Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko hoksannut tehdä näin joululaatikoille? "Tosi helppo tapa"

9:39Suomalaisten joulupöydistä syntyy paljon hävikkiä - miten mitoitat antimet oikein?Marttojen kotitalousasiantuntija Helena Mäntylä kertoo, miten vältät joulupöydän hävikin ja hyödynnät ylijäävät ruoat.
Julkaistu 19.12.2025 11:56
Toimittajan kuva
Sari Korpela

sari.korpela@mtv.fi

Marttojen kotitalousneuvoja vinkkaa, miten jouluna voi välttää ruokahävikin.

Syötäväksi kelpaavaa ruokaa lentää Suomessa roskiin vuosittain koko ruokaketjun osalta hieman vajaat 400 miljoonaa kiloa. Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa.

Luonnonvarakeskuksen tietojen mukaan keskivertokuluttaja heittää Suomessa syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 27 kiloa vuosittain. Nelihenkisessä perheessä se tarkoittaa useamman sadan euron edestä hukkaan heitettyä rahaa. Eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa vihanneksista, hedelmistä ja marjoista, vaikka hedelmien ja vihannesten rinnalla marjojen osuus on häviävän pieni.

Ruokahävikkiä pystytään välttämään ennakoimalla paremmin ruoan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka paremmin.

Lue myös: Valtteri tekee riisipuuron tavalla, jota moni ei ole hoksannut: "Älyttömän hyvä"

Vältä hävikki jouluna

Joulupöydät notkuvat erilaisia herkkuja ja herkästi siitä voi jotain päätyä ruokahävikkiin. Kannattaakin miettiä jo ennakkoon, että minkälainen porukka joulupöytään on tulossa.

– Pienet lapset syövät aika vähän ja jouluruoat voivat olla vieraita. Teini-ikäiset taas saattavat syödä yllättävänkin paljon, että heillä voi suurikin nälkä. Ja paljon riippuu siitä, että kuinka paljon siellä joulupöydässä on muuta tarjottavaa, opastaa Marttojen kotitalousasiantuntija Helena Mäntylä Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Mäntylä vinkkaakin, että kannattaa varata muutama siivu kalaa tai lihaa syöjää kohden. Myös laatikoita ja kinkkua jää herkästi yli syöjien tarpeen. Monessa perheessä jouluruokaa syödäänkin useana päivänä. Laatikoiden uudelleen lämmittäminen on sallittua, etenkin jos laatikot valmistaa itse. 

– Voit etukäteen tehdä massan pakasteeseen ja tehdä sen yhden laatikon kerrallaan. Ja jos sitä jää, voit hyvin tarjota sitä seuraavana päivänä. Tuoreet kestävät kyllä hätätapauksessa toisenkin kerran lämmityksen, kertoo Mäntylä.

Lue myös: Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Martat: Tämä on ehdoton takaraja

Laatikot kannattaa hyödyntää rieskoihin

Jos laatikoita jää yli, voi niitä Mäntylän mukaan hyödyntää leivonnassa. Esimerkiksi rieskoihin joululaatikoita voi huoletta käyttää.

– Jos perunarieskat on tuttu, siihen käytetään perunamuusia, jauhoja ja kananmunia. Voit hyvin korvata perunamuusin laatikolla, ja se on tosi helppo tapa. Tai jos tykkää leipoa sämpylöitä, voi laatikon lopun ihan rohkeasti lisätä sinne taikinaan, sanoo Mäntylä.

Kaikkea muuta jouluruokaa voi käyttää jämäpizzoihin, jonka ohje löytyy Marttojen sivuilta. 

Katso yllä olevalta videolta, miten joulun ruokia kannattaa säilyttää ja hyödyntää ruokahävikin estämiseksi.

JouluruokaJoululaatikotViiden jälkeenRuokaMakuja
Toimittajan kuva
Sari Korpela
MTV Uutiset

Sari Korpela työskentelee Viiden jälkeen -ohjelmassa toimittajana. 

Syntyjään turkulainen pitää vahvasti henkisen kotikaupunkinsa puolta. Myös suorissa lähetyksissä voi vivahteikas varsinaissuomalainen murre värittää lähetysvirtaa. 

Kiinnostuksen kohteina, Turun lisäksi, monenkirjavat yhteiskunnalliset aiheet sekä myös lifestyle-aiheet ruokaa ja kulttuuria unohtamatta.

Sari Korpelaan voit olla yhteydessä sähköpostitse.

Lisää aiheesta:

Yleinen tapa on iso riski joulupöydässä: "Herkästi pilaantuva asia"Tällaiset jouluruoat menevät nyt kaupaksi – asiantuntijoilta vinkki ruokaostoksille: "Avainasia, jos haluaa säästää"Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"Pursuaako juhlapöytäsi taas herkkuja? Tässä oleellisimmat vinkit kodin ruokahävikin vähentämiseenSuomalaiskokki kehottaa: Ota kinkun paistorasva talteen – ja käytä myöhemmin ruoanlaitossa!Kuinka monta päivää voi syödä liha-makaronilaatikkoa, joka on tehty jauhelihan viimeisenä käyttöpäivänä?

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • 06:51
    Kala

    Imanin ja Leenan helppo dippi on hitti vuodesta toiseen – suosio taattu joulupöydässä!

  • Eilen18:53
    Ruoka

    Suolakurkkutorttuja ja piparisipsejä: Makuraati arvioi joulun erikoisimmat hittiherkut

  • Eilen16:46
    Halpa vs. kallis

    S-kaupan, Lidlin ja K-kaupan savukirjolohet testissä – voittaja yllätti: "Oikeasti hyvä!"

  • Eilen06:51
    Kala

    Helppo ja takuuvarma lohitahna – ohje, jonka kaikki haluavat!

  • ke16:47
    Ruoka

    Yleinen tapa on iso riski joulupöydässä: "Herkästi pilaantuva asia"