Helsingin kaupunki vastaa melurajoituksista hermostuneelle Weekend Festivalille

Weekend Festival -tapahtuma aikoo lähteä Helsingistä kaupungin melurajoitusten takia. Nyt kaupunki perustelee konserttimelulinjaansa.

Helsingin Kyläsaaressa vietetään tulevana viikonloppuna Weekend Festivalia. Festivaali järjestetään Helsingissä jo kolmatta kertaa, mutta ensi vuonna tilanne saattaa olla toinen, sillä järjestäjät ilmoittivat maanantaina harkitsevansa siirtyvänsä tulevaisuudessa pois kaupungista.

Eripuraa aiheuttavat etupäässä kaupungin ympäristökeskuksen määräämät soittoajat: soittaminen pitää lopettaa tänä vuonna aiemmasta poiketen jo kello 23.

Myöhemmin maanantaina Helsingin kaupungin ympäristökeskus julkaisi oman tiedotteensa Helsingin konserttimelulinjasta. Tiedotteessa ympäristökeskus kuvailee tavoitteekseen pitää Helsinki hauskana ja tapahtumarikkaana kaupunkina, jossa ihmiset voivat juhlia ja nauttia musiikista, mutta myös nukkua rauhassa.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus tarkentaa, että Weekend Festival oli hakenut molemmille päiville soittoaikaa puoleenyöhön asti. Launtaille vastaava soittoaika myönnettiin, mutta perjantaille festivaali sai luvan soittoaikaan vain kello 23 asti.

Syynä tähän on festivaalin viime vuonna aiheuttaneet asukkaiden meluvalitukset, joita tuli ympäristökeskuksen mukaan enemmän kuin muista vastaavista tapahtumista. Kaupungin ympäristökeskuksen mukaan melu- ja soittoaikalinjaukset toimivat pääsääntöisesti hyvin ja kaupunki pitää niitä sallivina.

– Ympäristökeskus saa vuosittain 70–80 meluilmoitusta, joista valtaosa hyväksytään päättymisaikojen osalta sellaisenaan, ympäristönsuojelupäällikkö Päivi Kippo-Edlund sanoo.

Ympäristökeskuksen mukaan lähes kaikki tapahtumajärjestäjät ovat tyytyväisiä ympäristökeskuksen soittoaikalinjauksiin. Ympäristökeskuksen historian aikana tapahtumajärjestäjät ovat valittaneet melupäätöksestä oikeuteen vain kolme kertaa.

Festivaalin sijainti haasteena

Tapahtuman sijainti ja siitä aiemmin tulleet valitukset vaikuttavat melupäätökseen. Weekend festivalin sijaintipaikasta Kyläsaaresta melu pääsee kulkeutumaan melko vapaasti moneen suuntaan.

Huomioon pitää ottaa myös lähialueen muut tapahtumat. Sideways-, Flow-, Weekend- ja We love 90s –festivaalit pidetään kaikki maantieteellisesti lähekkäin Teurastamon, Kyläsaaren ja Suvilahden alueilla.

Ympäristökeskus voi joutua rajoittamaan soittoaikoja, jotta alueen asukkaiden meluhaitta ei olisi kesän aikana jatkuvaa. Korkein hallinto-oikeus piti viime vuonna ympäristökeskuksen linjaukset Weekend festivalin soittoajoista voimassa.

Asukkaiden meluvalitukset vaikuttavat

Ympäristökeskuksen käytännön mukaan useampipäiväiset tapahtumat voivat kestää kello 22 asti ja yksipäiväiset kello 23 asti.

Tapahtumapaikkakohtaisesti sallitaan kuitenkin yksi poikkeus. Esimerkiksi Flow-festivaali sai soittoaikaa hakemaansa kello yhteen asti, mikä johtuu vuotuisten asukasvalitusten vähäisestä määrästä ja festivaalialueen sijainnista. Musiikki ei kantaudu Suvilahdesta asukkaiden korviin yöllä yhtä voimakkaasti kuin Kyläsaaresta.

Helsingin ympäristölautakunta on delegoinut soittoajoista päättämisen kaupungin ympäristökeskukselle, jossa niistä päättää ympäristönsuojelupäällikkö. Ympäristökeskus alkaa lähitulevaisuudessa kartoittaa tapahtuma-alueiden asukkaiden kokemuksia melun häiritsevyydestä. Melurajoituksia arvioidaan joka vuosi uudelleen, perustuen muun muassa edellisenä vuonna tulleiden asukasvalitusten määrään.

Helsingin ympäristökeskus toivoo, että kaupungin kulttuuria ja talouselämää rikastuttavat tapahtumat ja festivaalit ilahduttavat kaupunkilaisia jatkossakin yhtä hienosti kuin tähän asti.

MTV Katsomon Festariagentit paikalla viikonloppuna

MTV.fi seuraa Weekend Festivalin menoa viikonloppuna. MTV Katsomosta tutut Festariagentit seikkailevat mukana festarihumussa. Lue lisää Festariagenteista täältä ja katso viimeisin jakso alta:

Lue myös:

    Uusimmat