.

Tutkimuksen ulkopuolelta aihetta NBC Newsille kommentoinut lääkäri Ashok Agarwal uskoo, että lääkäreillä on nyt joka tapauksessa vankempi tieteellinen pohja neuvoa lapsettomuudesta kärsiviä potilaita käyttämään löysempiä alusvaatteita.

Miesten siittiömäärän on kaiken kaikkiaan havaittu vähentyneen länsimaisilla miehillä viime vuosikymmeninä. Tarkka syy ei ole tiedossa, mutta ympäristötekijöiden epäillään vaikuttavan asiaan osaltaan.

Lähteet: NBC News, Human Reproduction

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja