Hanna Nohynekilta yksi ehdotus, jolla nuorten rokotetahti saadaan nousuun – ja se ei ole ämpärikannustin: "Se varmaankin on perusteltavissa"

1:09
Jos ei pysty ottamaan koronarokotetta, miten tulisi toimia? Ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa

Kannustimia vaiko ei, siinäpä vasta pulma, josta asiantuntijat tuntuvat olevan erimielisiä. MTV Uutiset Live kysyi rokoteasiantuntijan mieleipidettä asiaan: Saadaanko koronarokotuksiin vauhtia kannustimilla?

Koronarajoitukset ja -suositukset poistuvat, kun yli 12-vuotiaista yli 80 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat annokset.

Tällä hetkellä rokotteiden ottaminen sakkaa pahimmin nuorissa ikäryhmissä.

Asiantuntijat ovat kuitenkin olleet erimielisiä siitä, miten suomalaiset saadaan houkuteltua rokotuspisteille. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) virkaatekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärven mielestä Suomessakin voitaisiin tarttua luoviin keinoihin rokotustahdin vauhdittamiseksi. 

– Jossain jaetaan jo ämpäreitä, ja maailmalla on tarjottu sadan dollarin seteleitä ja muita. Tämä on niin tärkeä asia, että pitää vähän olla luovakin. Lopputulos ratkaisee, Mäkijärvi totesi aiemmin tällä viikolla Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen taas on toista mieltä. 

Hän uskoo, että rokotekattavuus saavutetaan hitaasti mutta varmasti.

– Ei siihen mitään poppakonsteja ole. En itse usko, että ihmisille maksamilla tai ämpäreitä antamalla käännetään ihmisten päitä, Salminen vakuuttaa.

Ämpäreitä vai ei?

Kannustimia vai ei? Siinäpä vasta pulma. 

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan kannustimet ”eivät ole olleet Suomessa tapana”, vaikka keskustelua esimerkiksi ilmaisista ämpäreistä onkin käyty. 

– Mietin sitä, onko alle 30-vuotias ämpärin tarpeessa, Nohynek muotoilee. 

Nohynekin mukaan suomalaiset ovat valveutunut kansa.

Hän toivookin, että suomalaiset hakevat koronarokotteen epäitsekkäiden arvojen ja oman riskiarvionsa pohjalta, eivät fyysisten kannustimien innoittamina.

– Toivon, että se tapahtuisi sitä kautta, että suomalaiset huolehtisivat läheisistään ja siihenkin oma rokottaminen tuo suuren turvalisän.

Jos jokin kannustin pitäisi Suomessa ottaa käyttöön, Nohynek näkee yhden vaihtoehdon, joka innottaisi etenkin nuoria hakeutumaan koronarokotuksiin. 

– Hyvä kannustin voisi olla se, että kaksi rokoteannosta mahdollistaisi pääsyn konsertteihin, ravintoloihin ja muihin vastaaviin – se varmaankin on perusteltavissa, Nohynek pohtii. 

Lue myös:

Kuhmossa luovat keinot käytössä 

Mitä rokotekattavuuden vauhdittamiseen tulee, Kuhmossa luovat keinot ovat olleet käytössä jo syyskuun puolella. 

Hieman yli 8 000 asukkaan pikkukaupunki tiedottaa elinkeinoelämänsä edustajien osallistuneen aktiivisesti koronaviruksen torjuntaan. Yritykset kannustavat kaupunkilaisia rokotteenottoon erilaisin tempauksin.

Kuhmon Osuuspankki on lahjoittanut syskuun 22. päivästä alkaen ensimmäisen rokoteannoksen ottajille 20 euron arvoisen lahjakortin, jolla voi ostaa pizzerian tuotteita tai polttoainetta. 

Kampanjaan varattiin 1 000 rokoteannosta. 

1:02
Mitä tapahtuu, jos ei ota tehosterokotetta? Kuuntele THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin vastaus videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja