Mitä evääksi piknikille, ja miten ruoat kannattaa pakata?
Kotitalouden lehtori ja ruokavaikuttaja Anu Heinaro vieraili Huomenta Suomi -ohjelmassa toukokuussa ja jakoi vinkkinsä edessä häämöttävälle pikniksesongille.
Piknikillä viihdytään usein useampi tunti, ja syömisen lisäksi ohjelmassa voi olla esimerkiksi ulkopelejä. Siksi ruokaakin tulee olla riittävästi varattuna, Heinaro sanoo.
– Mieluummin överit kuin vajarit, hän naurahti lähetyksessä.
Lue myös: Lukijat jakavat parhaat vinkkinsä kesän kotimaanmatkailuun – "Juuri sopiva kesähaaste"
Valmista katkarapuskagen suoraan säilytysrasiaan
Ruoka kannattaa tuoda piknikille hyvissä säilytysrasioissa. Hyvä säilytysrasia on sellainen, joka pysyy tiiviisti kiinni. Myös kylmävaraajista eli kylmäkalleista on apua, jotta esimerkiksi maitoa sisältävien ruokien kylmäketju ei katkea.
Heinaron katkarapuskagenin voi tehdä suoraan säilytysrasiaan, ja se on helppo tuoda piknikille mukaan. Skagenin seuraksi sopii hyvin esimerkiksi tumma leipä.
Kotitalouden lehtori käyttää kokatessa saksia moneen asiaan. Saksilla pilkotaan esimerkiksi tilli skageniin, ja pestokranssi saa viiltonsa nopeasti saksista.
Pestokranssin voit valmistaa vaikka jo edellisenä päivänä, ja pakata sitten eväsrasiaan piknikille mukaan.
Lue myös: Syötkö katkarapuja? Tämän takia se kannattaa
Mukaan myös juotavaa ja jälkiruokaa
Heinaron mukaan ihmiset jakautuvat kahteen koulukuntaan sen suhteen, millaiset astiat piknikille otetaan. Kertakäyttöiset astiat ovat toki helpot, mutta Heinaro suosittelee ainakin kaupunkiolosuhteissa ottamaan oikeat astiat kotoa ja tiskaamaan ne piknikin jälkeen.
Uudelleenkäytettäviin purkkeihin saa helposti tehtyä myös jokaiselle oman juustokakun. Kakku saa kirpeää ja kesäistä makua mandariinista ja passionhedelmästä.
Myös juotavaa on hyvä olla piknikillä mukana. Pienet limsapullot ja esimerkiksi pillimehut ovat käteviä ottaa mukaan, mutta kotona voi tehdä etukäteen omaan pulloon esimerkiksi maistuvan mocktailin.