HUSin diagnostiikkajohtaja on skeptinen rokotekattavuuden etenemisestä: "Pelkoni on, että jää lähemmäs 70 kuin 80 prosenttia"

4:34
"Kolme kysymystä, joihin täytyy saada vastaukset" – katso Asko Järvisen haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on huolissaan rokotekattavuuden kehityksestä Suomessa. Hän ei jaa hallituksen uuden koronastrategian optimista näkemystä sen aikataulusta ja siitä, että rokotekattavuus nousisi 80 prosenttiin ilman kannustimia.

Hallituksen linjauksen mukaan kaikista rajoituksista voidaan luopua, kun rokotekattavuus on 80 prosenttia. Rajoituksia käytetään tämän jälkeen korkeintaan paikallisten tautipesäkkeiden yhteydessä.

Arvio on ollut, että 80 prosentin rokotekattavuus 12 vuotta täyttäneellä väestöllä voitaisiin saavuttaa lokakuun puoleenväliin mennessä.

Lehtosen mukaan tämä on liian optimistisesti arvioitu.

– Meillä ei ole kannustimia koronarokotteen ottamiseen, ja rokotekattavuus alle kolmekymppisten ikäryhmissä ja maahanmuuttajissa on huonompi, kuin mihin on Suomessa totuttu.

Lehtosen mukaan näissä ryhmissä kattavuuden kehittyminen on lähes pysähtynyt.

– Nuorten rokoteosuus on pysähtynyt 50:n prosentin paremmalle puolelle, mutta se ei tunnu nousevan enää siitä.

– Oma pelkoni on, että rokotuskattavuus jää lähemmäs 70:ä prosenttia kuin 80:a prosenttia.

Rokotekannustimeksi Lehtonen esittää muun muassa koronapassia.

– Esimerkiksi Ranskassa koronapassin käyttöönotto on tiettävästi nostanut rokotehalukkuutta. Englannissa nuorisolle on annettu leffalippuja ja pitsalahjakortteja, eli pientä lahjustakin käytetty.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja