Huippukokin vinkit: Herkuttele kesämökillä vähällä vaivalla

Kesällä halutaan syödä hyvin, mutta käyttää mahdollisimman vähän aikaa kyökkipuuhissa. Yhtälö ei ole mahdoton, lupaa tv:stäkin tuttu keittiöpäällikkö Kari Aihinen.

Suomalaisten ruokailutottumukset käyvät melko tutuiksi, kun tekee töitä arvostetussa ravintolassa ja lisäksi pääsee kurkkimaan kansalaisten kotikeittiöihin televisiossa. Savoyn keittiöpäällikkö ja Kaappaus keittiössä -ohjelman kokki Kari Aihisen mukaan ruokailutottumukset muuttuvat, kun suomalaiset menevät kesämökeilleen.

– Ruoanlaitto muuttuu kesällä yksinkertaisemmaksi. Simppelimpää, kotimaista, mielellään lähellä tuotettuja raaka-aineita ja rehellisiä makuja, Aihinen tiivistää.

Erilaiset kasvikset ovat kesällä tuoreita ja niitä myös päätyy runsaasti lautaselle. Kasvisten kylkeen savustetaan usein kalaa, jota monet pyytävät mökkirannasta, tai sitten grillissä loimutetaan possua. Tärkeintä on, että ruoka valmistuu nopeasti, sillä harva jaksaa kesämökillä nysvätä keittiössä pitkiä aikoja.

– Omasta mielestäni parasta kesäruokaa on grillattu pihvi ja sen kanssa hyvä salaatti. Aterian valmistamiseen menee korkeintaan viisitoista minuuttia, jos grilli on jo kuumana. Ja mukaan tietenkin uusia perunoita, joiden keitinvedessä on reilusti tilliä ja merisuolaa sen verran, että paikat lähtevät hampaista, Aihinen nauraa.

Tähän mennessä on mainittu savustuspönttö ja grilli, mutta ei uunia tai liettä. Onnistuuko ruoanlaitto ilman niitä?

– Onnistuu, mutta jos halutaan esimerkiksi keittää niitä perunoita, tarvitaan myös jonkinlainen hella. Harva mökkikokki viitsii ryhtyä kaivamaan pihalle rosvopaistikuoppaa.

Kuljeta ruoat huolella

Millaisia ruokatarvikkeita mökille sitten kannattaa ottaa mukaan? Matka kesälaitumille saattaa viedä useammankin tunnin eivätkä mökin säilytystilat välttämättä tarjoa täydellisiä olosuhteita.

– Mökillä on hyvä olla valmiina öljyn, suolan ja pippurin kaltaisia perustarvikkeita, jotta niitä ei tarvitse aina roudata mukana. Suurimmat ruokaostokset kannattaa tehdä mökkimatkalla lähikaupassa tai torilla, ja mukaan on ehdottomasti otettava hyvä kylmälaukku, jotta kylmäketju ei katkea.

Kesäkokkien suosiossa olevaa lähi- ja luomuruokaa epäillään usein huonosta säilyvyydestä etenkin, kun sitä verrataan pitkälle prosessoituihin tuotteisiin. Aihinen puolestaan arvelee, että lähiruoka säilyy kesällä kauemmin, koska se on hankittu tuoreena.

– Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, miten ruoka kuljetetaan mökille. Onko se pari tuntia auton takakontissa vai puoli tuntia veneessä, jossa käy tuulenvire ja on vähän viileämpää?

Jos mökkikeittiön pyhä kolminaisuus – uudet perunat, salaatti ja savukala tai grillipossu – alkaa kyllästyttää, vaihtelua voi hakea uuteen uskoon päivitetyistä klassikoista.

– Esimerkiksi makaronilaatikkoon voi lisätä fetajuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja, tai vaihtaa pastan muodon vaikka penneen. Perunamuusiin taas saa uutta makua esimerkiksi sekoittamalla joukkoon reilusti kesäsipulia tai paistettua kantarellia. Mutta muusia ei kannata tehdä uusista perunoista, siinä ne eivät ole parhaimmillaan.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja